sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Blackfish - dokumentti joka pysäytti


Huh, en edes tiedä kuinka pukisin mun päässä pyörivät ajatukset sanoiksi. Katsoin eilen dokumentin Blackfish, joka kertoo usean ihmisen kuoleman aiheuttaneesta Tilikum-nimisestä miekkavalaasta. Ainakin Netflixissä on tuo dokumentti ja jos on mahdollista katsoa se sieltä tai muualta niin katsokaa. Youtubestakin näyttää löytyvän 40min pituinen osa dokumentista. Kerron asioita dokumentin pohjalta, mutta itse dokumentti kannattaa katsoa lisäksikin, sillä sieltä asiat ymmärtää vielä paljon paremmin ja voimakkaammin videioita katsoessa. Kerron nyt vain osan yhdestä tarinasta, joita dokumentissa kerrotaan useampia ja paljon laajemmin. Oon edelleen aivan tyrmistynyt, en oo hetkeksikään tuon dokumentin katsomisen jälkeen saanut ajatuksia muualle, yölläkin valvoin satunnaisesti kun en saanut ajatuksia pois päästä ja unessanikin katsoin dokumentin uudestaan ja keskustelin siitä vaikka kenen kanssa. En oikeasti tiedä kuinka kuvailisin mun ajatuksia ja tunteita aiheeseen liittyen. Asia tuntuu varmasti senkin takia niin pahalta, kun olen joskus pienempänä ollut kerran ehkä parikin katsomassa tällaista esitystä, joskin delfiinien ja merileijonien tms kanssa esitettyjä. Kokonaisuus ja idea on kuitenkin samantapainen ja mua ihan itkettää ajatus siitä, kuinka oon pienenä tyttönä silloin miettinyt, että onpa mahtavaa ja tykännyt esityksestä. Kaikki on kuitenkin niin taidolla suunniteltua, että yleisö näkee vain pelkkää hymyä ja onnea ja heille annetaan vaikutelma, kuinka he ovat pelastaneet eläimet ja antaneet heille paremman elämän. Vaikka tällainen ajattelu onkin naiivia yleisöllä ei vain ole mahdollisuutta oikeasti tietää mitä kiillotetun pinnan alla tapahtuu. Dokumentissa käy ilmi myös, ettei edes SeaWorldin/Sealandin (paikkoja oli useita, enkä muista mikä liittyi mihinkin ja mikä kaikkiin paikkoihin) työntekijät tienneet kaikkea. He kertoivat mitä heille sanottiin, eivätkä osanneet kritisoida sitä. Haastateltavien joukossa on entisiä miekkavalaiden kouluttajia, jotka eivät edes tienneet aikaisemmista kuolemantapauksista vaan ne oli kuitattu lyhyesti kouluttajien virheiksi. Valaiden kerrotaan elävän luonnossa 25-30-vuotiaiksi, mutta altaissa vähän vanhemmiksi hyvän hoidon ansiosta, vaikka todellisuudessa luonnossa valaiden elinkaari vastaa ihmisikää. 25% valaista myös kerrotaan omistavan riippuvan selkäevän vaikka luonnossa vain 1% valaista on sellainen, kun taas kaikkien vangittujen urosten selkäevä notkahtaa. Valaiden väitetään olevan perheensä kanssa, mutta oikeasti valaat on vain kerätty satunnaisista paikoista muodostaen vieraan lauman. Ei ihminenkään ole perheensä kanssa vaikka yhteen olisikin lyöty viisi ihmistä eri puolilta maapalloa, jotka kaikki puhuisivat vielä eri kieliä kuten valaidenkin ajatellaan tekevän. Kaikki asiat kerrotaan valehdellen ja paikalle hyvää näkyvyyttä antaen vaikka asioiden oikea laita tiedetäänkin. Asiat kerrotaan vääristellen ja ihmiset naiivisti uskovat mitä heille kerrotaan.

Joku tietämätön voi kritisoida ja ajatella niiden olevan "vain eläimiä", jotka eivät tiedä tai tunne mistään mitään, joten tässä vähän lajista. Miekkavalaat ovat todella ystävällisiä ja sosiaalisia eläimiä eikä tähän päivään mennessä ole tiedossa yhtäkään tallennettua tapausta, jossa miekkavalas vahingoittaisi ihmistä luonnossa. Ne elävät isoissa perheissä ja naaraat voivat elää 100-vuotiaiksi, ehkä vanhemmiksikin ja urokset noin 50-60-vuotiaiksi. Jokaisella yhteisöllä on täysin omanlaiset käytänteet ja niiden ääntely on erilaista eri perheiden kesken ja niiden on puhuttu olevan jopa erilaisia kieliä, mutta tiedeyhteisö ei halua myöntää millään toisella lajilla kuin ihmisillä pystyvän olemaan omaa kieltä vaikka on selkeitä näyttöjä sille, että nämä valaiden täysin erilaiset ääntelytavat ovat kieliä. Niiden aivot uhkuvat älykkyyttä ja tietoisuutta. Miekkavalaiden aivoja on tutkittu magneettikuvauksen avulla ja tulokset ovat tyrmistyttäviä, sillä niiden aivoista on löydetty osa, jollaista edes ihmisellä ei ole. Osa valaan aivoista on rinnasteinen limbisen järjestelmän kanssa ja tämä järjestelmä käsittelee tunteita. Turvallisin päätelmä olisi, että miekkavalaiden tunne-elämä on hyvin pitkälle kehittynyttä. On käymässä selväksi, että valailla ja delfiineillä on käsistys itsestä ja sosiaalisesta suhteesta, jonka ne ovat vieneet uudelle tasolle. Tämä näyttäisi olevan paljon monimutkaisempi kuin muilla nisäkkäillä, myös ihmisillä.

Tilikum. kuva

Kyseinen ihmisiä tappanut valas, Tilikum, oli tullessaan kaikkien suosikki. Se oli hyvätapainen, halusi miellyttää ja oppia uutta. Se oli älykäs ja kaikki vain rakastivat sitä. Sitä oli kuitenkin rankaistu huonoista suorituksista, muut valaat olivat jatkuvasti sen kimpussa ja Tilikum olikin usein kauttaaltaan täynnä arpia ja ruhjeita - kuvat ovat aika pahan näköisiä.. Se oli muita valaita suurempi ja painoi jopa 5 400kg eikä suuren kokonsakaan puolesta ehtinyt eikä mahtunut pysymään pois toisten tieltä. Tilikumin ensimmäisessä paikassa he pitivät valaita öisin moduulissa, joka oli 6m leveä ja 9m syvä. Kuvitelkaa kolme suurta valasta tuon kokoiseen pimeään virikkeettömään tilaan, jossa ne eivät mahtuneet edes liikkumaan ja joutuivat viettämään siellä 2/3 elämästään. Valaat eivät luonnollisestikkaan halunneet enään mennä tuohon metallialtaaseen, joten niitä pidettiin nälässä, jotta ne tarpeeksi nälkäisinä uisivat sinne saadakseen ruokaa. Talviaikaan valaat olivat suljettuina sinne 14 tuntia putkeen ja ovet avatessa löytyi yleensä uusia hampaanjälkiä ja joskus myös verta.

