torstai 21. marraskuuta 2013

Mun kuvista ja niiden muokkauksesta


Koulukaverini ihmetteli facebookissa:

Mä nykyään usein mietin seuraavaa: kuka ottaa näitten muoti-yms-bloggareiden kuvat? Esimerkiks salilla kyykkytreenistä tai kaupungilla, kun on päivän asuvalinta esittelyssä - joka päivä. Kuka osaa vastata?

Tästä aiheesta keskusteltiin siellä sitten ja ite sytyin tähän keskusteluun ainakin oikein kunnolla :D Niin paljon, että päätin tehä aiheesta tai ainakin sen vierestä myös postauksen!
Mun kokemuksia siis kysyttiin, joten ilmeisesti heitä kiinnosti asia myös tällaisen diipadaapa-postailijan näkökulmasta, joka luonnollisesti on aika eri kuin esimerkiksi blogia työkseen pitävän.

Heidän, tai muiden isojen ja superhyvien blogien puolesta en siis osaa enkä aio sanoa mitään, kerron tässä nyt vain omasta bloggailustani ja näistä mystisistä kuvaaja-pohdinnoista!


Voiko ulos mennä ottamatta henkilökohtaista valokuvaajaa mukaansa? Siitä kuvailustahan pitäisi saada jo palkkaa!

Mun kuvien ottaja vaihelee tosi paljon. Se on vaan se henkilö, joka siinä mukana sattuu olemaan. Oli se sitten kaveri, äiti tai veli. Isää en enää pyydäkkään kun siitä ei tule mitään. "En ota kuvaa ennenku vaihdat tuon ilmeen!" ...:D Näiden peruskuvien ottaminen ei vie kuin muutaman minuutin. Enemmänkin, että toinen vain räpsäisee about 10 kuvaa. Näiden kuvien ei tarvikkaan olla mitään muotikuvastomateriaalia - ihan ku mitkään muutkaan kuvat olisivat >:D

Se ei vaadi hirveää ponnistelua kuvaajalta, ei vie aikaa eikä hirveästi edes vaivaakaan. Moni mun ystävä ihan tykkää nappasta nopeesti muutaman kuvan ja kysynkin oikeastaan vaan niiltä, joiden tiedän ottavan kuvat suht mielellään. On myös niitä, jotka itse kysyvät haluanko heidän ottavan kuvia.

Moni tuntuu kuvittelevan esimerkiksi ruokakuvien ottamista piinaavan pitkänä prosessina, jonka aikana ruokakin on jo ehtinyt jäähtyä. Miksi? Ei siinä mene kuin sen verran, että sitä kameran nappia painaa? :D Joskus joutuu painamaan kahdestikkin, mutta ei se hirveästi pitkitä sitä prosessia..

Ruoka on nopea kuvattava siksikin, ettei se liiku. No shit! Joten siitä on vaikea saada niitä "huonoja kuvia". Enitenhän aikaa kuvailuissa vie se kun joku elementti on pielessä. Monesti nämä johtuvat kuvattavasta: silmät on kiinni, kuvattava heiluu ja kuvasta tulee epätarkka, kuvattava puhuu ja suu on hassusti, jne.. Ruuan kanssa näitä ongelmia ei luonnollisestikkaan ole, ja siksi siitä on niin nopeaa ja helppoa ottaa kuvia. Vähän verrannollinen juttu tapahtuu muiden bloggaajien kanssa. He tietävät "miten olla" kuvissa, millon liikkua - milloin olla paikoillaan, tietävät osaksi jo etukäteen mikä näyttää hyvältä ja mikä taas ei. Siksikin kuvat saa otettua nopeammin kuin kameran edessä vieroksuvat osaisivat kuvitellakkaan.