Luonnossa järjestys on matriarkaalinen ja naaraat pitävät urokset laitamilla, mutta eihän pienessä altaassa päässyt pakoon, joten suuri Tilikum oli jatkuvasti hyökkäysten kohteena ja vietti aikansa eristyksissä muista, kunnes se lopulta siirrettiin omaan altaaseen viettämään elämänsä aivan yksin. Voitte kuvitella mitä tällainenkin tekee yhdelle maailman sosiaalisimmista eläimistä.. Vieraiden valaiden yhteen laittaminen pieneen tilaan aiheutti hyperaggressiivisuutta, väkivaltaisuutta ja tappamista, jollaista ei koskaan nähdä luonnossa.

Miekkavalaskouluttajien onnettomuuksia on kirjattu 70 tai enemmänkin. Eräs haastateltavista kertoo 30 onnettomuuden tapahtuneen ennen kuin hän aloitti työskentelyn paikassa, eikä hän tiennyt yhdestäkään tapauksesta. Onnettomuudet pimitettiin jopa työntekijöiltä ja kaikki laitettiin kouluttajien syyksi eikä vaaroista keskusteltu. Onnettomuuksia sattui siis muidenkin valaiden kuin Tilikumin kanssa ja useista videon onnettomuuksista ja kohtauksista eräs syöpyi mun mieleen. Tapauksessa valas tarttuu kouluttajaa jalasta ja vetää hänet aivan altaan pohjaan ja pitää häntä paikallaan. Vie hänet takaisin pinnalle ja antaa kouluttajan ottaa happea hetken aikaa, päästää irti, nappaa heti toisesta jalasta ja vetää jälleen altaan pohjaan. Tätä tapahtuu useita kertoja ja ajat pinnan alla ovat sietokyvyn rajoilla: minuutista puoleentoista minuuttiin. Kouluttaja on kokenut ja tuntee valaan hyvin. Hän ei hätäile vaan on kokoajan todella rauhallinen, pinnalla ollessaan silittelee valasta ja haukkoo syvään happea kuin tietäen joutuvansa pohjaan uudestaan. Jossain vaiheessa valas kuitenkin päästää hänestä irti ja hän pääsee ylös altaasta.

Kyseinen tapaus oli pysäyttävä mun mielestä siksi, koska se oli niin rauhallinen. Valas ei näyttänyt olevan mitenkään hermostunut tai aggressiivinen, se oli paikoillaan pinnalla kouluttajan kanssa, vei hänet suoraan pohjaan, jossa edelleen oli rauhallisesti paikoillaan, jonka jälkeen taas tuli rauhallisesti pinnalle. Tämä saa tapahtuneen näyttämään rationaaliselta toiminnalta, joka on luonnollisestikin pelottavampaa kuin jos valas olisi vain pillahtanut. Aivan kuin se oli myös tiennyt milloin kouluttaja veteli viimeisiään altaan pohjassa ja juuri silloin toi hänet takaisin pintaan. Myöskin se fakta, että valas teki näin useampaan otteeseen muistuttaa jollain tapaa kidutusta.. Viedä ensin pohjaan, jonka jälkeen tuoda pintaan ja antaa toivoa ja tehdä näin useampaankin kertaan. Valas näyttää jokseenkin olevan täysin tietoinen siitä mitä se tekee.

Ensimmäisen kuoleman Tilikum aiheutti 1991 kun se hukutti kouluttajan pitäen tätä veden alla. Toinen kuolema tapahtui 1999 kun mies oli jäänyt sulkemisen jälkeen paikalle ja löytynyt altaasta kuolleena, vaatteet riisuttuina ja sukuelimet irti purtuina. Kolmas kuolema sattui 2010 (lopussa video kyseisestä tapauksesta) kun Tilikum riepotteli ja hukutti kouluttajan. Valas nielaisi kokonaan kouluttajan käden ja päästi ruumiistakin irti vasta kun se oli saatu siirrettyä pienempään altaaseen ja rauhoitettua.

Tapahtumat ovat kauheita, mutta dokumentin nähneenä en pysty syyttämään miekkavalaita tapahtuneista onnettomuuksista. En myöskään kouluttajia, jotka joutuivat kärsimään sillä heille annettiin jatkuvasti väärää tietoa, heitä ei varoitettu eikä heille kerrottu jo tapahtuneista vahingoista. Oon järkyttynyt siitä, kuinka päättäjätahot voivat toimia noin. Kuinka näiden organisaatioiden johtavat pystyivät pitämään valaita ja jatkamaan esityksiä, vaikka he varmasti huomasivat etteivät valaat sovellu esityksiin eivätkä vangittaviksi. Kuinka heillä ei ollut olemassa mitään varotoimenpiteitä jos onnettomuuksia tapahtuisi uudestaan - eihän heillä ollut niitä varmaan senkään takia koska valaiden väitettiin käyttäytyvän kunnolla ja vian olleen kouluttajissa. Kuinka joku voi ajatella noin älykkään ja ison eläimen sopeutuvan vangituksi noin pieneen, virikkeettömään tilaan ja joutumaan olemaan erossa perheestään, jonka kanssa se luonnossa viettää koko elämänsä? Mitä jos ihmiselle tehtäisiin noin? Varmasti vähemmästäkin menettäisi mielenterveyden, turhautuisi ja purkaisi sitä jotenkin huonosti kun mitään muitakaan vaihtoehtoja ei ole. Ei mitään eläintä saisi kohdella noin ja tuntuu aivan käsittämättömältä, että noin älykästä ja varsinkin tunne-elämältään ihmisen kaltaista eläintä voidaan kohdella noin ja kuvitella sen pysyvän psyykkisesti hyväkuntoisena kun sen fyysinen kuntokin romahtaa ja ne elävät lyhyempään. Oon vieläkin niin hirveässä tunteiden myllerryksessä, etten varmasti osannut ilmaista itseäni edes puoleksi niin hyvin kuin mitä olisin halunnut. Toivottavasti silti ymmärrätte mun pointin. Joskus on vaan pysäyttävän kamalaa huomata kuinka hirveitä olentoja ihmiset osaavat olla. Tässä tapauksessa niin eläimiä kohtaan kuin myös niitä ihmisiä, jotka ovat loukkaantuneet näissä esityksissä tai jopa menettäneet henkensä, unohtamatta yleisöä, joka on joutunut olemaan paikalla katselemassa näitä surunäytelmiä. Hirveää oli nähdä myös miekkavalaiden reaktioita kun heidän poikansa vietiin. Valaat pysyivät paikoillaan, huusivat ja kirskuivat todella kovaa tuntikausia eikä sitä ääntä voi ihmiskorvallakaan kuvailla miksikään muuksi kuin suruksi. Siitäkin huomaa kuinka älykkäitä ja tunne-elämältään kehittyneitä nuo eläimet ovat.

Tilikum vangittiin vuonna 1983 ollessaan kahden vuoden ikäinen. Ensimmäisen kuolemantapauksen jälkeen Tilikumin ensimmäinen paikka lopetti toimintansa ja vuotta myöhemmin, 1992, se saapui SeaWorldiin eikä kukaan tuntunut harkitsevankaan jo kerran ihmisen tappaneen miekkavalaan hankintaa. Kaiken tämän jälkeenkin Tilikum on edelleen esiintymässä SeaWorldissa tänäkin päivänä. Mua ihan oksettaa ajatus siitä, että se valas joutuu edelleen olemaan siellä, kärsimään vain siksi että välillä ihmiset saavat nauttia sen tempuista.

Voihan se vain olla epävakaa yksilö, mitä ajatusta vastaan kyllä sotii se kuinka Tilikum oli alkuun kaikkien ehdoton suosikki, miellyttävin ja hyvätapaisin valas. Myös muutkin valaat ovat käyttäytyneet vaarallisesti ja vieneet ihmisiä pinnan alle, joten syytä ei voida vierittää vain Tilikumin "huonon luonteen" piikkiin. Ihan maalaisjärjellä voisi päätellä ihmisten toiminnan, vangitsemisen ja muista lajitovereistaan, varsinkin perheestään, erottamisen traumatisoineen valaan niin pahasti, ettei se enään vaan voinut pysyä kunnossa niin psyykkisesti kuin fyysisestikkään. Ihmiselle kävisi ihan samalla tavalla joutuessaan kokemaan vastaavanlaista. Ei ehkä alkaisi tappamaan toisia, mutta eläisi jatkuvassa stressissä, menettäisi elämänilon, yrittäisi purkaa pahaa oloaan jotenkin ja varmaan turhautuisi kuoliaaksi ilman minkäänlaisia virikkeitä, seuraa tai tilaa liikkua.

Toivottavasti jaksoitte lukea ja tämä herätti joitain ajatuksia. En osaa sanoa mistä tämä mun älyttömän vahva tunnekuohahdus johtui, mutta edelleenkin kihisen raivosta ja yritän estää kyyneliä valumasta tätä asiaa miettiessäni. Onko teistä moni käynyt katsomassa vastaavanlaisia esityksiä? Voisitteko vielä tämän jälkeenkin mennä katsomaan näitä esityksiä ja nauttia niistä?


62 kommenttia:

 1. SIIS APUA! Luin tän kahteen kertaan, että varmasti sain joka kohdan sisäistettyä oikeasti. Tää oli todella pysäyttävä jo tekstinä, jos mulla ois Netflix kattoisin tän heti!! VOI APUA mä sanon! En osaa sanoa muuta kuin että miten raaka tää maailma on. :s

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katso vaikka jonkun kaverin kanssa, eiköhän joltakin löydy! Niinhän tää maailma onkin :(

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus Anni!

  VastaaPoista
 3. Hyvin sait välitettyä järkytyksen tekstissä! Eipä todellakaan ole tuommoisia asioita tullut ajateltua, vaikka aina tuontyyppisissä eläinpuistoissa vangitut eläimet säälittääkin. Se ihmetytti etten ole kuullut tuosta valaiden kommunikoinnin monimutkaisuudesta, tuntuu hirveän oudolta että tiedeyhteisö haluaisi salata sen? Tieteenhän juuri pitäisi edistää tietoa ja tutkia asioita objektiivisesti.. Tiede on todistanut ihmisen olevan aikalailla samalla tasolla geneettisesti apinoiden kanssa, miksi sitten samankaltaiset sosiaalisuhteet eläimillä haluttaisiin salata? Tulee heti mieleen että lihateollisuuden painostuksesta ihmisiä ei saataisi niputtaa yhtään enempää eläimien kanssa ettei vain porukka tajuaisi kääntyä vegetarismiin, siitähän koituisi miljarditappiot lihateollisuudelle! Tai sitten dokumentin tekijä on liioitellut. Hyh, tuli ihan kylmät väreet tätä lukiessa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä.. Ei tiedeyhteisö sitä monimutkaisuutta itsessään halua salata, vaan että se olisi luokiteltu ihan kieleksi asti. Tiedä sitten mikä on asioiden oikea laita, mutta kai se on vaan vaikea kuvitella jollain eläimellä oikeasti olevan oma ja kulttuureittain erilainen kielensä. Ja onhan sitä aika vaikea ajatellakin, kun emme ymmärrä mitä ne kommunikoivat.. Hyvä pointti tuo lihateollisuus!! Katsohan ihmeessä tuo dokumentti, voisit tykätä.

   Poista
 4. Loistava teksti, pakko katsoa pikimmiten toi dokumentti. Jos et oo jo nähnyt, niin delfiinien järkyttävästä kohtelusta kertova dokumentti The Cove kannattaa myös ehdottomasti katsoa, löytyy myös Netflixistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En oo nähny kyseistä dokumenttia, mutta täytyy katsoa sekin.. Kiitos vinkistä!

   Poista
 5. Apua miten pysäyttävä teksti. Noilla on kyllä ollut ihan minimaalisen pienet tilat, joten ei ihme että vähemmästäkin pää sekoaisi.. Pakko mennä kattomaan toi Blackfish!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä.. Sutkin lukittais jonnekkin vessaan yli puoleksi elämäksi niin kai sitä vähän saattas pääkoppa hajota..