Näiden kuvailuista pitävien kavereiden kanssa tulee sitten joskus etukäteen sovittua, että mennään ottamaan kuvia. Monesti kaverit tykkäävät lähtä ottamaan kuvia mun kanssa, sillä tilanne on vastavuoroinen - molemmat ottavat kuvia ja molemmat saavat kuvia. Kukapa ei tykkäis välillä saada kivoja kuvia itsestään! Sitäpaitsi se on kivaa ajanvietettäkin monesti kun miettii mitä tehtäis, "no mennäänkö ottaan kuvia?" Rentoa ja hauskaa - varsinkin kesällä..


Onko teillä joku perussäätö tavallisille tallaajille, jotka nopeasti räpsäsee kuvan?

Oon itsekkin tosi huono (ja laiska) noiden kameran säätöjen kanssa, joskus pitäs kyllä syventyä vähän tarkemmin noihin ja kysyä yhdeltä kaverilta lyhyttä opetustuokiota.

Monesti pyydänkin vaan sellaisia kavereita ottamaan kuvia, joiden tiedän yhtään osaavan/joille oon joskus näyttänyt nopeesti perusjutut/joiden tiedän olevan kiinnostuneita oppimaan.


Tällaisiin ihan nopeisiin perusjuttuihin kiinnitän ja käsken kuvaajaa kiinnittämään huomiota:

Taustan tulee olla hyvä, ei liikennemerkkejä tai muita rumia yksityiskohtia. Tämä on tärkeä varsinkin kun omistaa kameran, jolla ei hirveästi nojata syväterävyden varaan eli kun taustasta ei saa aivan suttusta, jolloin mitkään liikennemerkit sun muut eivät edes erottuisi.
Yhtenäinen tausta tekee kuvasta paljon seesteisemmän.Tässä esimerkki siitä kuinka paljon pelkkä kuvan rajaus voi tehdä. Vielä perään muokattu kuva samasta kohdasta.Tarkennus aina kasvoihin. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta tätä pitää sanoa melko monesti. Kun kasvot on tarkennettuna, niin suuntausta voi muuttaa tarkennuksen muuttumatta. Epätarkat kasvot saavat helposti koko kuvan näyttämään epätarkalta. Eri asia jos kiintopiste on tarkoituksella jossain muualla.


Rajaus silleen, ettei pää tai jalat katkea tyhmästi. Esimerkiksi tässä alemmassa kuvassa mua häiritsee vähän tuo rajaus. Tässä tapauksessa joko silleen että jalat näkyvät kokonaan, tai sitten rajaus selkeästi ylempää, vaikka niin että polvet just näkyvät.


... vai ootteko vaan niin velhoja Photoshopin kanssa?

Mulla ei oo ikinä ollu Photoshoppia, mutta ois ihan huippua osata muokkailla sillä! En vaan millään raaskis ostaa.. Nykynen muokkausohjelma on Photoscape ja se riittää mulle aivan loistavasti.

Muokkaan kuvia yleensä ainoastaan tekemällä kuvan värimaailmasta samansävyisen ja lisäämällä syvyyttä/kontrastia - joskus kirkkautta. Tuohon hommaan menee 10-30 sekunttia.
Värimaailman samansävyttämisen huomaatte selkeästi tuosta ylläolevasta kuvasarjastakin.

Joillain kuvilla on taas hauska alkaa leikkimään, ja eri sävyjen lisäilyillä saa yllättävän paljon aikaan. Tässä muutama ennen - jälkeen.

Vielä pari erilaista sävyä.Eli värimaailman, valotuksen ja syvyyden muuttamisella saa aika paljonkin aikaan. Eikä aikaakaan tosiaan mene näiden säätöjen tekoon kuin maksimissaan 10 sekunttia, valinnanvaikeus vie enemmän aikaa jos sellaista tulee edes.

Eiväthän mun kaikki muokkaukset tietenkään ole näin suuria, valitsin tähän vaan sellaisia kuvia, joissa tuo muokkauksen tehokkuus näkyisi selvästi.

Mitä mieltä olitte tällaisesta postauksesta?
Saitteko vastauksia pohdintoihinne? Tuliko uusia vinkkejä? Kiinnostiko nähdä ennen-jälkeen kuvia?