   Poista
 6. En kestä, miten noin älykkäitä ja tunteellisia eläimiä kohdellaan! Vähän aikaa sitten uutisoitiin siitä jostain nuorten miesten"aikuistumisrituaalista", jossa delfiineitä ajettiin johonkin lahteen ja teurastettii julmasti niin että se koko lahti oli punainen verestä. Ne kuvat oli kauheeta katseltavaa ja mua rupes ihan itkettämään. Ja sen puolustajat perusteli vaan että se on perinne. En voi ymmärtää! Ihmiset osaa olla niin hirveitä ja julmia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin surullista :( Ihmiset osaa kyllä olla itsekkäitä.. Eihän siitä loppupeleissä ole kauaakaan kun ihmiset vielä kohtelivat toisiaan melkein vastaavasti ja nyt sitä kauheksutaan. Ehkä samalla tavalla osaamme ajatella eläimistäkin sitten muutaman kymmenen vuoden päästä..

   Poista
  2. Ja nyt tähänkin ängen kommentoimaan että hyvä pointti Annilla, ihan nappiin! Justiinsa ihan äskettäin vielä toisia ihmisiä pidettiin toisten orjina ja alistettiin rankallakin kädellä ja aikalailla kuten eläimiä nykyään. Pistää miettimään tuleeko eläimille enemmän vastaavia oikeuksia tulevaisuudessa :D

   Poista
  3. Änge vaan! Hyviä kommentteja ja mielipiteitä kaivataan aina! Eihän sitä koskaan tiiä, mutta uskon ja toivon että tulee :)

   Poista
 7. Huh miten järkyttävää kohtelua! :( täytyy olla julma ja raaka sydän että tuollain voi kohdella eläintä. Huh. Joutaisivat ite pieneen tilaan tuntemaan se sama kauheus. ( hirveä miten sanon mutta tuntuu vaan niin pahalta). Tekis mieli katsoa tuo, en vaan tiiä pystynkö :( tosi hyvin oot aiheesta kirjoittanut, koskettava tarina. Käsittämätöntä hommaa on! Huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaahan tuo hirveältä, mutta ehkä niiden ihmisten oikeasti olisi hyvä kokea se ja kattoa kuinka kauan jaksavat.. Pystyt kyllä! Suosittelen ehdottomasti vaikka se surullista olikin, todella hyvä dokumentti.

   Poista
 8. Hui! Näpyttelin heti netflixin auki, kun aukaisin tän tekstin, en edes loppuun asti kerennyt lukea. Dokumentti oli kyllä ihan järkyttävä ja sai mutkin haukkomaan henkeä täällä peiton alla. Eniten varmaan järkytti tarina Loro Parquesta, jossa kävin siis itsekkin viime syyslomalla ihan vaan pari kuukautta sitten. Ei sitä järkytystä voi sanoin kuvailla, kun on itse käyny kattomassa tollasta esitystä ja vielä maksanut 30e pääsylipun hinnan kyseiseen puistoon, ja sitten mä nään tälläsen dokumentin, jossa kerrotaan asioita mitä kukaan yleisössä oleva ei voi edes kuvitella. Mä en enää koskaan elämäni aikana tahdo käydä tälläisissä näytöksissa, enkä tukea tätä toimintaa. En todellakaan aio viedä lapsiani loro parqueen tulevaisuudessa teneriffan lomalla. Tää auttaa ymmärtää vähän lisää kuinka sairaita ihmiset voi olla. Ja lapsesta asti ajatellu, että kaikki tää on ihan normaalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. täysin samanlainen olo täällä! entistä kamalampaa tässä on se, että tajusin käyneeni katsomassa nimenomaan tilikumin esiintymistä sea worldissa kahdeksanvuotiaana ja edelleen tähään päivään asti elänyt siinä luulossa, että niitä valaita kohdeltiin hyvin. On varmaan pakko hankkia netflix-tunnukset, eläinrakkaana ihmisenä tää vihan ja itseinhon tunne on ihan järkyttävä. Jos ikinä tuun matkustamaan Floridaan uudestaan, Sea World jää boikottiin. Nyt lähtee kaikki Sea World- krääsä roskiin. Kiitos tästä tekstistä, näitä asioita ei saa piilotella.

   Poista
  2. Voin kuvitella teidän tunnereaktiot asiasta! Mulla tuli ja on edelleen jonkunlainen itseinho päällä. Tiedän sen olevan turhaa, koska enhän mää oo tiennyt mitään tuollaista niinkuin tekään ette oo tienneet.. Kuten tekstissäkin sanoin: siellä pidetään kulissit niin hyvin kasassa, ettei sellaista osaa edes ajatella vielä kun eläimet näyttävät tekevän kaiken niin iloisesti.. Kyllähän noin älykkäät eläimet saattavat oikeastikkin nauttia kun pääsevät miellyttämään ja olemaan sosiaalisia, mutta sitten kun tuossa on niin paljon muutakin.. Pitää mun ja teidän ja kaikkien muidenkin muistaa, ettei se oo ollu meidän päätettävissä miten niitä eläimiä kohdellaan eikä me olla tiedetty tällaisia juttuja, kun ollaan tuollaisissa puistoissa käyty! JIA, sääkin oot ollut silloin vasta kahdeksanvuotias, eihän silloin tuollaisia juttuja voi millään tapaa osata ajatella! Toivottavasti mahdollisimman moni lukisi tämän ja kattoisi dokumentin ja miettisi vähän asioita ja maailman menoa..

   Poista
  3. Lisäykseksi vielä, että oon itsekkin käynyt vuosia sitten Loro Parquessa, mutta en nähnyt siellä kuin delfiinejä.. Pelkkä ajatuskin on aika riipaiseva, että oon käynyt kyseisessä paikassa ja ehkä eri olosuhteissa tms olisin mennyt katsomaan miekkavalasesityksiä..

   Poista
  4. Jopa teneriffalla!? Ei herran jumala.... muutama vuosi sitten närkästyin vanhemmille kun eivät halunneet pulittaa semmosia summia tuohon näytökseen vaikka olisin niin halunnu päästä näkemään miekkavalaita!! Onneksi ei ikinä sinne menty...

   Poista
 9. Nyt tuli kyllä pahaolo ja itkettääkin meinaa. Todella, todella pysäyttävä teksti. Pakko mennä kattomaan kyseinen dokumentti, vaikka nyt jo tekee pahaa. Ihmiset osaa olla niin ilettäviä, huuuhh.

  VastaaPoista
 10. Aivan järkyttävää miten noin suloisia eläimiä voi kohdella niin huonosti! Itse olin vähän aikaa sitten Teneriffalla, ja kävin siellä Loro Parquessa. Tietysti menin katsomaan miekkavalas esityksen, koska olen hyvin kiinnostunut valaista, ja olihan se hieno kieltämättä. Ainut asia mikä jäi mietittyttämään oli se, että siellä on kuusi miekkavalasta ja allas missä niitä pidetään oli kauhean pienen näköinen. Itseni mielestä sen pitäisi olla isompi niin monelle valaalle. Täytyy katsoa toi dokumentti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta. Onhan nuo valaat aivan upeita eläimiä, enkä ihmettelekkään ihmisten kiinnostusta! Olisin kyllä aivan pakahtua onnesta jos pääsisin joskus seuraamaan tuollaisia eläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä, jossa ne oisivat vapaita! Hyvä, että oot kuitenkin tuolloin jo huomioinu tuota asiaa ja katso ehdottomasti dokumentti!

   Poista
 11. Ei hitto miten järkyttävää... Pakko kyllä kattoa toi dokkari!

  Itekki kävin vasta Teneriffalla tuolla Loro Parquessa ja olin iiihan rakastunu niiden miekkavalasesitykseen. Ne miekkavalaat oli niin sulosia. Osasivat vaikka mitä temppuja ja vaikuttivat tosi fiksuilta. Kouluttajat osas kyllä hommansa ja saivat sen näyttämään niin helpolta. Katsoja sai sellaisen kuvan, kuin kouluttajat olisivat itse noiden miekkavalaiden parhaita kavereita.

  Tää idylli kuitenki särky mun päässä kun kotiin palattuani luin vähän lisää tästä hommasta. Kävi ilmi, että näillä miekkavalailla on siellä huonot oltavat. Juuri nuo ahtaat ja pienet tilat on yks ongelma. Pahinta on kuitenkin se, että ne pakotetaan sukurutsaukseen uusien miekkavalaiden toivossa. Ilmeisesti ainaki yks miekkavalasvauva kuoli siksi, että se oli niin sisäsiittonen. Ja myös Loro Parquessa kouluttajat saivat ennen mennä veteen miekkavalaiden kanssa, mutta useiden onnettomuuksien ja yhden kuolemantapauksen jälkeen se kiellettiin. Osa oli "hyökkäyksiä" ja juurikin tätä kuolemantapausta nimitetään "vahingoksi". Jotenkin koko juttu haiskahtaa ja pahasti. Nii ja kaks Loro Parkin miekkavalasta on just tuolta Sea Worldista... :/ En kestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katso! Nyt on pakko kopsata tähän pätkät aikasemmista vastauksistani, koska ne sopii tähänkin niin hyvin: "Onhan nuo valaat aivan upeita eläimiä, enkä ihmettelekkään ihmisten kiinnostusta! Kuten tekstissäkin sanoin: siellä pidetään kulissit niin hyvin kasassa, ettei sellaista osaa edes ajatella vielä kun eläimet näyttävät tekevän kaiken niin iloisesti.." Tuossa dokumentissa oli myös tuosta Loro Parquesta esim. siitä kuolemantapauksesta ja niistä SeaWorldista tuoduista miekkavalaista.. Vähän sai myös käsitystä sisäsiittoisuudesta, vaikkei asiaa varsinaisesti käsiteltykkään..

   Poista
 12. Aikoinaan kun katsoin Home leffan/dokkarin (http://www.leffatykki.com/elokuva/home/kommentit) niin välillä tuntu että alan märiseen ja välillä meinasin kiehua raivosta meitä ihmisiä kohtaan. Koko maailman pitää pyöriä meidän mukaan. Eläimiä tapetaan syötäviksi, mutta myös siksi että ne häiritsevät meidän elintilaamme, koska ihmiset sikiävät kuin kanit ja maapallo on kohta täynä pelkkiä meitä eikä millekkään muulle lajille täällä ole enää tilaa. Ihmiset eivät myöskään tajua sitä, että kun tässä pilaamme luontoa ja ilmaa niin teemme oikeasteen itselle vain hallaa, koska maapallo joka ruokkii ja vaatettaa meidät niin sillä ei ole pian enää mitään annettavaa kun me ollaan kaikki maaperä ja ilmasto pilattu.

  Musta ihmisten lisääntymiseen pitäisi alkaa pian jo jotain stoppia laittamaan, koska samallalailla me metsästyksellä tapetaan riistaa, jotta jotain lintuja ja kauriita ei luonnossa olisi liikaa. Ihmisillä kun ei ole mitään muuta vihollista kuin virukset, influenssat, luonnon katastrofit ja toiset ihmiset. Mutta koska lapset ovat Jumalan lahja niin tästähän ei tulla ikinä puhumaan... eläinten tehtävä on vain ruokkia ihmisiä ja totella heitä, vaikka mahdollisesti jotkut nisäkkäät voivat olla jopa viisaampia kuin me.

  Mutta tykkäsin tosi paljon tästä asiallisesta tekstistä. Aluksi kauhistelin kuinka pitkältä tämä näyttää mutta kun se oli pelkkää asiaa ja hyviä näkökulmia täynnä niin se oli todella mielenkiintoinen lukea. Pitää ehdottomasti jostain päästä näkemään kyseinen dokkari! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei pakko sanoa tähän väliin että ihan samaa mieltä, useastikin on tullut ajateltua että varsinkin ylikansoitetuissa maailmankolkissa ihmistenkin lisääntymistä pitäisi rajoittaa, nyt kun luonto ei tee sitä meidän puolesta! Maapallon ruokavarat eivät tule kestämään kovin pitkään tätä menoa.

   Poista
  2. Tuo on kyllä vaikea aihe siksikin kun me ihmiset olemme vastaväitteistä huolimatta liian itsekästä porukkaa.. On "helppo" tehdä huonojakin päätöksiä esimerkiksi vaikka eläimiä kohtaan tai vähentää niiden määrää, mutta kun samaa ajatusmallia pitäisi käyttää ihmisiin niin se onkin aivan kauhistuttavaa ja barbaaria.. Tottakai on eläimiä, joita ei vain voi verrata ihmiseen ja ihminen täytyy laittaa järkisyistä ns etusijalle, mutta se on taas asia erikseen.. Samaa mieltä asian kanssa vaikken siihen ole laajemmin perehtynyt, mutta onhan se vaan fakta ettei maapallon varat tule riittämään ikuisuuksiin, kuten Veerakin sanoi.. Sillä tavoin rankan kuuloisesti voisi ajatella meidän olevan liian älykkäitä kun pystymme vastustamaan luontoa, joka ennen on säädellyt sitä kuinka paljon ihmisiäkin on ja ketkä säilyy hengissä yms. Tottakai se on vain hyvä juttu, mutta nyt meidän pitäisi osata itse kai ottaa vastuu asiasta, kun luonto ei enää hoida sitä puolestamme..