Mulla ois myös idea, jonka haluaisin toteuttaa! Itseasiassa olen toteuttanut siitä jo yhden osan, vaikken olekkaan vielä julkaissut sitä :) Alan kuvailemaan ystäviäni (hirveä määrä kauniita tsirbuloita!) ja postailemaan heistäkin. Yleensä kukaan ei halua kuviin kun kameran vaan yhtäkkiä nostaa laukusta, mutta sovitusti ehkäpä! Musta on niin älyttömän ihanaa kuvata muita ja fiksailla heitä ja kaikkea, mutta aina on ärsyttävää kun ketään ei saa ikinä kuvata.. Mutta kuten sanoinkin, nyt etukäteen sovitusti ehkäpä! Laitan varmaan huomenna kuvat tästä ekasta neidosta, tuli kyllä niin upeita kuvia että tyttö oli itekki hämmentyny :D

Joten kuviin haluavat kaverit ilmoittakaa itsestänne mulle!!22 kommenttia:

 1. Hei viittitkö linkkaa mistä oot hankkinu tuon Photoscapen? Se on vissii suht luotettava(ko)? :D Ois kiva saaha nuin hienoja kuvia, tosin malli on mitä on :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://photoscape.en.softonic.com/ :) Joo siis ainakaan mää en oo huomannu mitään epäilyttävää haha :D No siitä se pikkuhiljaa! Ala haalimaan kauniita ystäviä malleiksi niinku minä teen 8)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus! Tykkään etenkin just noista ennen-jälkeen kuvista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsekkin kyllä tykkään hirveesti katsoa niitä muiden blogeista :D:)

   Poista
 3. Kiitos, nämä asiat ovatkin mietityttäneet joskus... koska meille näyttää olevan syntymässä kokonainen sukupolvi teinejä (myös jo varttuneempia), jotka heiluvat järkkäreidensä kanssa kilpaa ottamassa valokuvia ja muokkailemassa niitä mieleisekseen esim. naamakirjaan. Mutta mikä hieno ja luonnollinen tapa tutustua graafiseen alaan!

  PS. GIMP on photoshoppia jokseenkin vastaava ohjelmisto ja tietääkseni edelleen ilmainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Mua ainakaan se ei häiritse sitten minkäänvertaa kunhan tietää vaan mihin tilaisuuteen se kuvien räpsiminen ei vaan sovi yms. Hyvä kun edes jollaintapaa pääsee tekemään tuttavuutta just esim graafisen alan kanssa! Itsellä pitäisi kyllä ihan opintojenkin puolesta hommata se Photoshoppi, koska sitä ois hyvä osata käyttää.. Hmm, ehkä se siis tulee hankittua vielä joskus.

   Kiitos vinkistä, pitääpä käydä heti tsekkaamassa tuo!

   Poista
  2. Äääh, Gimp on köyhän miehen photari.. Ja voin muuten kertoa, että on aivan pirun tökkivä käytössä. Heidippa-tätillä on Fotarit ja neuvot siihen!

   Poista
  3. No sittenhä se on just niinku mulle, koska rahastahan tässä kyse oliki ;D Mutta kuten tuossa ylemmässä kommentissa sanoinki, pitäs kyllä varmaan hankkia se ku nyt vois laittaa sen vähä koulun piikkii.....

   Poista
  4. Myönnetään etten ole GIMPin ystävä itsekkään, mutta ilmainen se on ja ominaisuuksiltaan vastaava, eri asia sitten onko se yhtä käytettävä. Photarin ei ole pakko olla uusin versio... vanhoja versioita/lisenssejä (alkuperäisiä) löytynee ostettavaksi jos hakee. Itsellänikin on kohta 7 vuotta vanha lisenssi ja ihan hyvin pärjää.

   Vieläköhän toi CS2 on jaossa ilmaiseksi?

   https://www.adobe.com/cfusion/entitlement/index.cfm?e=cs2_downloads

   Poista
  5. Kokeilemalla ja testaamallahan sen vasta näkee! Ja hyvä kuulla, että mielestäsi vanhatkin versiot on ihan yhtä päteviä ja käytettäviä :) Helpottaa pohdintaa ehkä siinä vaiheessa kun sen photarin päätän hankkia! CS2 en tiedä, pitää mennä tsekkaan sekin!