   Poista
  3. Niin ja kiitos vielä, hyvä kuulla että tykkäsit! Hämmästyin vähän itsekkin kuinka paljon asiaa tuli, mutta eipä sitä oikein olisi voinut lyhentääkkään ilman, että jotain olennaista olisi jäänyt kertomatta.. Toivottavasti näet dokkarin pian!

   Poista
 13. Huh. Mulla kaveri kans vinkkas joku aika sitte tosta dokumentista, enkä oo uskaltanu kattoa sitä vieläkään. Oon youtubestaki kattonu trailerin vaan ja se jo saa aikaan älyttömän tunnekuohun ja surullisen mielen ihan vaan nuiden eläinten ja niiden kouluttajien takia. Ja sen, että ihmiset, tai siis no ne päättäjät tekevät mitä vaan että saadaan tuottoa. Tai siis en mie muuta syytä keksi että miksi tommosta tehään. Mutta niihän se on, maailmaa pyörittää vissiin kahiseva ja sillä ei ole näköjään mitään merkitystä, kuinka monta ihmishenkeä sen takia menetetään tai kuinka monta eläintä siinä vahingoittuu niin henkisesti kuin fyysisestikkin. Surullista. Ja oksettavaa. Muthei, anteeksi, tuppas unohtuun : me ihmisethän ollaan luomakunnan kuninkaita, kaikkivaltiaita joilla on oikeus rajoittaa toisten otusten elämää ja näköjään pitää tärkeitä asioita salassa muilta ihmisiltä. Hyi. Muthei Anni hyvä ko otit tän aiheeksi, kirjoitit hienosti ja vinkkasit nyt tätäki dokumenttia eteenpäin. On hyvä että ihmiset saa tietää tämmösiä asioita. Ehkä vähitellen joskus tilanne muuttuu. Toivottavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella sun fiiliksen.. Mää vaan itse en pystyis jättämään katsomatta kun miettisin vaan entistä enemmän kaikkea epätietoisuuden vallassa..:/ Rahahan se puhuu tässäkin tapauksessa, eipä sille muutakaan selitystä ole. Toivottavasti muuttuu!!

   Poista
 14. kauheen ahdistavaa ja alko ihan itkettämään se miten raakoja ihmiset on, pelkästään jo ton yt:n uutisvdeon ja sun tekstin perusteella. tosi surullista, täytyy heti huomenna katsoa toi elokuva, ei ole kiva että tämmöistä tapahtuu :/ mutta kiva kuitenkin että oot jakanut tän täällä blogissa. en ollut edes kuullut tommoisesta. oksettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä :( Siksi juuri kirjoitinkin ja vinkkasin dokumentista, kun arvelin täältäkin löytyvän monia, jotka eivät edes tiedä asiasta :/

   Poista
 15. Alko itkettää ja vituttaa..pakko oli avautuu äidille ja pikkusiskolle!

  VastaaPoista
 16. Itkuhan tässä tuli. Ihana että kirjoitat aiheesta! Olen itse WWF:n jäsen ja lukenut aiheesta, sekä monista muista eläintarhan eläimien kohtelusta. Asia koskettaa paljon ja olen aina miettinyt miten itsekkäästi me pyöritämme tätä maapalloa. Uskon että valailla on jopa laajempi tunne elämä kuin ihmisillä. Se, että me ei ymmärretä tätä hienoutta heissä, ei oikeuta meitä kohtelemaan niitä väärin. Olen aina ollut sitä mieltä, että eläimet ovat omalla tavallaan viisaampia otuksia kuin me ihmiset. Millaiseksi yhteiskunta on mennyt meidän myötä? Totuuden mukaista tietoa näistä hienoista eläimistä pitäisi levittää ihmisille ja alkaa ymmärtää heidän elämäänsä. Mitäpä jos itse olisitkin sen valaan asemassa. Itselläni olisi mennyt hermot ja psyyke luultavasti paljon pahemmin.

  KickstartMyHeartIina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :( Todella itsekkäästi kieltämättä.. Tai ajattelemattomasti ainakin. Voin kompata täysin sun viimeistä ajatusta, sama täällä!

   Poista
 17. Kauheaa;( kyllä valaiden pitäisi saada elää vapaana luonnossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti! Kyllä ne varmasti joskus vielä saavatkin olla rauhassa!

   Poista
 18. Allekirjoittakaa ja jakakaa Tilikumin adressia :
  http://www.change.org/petitions/seaworld-inc-humanely-release-the-orca-whale-known-as-tilikum-to-a-seapen-for-rehab

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun tulit laittamaan adressin tännekin! Asiaa oon miettinyt paljon ja lukenut myös siitä pärjäisikö valas enään luonnossa kun sen kaikki vaistot ovat varmasti aika surkastuneet vankeudessa..? Onneksi se ei ole minun tehtävä päättää, mutta jos minusta on kiinni niin yksikään valas ei kyllä joudu enää elämään vankeudessa.

   Poista
  2. Aika vaikeaa olisi päästää vangittuja valaita enään luontoon. Vaistot surkastuneet ja kun sosiaalisista eläimistä kyse, jotka ovat vielä tottuneet sosialisoimaan ihmisten kanssa niin ongelmiahan vapaudessa siitä tulisi. Tod. näk hakeutuisivat ihmisten läheisyyteen ja tiedä mitä siitä seurausi puolin tai toisin. Minun mielipide on, ettei enään yhtään uusia valaita, delfiineitä jne sais vangita tai kasvattaa, nämä tarhoissa jo olevat on pidettä loppuun saakka ja asianmukaisissa oloissa, mutta ei enään yhtään uusia! Itse en ole onneksi näitä näytöksiä käynyt koskaan katsomassa, sillä äitini on ollu näitä hommia vastaan... Jotain niin järkyttävää. Onneksi jotku ihmiset toimivat, kuten tämän elokuvan tekijä ja sinä blokkaaja tällä tekstillä. Itse en voi tuota katsoa, kun olen niin älyttömän herkkä! Pakko kysyä, että mikä idea noilla yöloukoilla oli, käytetäänkö niitä vieläki? :O

   Poista
  3. Aikalailla samaa mieltä täällä! Kannattaa katsoa jos millään vaan pystyt :/ Ja valaita pidettiin siellä "turvallisuussyistä". Ilmeisesti he pelkäsivät, että joku käy vapauttamassa ne tai jotain muuta. En kyllä usko, että käytetään eikä ainakaan dokkarissa sanottu sellaista!

   Poista
 19. PS: Hyvin kirjoitettu postaus, niin surullisesta aiheesta!

  VastaaPoista
 20. Tuli muuten mieleen, että miten nämä free willy-leffat on toteutettu? Pienenä olin leffojen suuri fani, mutta alkaa näiden tekstien perusteella epäilyttämään oliko sekin vain pelkkää bisnestä eikä valaiden hyvinvoinnista huolehdittu tarpeeksi..? En ole perehtynyt asiaan, kun ajatus vasta tätä tekstiä ja kommentteja lukiessa tuli mieleen :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin.. No varmaan aika samaan tapaan kuin sen elämä ja temppuilu muutenkin. En usko sille koituneen hirveästi mitään "ylimääräistä" pahaa siitä elokuvasta kun se on jo valmiiksi ollut sellaisissa oloissa.. :/

   Poista
 21. Olen jo pidemmän tovin etsinyt ja lukenut miekkavalaisiin liittyviä artikkeleja, mukaanlukien SeaWorldin oloista. Valitettavasti on todettava, ettei näitä jo vangittuja eläimiä voi päästää vapauteen, vaikka niin kovasti sen tahtoisimmekin nähdä. http://keiko.com/history.html <-- Tässä on Keikon elämänkaari. Keiko oli miekkavalas, joka esitti Willya, free willy elokuvissa.
  Vastustan villieläinten vangitsemista, varsinkin kun miettii kyseessä olevan laji, joka voi hyvinkin olla ihmisiäkin viisaampi (vaikka kukapa sitä haluaisi uskoa, hupsut ihmiset.)
  Jos SeaWorldin, Loro Park, ynnä muut vastaavat kidutuskammiot tulisi kadottaa maan tasalle, ja pikkuhiljaa se onkin tapahtumassa. Suomessakin on omat mustat pisteensä. Särkänniemen delfinaarion delfiinien elinolot vastaavat sirkusta, delfiinit ovat stressaantuneita, ja lisääntymistä ei hallinnoida. Tähänasti viidestätoista syntyneestä poikasesta hengissä on selvinnyt kaksi. Delfinaarion lopettamisesta on tehty aloite.
  Jos tämäntyyppiset dokumentit kiinnostavat, on olemassa myös The Cove, Lolita slave 10 entertainment, operation orca, sekä moni muu.
  Olen kauhuissani ihmisten julmuudesta ja välinpitämättömyydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin oon aikalailla lukenut ja ottanut selvää asioista tuon dokumentin nähtyäni.. Kaikkialla on kyllä asioita pielessä, mutta en usko sellaista edes mahdolliseksi, että ihan kaikki voisi oikeasti olla hyvin - ettei mikään olisi pielessä. Tarkoitan siis ihan kaikkea, en vaan tätä dokumentin asiaa. Mutta pikkuhiljaa asioita vaan parantamaan tai ainakin saattamaan niitä parempaan suuntaan.. Tuosta delfiinidokkarista on muutama muukin sanonut, mutta en vaan oo uskaltanut katsoa sitä vielä.. Aion kyllä katsoa kun vaan tuntuu siltä, että pystyn. Olin tämänkin dokumentin jälkeen monta viikkoa aivan jossain sumussa ja päässä pyöri vaikka ja mitä.. Niin oon minäkin :(

   Poista
 22. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 23. Katoin toissapäivänä saman dokkarin ja kuvasit ihan tismalleen myös mun ajatukset ja järkytyksen! En saa nukuttua ja toi pyörii mun päässä jatkuvasti :( Normaalisti jos saa tietää jotain pahaa mitä tapahtuu jossain kaukana itsestä, niin sen vaan sivuuttaa ja antaa unohtua. Jotenkin sitä ajattelee, ettei voi tehdä asialle yhtään mitään, mutta tällä kertaa mulla on jotenkin outo olo, että tää on liian kamalaa, että voisin vaan antaa asian olla. Tuntuu et valehtelen ittelleni, jos yritän vaan miettiä etten vois tehdä mitään. Oon miettiny vaikka mitä addressin kirjottamisia ja mielenosotuksia, mitä vois tolle tehdä.. Helpotti kuitenkin tietää, etten ole ainut kenet toi dokkari sai miettimään asioita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järisyttäähän tämä edelleenkin ja piti taas itsekin pysähtyä lukemaan tämä teksti ja katsomaan uutispätkä.. Mulla kans normaalisti on tuo, että asiat on jotenkin mun "ulottumattomissa" vaikka niihin pystyisikin samaistumaan jotenkin. Miksihän tämä tuntui niin erityisen pahalta..? Ehkä asiat oli vain onnistuttu tuomaan esille niin hyvin dokkarissa? Kyllä itsekin teen jotain asian eteen jos sellainen tilaisuus vain tulee! Jo vangittuja eläimiähän ei oikein voi päästää luontoon kun eivät ne selviäisi, mutta yhtäkään eläintä ei enää pitäisi vangita eikä varsinkaan tuollaisiin oloihin..

   Poista
  2. Löysin petan sivuilta addressin, minkä sain kirjotettua! (: https://secure.peta.org/site/Advocacy?cmd=display&page=UserAction&id=2945

   Poista
 24. Mää oon dokkarin kattonut monta monta kertaa. Edelleen se on yhtä shokeeraava. Musta on ihan kamalaa että niin älykkäät ja tunne-elämältään paljon kehittyneemmät eläimet elävät niissä oloissa. Toivoisin vain että voittaisin paljon rahaa, jotta voisin ostaa kaikki miekkavalaat pois merimaailmoista, jotta ne pääsisivät merialtaaseen elämään oikeaa elämää ilman kosketusta ihmisiin ja esiintymisiä.

  Onneksi Suomessa delfinaario lopettaa kunhan kaikki delfiinit ovat menehtyneet. Ihana asia että meillä Suomessa välitetään!