   Poista
 4. Tosi mukava postaus !! Ja toi Photocape näyttää toimivan just sen tarvittavan verran , jos ei halua mitää sen suurempia muutoksia kuvaan :) Taidampa ittekkin ladata , nyt ku Photoshopin koeaika pääsee loppumaan .. !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiva kuulla :) Joo kyllä tuolla kaikki ihan perussäädöt saa tehtyä jos ei mitään mystisiä kikkailuja halua! :D Kannattaa kokeilla ehdottomasti :)

   Poista
 5. Hehehe hyvä postaus! Mitä nyt tulee noihin ruokakuviin ja muihin kuin asukuviin, niin se alkaa olemaan jo sellainen rutiini ja kyllä lähimmät ystävät sen jo tietääkin! Ei siihen onneksi niin paljoa aikaa mene, että ehtis ruuat jäähtyä haha. Jotenkin ei edes enää itseä hävetä tai kummastuta ottaa julkisilla paikoilla ja ravintoloissa kuvia. Oot kyllä muuten hyvä muokkaileen kuvia ja kivoja vinkkejä laitoit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehehe ihana alotus :Dd Niimpä! Musta kyllä melkosen harvoin kukaan ottaa mitään asukuvia, pitäs enemmänkin :D Mulle ei myöskään oo oikeen mitään väliä enää ottaako kuvia jossain piilossa vai silleen, että joku saattais nähdäkkin :D Mitäpä niistä välittämäänkään. Kiitos! :)

   Poista
 6. Hyvä postaus, tykkäsin! Itse tykkäisin hirmuisesti tulla sun linssin eteen mutta oot niin kaukana :--(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua, kiitos Veera! :) No tuut sitten ku ollaan samassa kaupungissa :3!!

   Poista
 7. Hahahaa, mä näinkin ton tilan facebookissa ja naureskelin kun anni menny pätemään sinne ;-)
  Mutta kuvia saa kyllä muokkaamalla paremmaksi, vaikka esim valon kannalta :-) Mäkin oon haaveillut photoshopista, mutta en vaan raski!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah eikä :---D No mun mielipidettä kysyttiin ja -niinku sanoin- innoistuin vähän :DD Todellakin! Kyllähän hyvillä säädöillä tekee jo paljon, mutta kun ei ihan niin hyvin osaa tuota käyttää etteikö pieni viilailu ois paikoillaan :D Mun ehkä täytyy hankkia se vielä, koska tänään just excullaki puhuttiin siitä, niin ois hyötyä opintojen kannalta :) Hyvä tekosyy hankkia se ;D

   Poista
 8. Postauksessasi käy paljon sellaisia asioita ilmi, joihin valokuvaajien/ valokuvausharrastajien tulisi kiinnittää huomiota. Tausta on tosi tärkee, että ei ole mitään ylimääräistä eikä henkilö asetu paikkaan, jonka päästä kasvaa puu, lipputanko eikä sellaseen, missä metsän ja taivaan raja mene "korvasta sisään ja ulos" - menetelmällä. Itsekin käytän PhotoScapea ja sillä pärjää aika hyvin, jos haluu perusjuttuja kuviinsa muokata :> Hienoja kuvia täs postaukses!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja! Monesti pienet asiat -kuten hiusten sojottaminen, ruttunen paidanhelma- on juttuja, joihin valokuvaajan tulis kiinnittää huomiota, eihän kuvattava niitä itse voikkaan huomata :D Liian monesti kuvaaja ei kuitenkaan huomauta tuollasista mitään ja valmiita kuvia katsoessa ärsyttää.. Kiitos hyvästä kommentista! :)

   Poista
 9. Tosi mielenkiintonen postaus! Tästä aiheesta lisää :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kuukauden luetuimmat