  VastaaPoista
 25. Pakko löytää tää dokumentti jostakin. Vaikka aihe on synkkä, niin nyt kun uutiset on täynnä tätä valaistaan, niin tää on niin nähtävä. Ite oon aina ollut hulluna eläintarhoihin ja matkustellessa on pakko päästä käymään jos on joku paikallinen eläintarha. Mut kuiteskin, siel kierrellessä tulee vastaan näitä et eläimet on tosi pienissä oloissa ja monta eläintä ahdetaan samaan pieneen tilaan. Ja se jos mikä on vääryys! Jos haluaa sen eläintarhan laittaa pystyyn, niin mun mielestä pitäis sillon mennä eläinten ehdoilla. Kärsiviä eläimiä ei oo kenenkään kiva kattella. Itse oon käyny Teneriffalla olevassa loro parque-eläinpuistossa. Tota puistoo muun muassa markkinoidaan sillä, että se on maailman parhaiten hoidettu eläintarha. Mutta kuitenkin siellä pidetään näitä kyseisiä valaita, sielä on myös delfiinishow ja merileijonashow ja mikä hämmästyttävän, pingviinejä voi tuijotella lasin läpi. Tuolla käydessä olin toki ihan innoissani, koska ei ollut mitään tietoa et näitä eläimiä kohdellaan huonosti. Vaikka tietty itsestäänselvyys ettei niiden kuulu elää vankeudessa. Ja koska eläimet on ennaltaarvaamattomia ni mun mielestä on ihan hirveetä näiden juttujen jälkeen miettiä sitä, että esim delfiinishowssa, pieni lapsi yleisön joukosta laitetaan kumiveneeseen istumaan ja delfiinit vetää tätä ympäri allasta. Entä jos tyttö putois veteen? Entä jos nää delfiinit joku päivä käyttäytyis aggressiivisesti? Ja sitten on myös niitä paikkoja missä ihminen saa maksua vastaan mennä uimaan sinne delfiinien sekaan. Miten sä voit olla varma että ne delfiinit on kilttejä ja ei tee mitään. Toki tota ajatellaan hienona juttuna ja et sitä ei pääse kaikki kokeen, mutta jos valitset mennä sinne ni sillon valitset tukevas sitä et ne delfiinit asuu siel vankeudessa. Oon huomannu myös muiden eläinten kohdalla, kuinka niitten annetaan olla pienissä oloissa välittämättä niiden hyvinvoinnista. Esimerkiksi tallinnan eläintarhassa, joitaki vuosia sitten näin jääkarhun siellä. Sillä oli yks pieni vesiallas keskellä häkkiään, ei minkäänlaisia virikkeitä ja tää nallukka istu surkeena yhessä nurkassa paikallaan. Ja se häkki oli tosi julman pieni! Tunisiassa joulukuussa käydessäni kävin sielä eläintarhassa, pahin mikä sieltä jäi mieleen, oli kirahvien olot. Oli niin kylmä, että niitä ei voitu pitää ulkona, joten niillä oli tälläinen kirahvitalo, jossa viettivät kylmät ajat. Talo oli jaettu kolmeen karsinaan. Nää karsinat oli kuitenkin niin pieniä, et itse olisin yhtä hevosta niissä voinut pitää. Korkeutta kyllä löyty, mut tilaa ei. Ja kun siellä yhdessä karsinassa oli aina joku 4-5 kirahvia,jotka pyörivät vaan pelkkää ympyrää. Noissa karsinoissa ei ollut kirahveille edes mitään virikkeitä. Se oli järkyttävä näky. Näistä eläintarhoista ja puistoista olisi vaikka mitä sanottavaa. Toivotaan et viel joku päivä ihmiset herää ja näihin tulee muutos. Mutta tällä hetkellä kyl valitettavasti siltä tuntuu et eläinten olot menee vaan huonompaan suuntaan :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etköhän löydä sen jostain! Monestihan ne eläintarhoissa käyvät ihmiset ovat juurikin niitä eläinrakkaita tyyppejä, jotka eivät vaan ole tajunneet miten asian oikea laita on tai ovat tyypillisesti vielä niin pieniä, etteivät ymmärrä asiaa tai paljoa muutakaan maailman pahuutta.. Toisaalta myös aikuiset vievät lapsensa katsomaan niitä eläimiä, jonka ymmärrän toisaalta hyvin kun oma pieni rakas haluaa nähdä leijonan ja on aivan onnesta soikeana eläintarhassa.. Kun ei niin pieni ihminen vielä ymmärrä, miksi vanhemmat ei päästä katsomaan eläimiä kun kaikki muutkin pääsee aina katsomaan.. Ei se kyllähään tee asiaa yhtään hyväksyttävämmäksi, mutta halusinpas sanoa tuosta.. Samasta puistosta kokemusta itselläkin ja olin kyllä syvästi järkyttynyt siitä muistosta kun tämän dokkarin näin.. En mää vaan silloin VOINUT TIETÄÄ.. Hyvä pointti tuo, että lapsia otetaan mukaan näihin - eivätkö vanhemmat oikeasti osaa ajatella asiaa muulta kantilta kuin siltä, että se ois lapsesta huisin hauskaa? Mää voisin mennä delfiinien sekaan uimaan luonnossa, mutta en kyllä uskaltaisi vangittujen eläinten sekaan mennä.. Enkä haluaisikaan kun en halua ajatella edes asiaa.. Pitäisi saada joku mahdollisuus, jossa ihmiset pääsisivät katsomaan eläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä. Onhan sellaisia paikkoja ja safareita sun muita, mutta vielä enemmän! Niin paljon, että eläintarhoja ei enää tuettais!

   Poista
 26. Hyvä teksti ! Katoin itsekki dokumentin ja olen samoilla linjoilla. Moni kuitenkin täällä lukijoistasi on käynyt miekkavalas-esiintymisessä, ja tottakai se on hienoa koska niin isoja mahtavia eläimiä harvemmin näkee, ja onhan ne hienoja kun fiksut eläimet tekevät temppuja. Mutta moni ihminen on niin naiivi ja typerä, kun menevät katsomaan. Ei osaata ajatella tarkemmin, koska turisteja varten tuollaiset rakennetaan ja tehdään. Itsestä pitäisi tulla se päätös, ettei mene katsomaan, koska se tuo rahaa noille lafkoille. Itse olen päättänyt ajat sitten jättää välistä tuollaiset akvaariot, sekä myö seläintarhat. Eläimet eivät kuulu minusta ihmiset huviksi. Toivottavasti mahd monelle sais kerrottua näistä.

  -Eve

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eve! Niimpä. Itsekin kävin silloin pienenä kuten tekstissäkin kirjoitin, mutta ei pieni lapsi tietenkään osaa ajatella tällaisia asioita kun ei ymmärrä elämän menosta muutenkaan mitään. Oon paljon miettiny sitä kun ihmiset käy kuitenkin eläintarhoissa vaikka on kuitenkin järkyttynyt esim tästä dokkarista tai jostain muusta vastaavasta. En mä edes pystyis menemään vaikka tottakai haluaisin nähdä upeita luontokappaleita! Haluaisin joskus jonnekkin safarille tai johonkin veden äärelle, jossa saisin nähdä eläimiä niiden luontaisissa elinoloissa. Niin, että mä menisin katsomaan niitä eikä niin, että ne tuotais koppiin mun eteen.. Eiköhän vielä joskus tuu sekin aika, että ihmiset kauhistelee miten huonoissa oloissa eläimiä on pidetty. Toivottavasti se tulis pian..

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kuukauden luetuimmat