tiistai 1. heinäkuuta 2014

Kuvausreissuilta + ennen & jälkeen

Teitä tuntuu kiinnostavan kovasti kuinka tämä suurelta vaikuttava operaatio kuvien ottaminen tapahtuu. Mulla ei oo ketään vakkarikuvaajaa (oi kun olisi) vaan kaverit ottaa riippuen siitä kenen kanssa oon silloin. Yleensä siis kuvat otetaan molemmin puolin ja harvemmin pyydän ketään ottamaan kuvia musta jos ei vaihdeta myös rooleja. Onhan se ihan loogistakin, että kuvattavana olevat tykkäävät samoin myös vastapainoksi napsia musta muutamat kuvat. Yleensä nämä kaverit myös osaavat perusjutut kuten tarkennuksen tai olen opettanut heille sen jo aikaisemmin. Musta on hämmästyttävää kuinka moni järkkärinkin omistava ei osaa vaihtaa tarkennuspistettä. Musta on kummallista myös kuinka monet ei-niin-paljon-kuvaavat räpsii niitä kuvia ihan summanmutikassa (onko tää jottain murretta??) eikä edes katso millaisia niistä tulee. Musta se on hassua sillä eihän kukaan ota itsestäänkään kuvaa tarkistamatta millainen siitä tulee tai kuten isille aion seuraavalla kerralla sanoa, että eihän sekään pelaa golffia niin, että lyö ja jatkaa vaan eteenpäin. Tottakai se pysähtyy joka lyönnin jälkeen katsomaan miten se onnistui :D Samalla tavalla ne kuvatkin pitäisi tarkistaa, ainakin alussa että asetukset ja rajaukset on kunnossa. Ymmärrättekö mun pointin?!

Jos otan kuvat ihan perustaidot omistavan kaverin kanssa menee noin 5minuuttia, että on yleensä aina tosi monta hyvää kuvaa ja monesta eri kuvakulmasta. Ei siis aivan älyttömästi vai mitä? Moni kun tuntuu pitävän noiden kuvien ottamista aivan mahdottoman pitkänä ja haastavana operaationa.

Laitan tähän postaukseen nyt kuvia siinä järjestyksessä kun ne on otettukin eli saatte vähän osviittaa miltä näyttää kun selaan läpi otettuja kuvia. Huomaatte varmasti asennoistakin, että kuvat on peräkkäin otettuja enkä ole vain valinnut parhaita paloja sieltä sun täältä.
Yleensä se aika menee siihen kun kuvattava venkuilee ja heiluu ja puhuu kuvaa ottaessa, jolloin ilme on tottakai tyhmä. Sitten niitä kuvia katsotaan hyi ihan hirveitä!! Sehän kuvastaa siis ainoastaan epävarmuutta kuinka kuvissa tulisi olla tai näyttääkö tyhmältä ja siitä seuraa helposti vaivaantunut olo, joka taas tuplaa kuvissa säheltämisen. Tiiätte varmasti mitä meinaan :D

Mää oon kuitenkin ollut nyt (kiitos bloggaamiselle) sen verran paljon kuvissa, että osaan olla kokoajan ainakin suhteellisen kuvauksellinen. En tarkoita hyvän näköinen vaan kuvauksellinen. Keskeytän puhumisen ja muutenkin pysähdyn kun näen toisen ottavan kuvaa, vaihtelen asentoa aina vähän kuvien välissä, mutta silti niin että samasta asennosta on monta kuvaa. Vaikea selittää, mutta sen takia selvitään aina melko nopeasti kun joka toinen ei ole sellainen sähellyskuva.. Laitan tähän peräkkäin otettuja kuvia, joista varmaan huomaatte paremmin mitä tarkoitan niillä pienillä muutoksilla.Huomaatteko mitä tarkoitan niillä pienillä asennonvaihteluilla? Yleensä muokkaan omat kuvani ja asukuvat vain tosi nopeasti. Lisään tarpeen vaatiessa valoa tai tummennan, mutta yleensä aina syvennän kuvia ja nykyisin lisään myös kontrastia. Näitä hattukuvia oon muokannut syventämällä, osaa vähän myös tummentamalla ja lisäämällä kontrastia. Nämä kuvat on jo itsessään liian valottuneita, mutta mielummin niin päin kuin liian tummia. Sen verran annan helpostikin anteeksi kaverille, joka ei yleensä kuvaa - vieläpä kun kuvat on otettu vähän haastavassa auringonvalossa, joka sekin vaihteli.. :)

Kävin ottamassa kuvia Heidin kanssa ja ehkä ensimmäisten 30 kuvan jälkeen pidettiin paussi ja kävin selaamassa kuvat läpi. Varmistin vähän hämmentyneenä, etteihän Heidi ollut poistanut vielä yhtäkään kuvaa ja ei, ei ollut. 30 kuvaa ja jokainen siihen mennessä otettu oli hyvä. Ei jokainen tietenkään ollut maaginen huippuotos, mutta yksikään kuva ei ollut huono tai epäonnistunut eikä mulla ei ollut tyhmää ilmettä tai asentoa. Sanoin Heidillekin, että aika paljon tässä ajan mittaan on oppinut olemaan kuvattavana.


Yläpuolen kuvissa näkyy taas sitä pientä muuntelua.

Alhaalla taas on sitten ainoat 'epäonnistuneet' kuvat kun nauroin jollekkin ja musta tuntuu, että Heidi vähän kiusakseen napsi silloinkin kuvia >:D Jokatapauksessa tässä on ainoat huonot kuvat tuolta reissulta ja kuvia kuitenkin tuli 60. Ja vaikka kuvia on 60, mikä kuulostaa ehkä paljolta, niin monien kuvien väliin jäänyt aika on vain muutaman sekuntin eli ei se oikeasti kestä kauaa. Mutta katsokaa mikä skarppaus tapahtui kollaasin viimeiseen kuvaan..


Tässä seuraavat 6 kuvaa jatkoksi tuolle ylemmän kollaasin viimeiselle (pakko laittaa tämä kollaasi kuvainnolistavaksi esimerkiksi vaikka pari kuvaa näkyikin jo aiemmin). Osa on muokattuja, mutta älkää antako sen häiritä - en jaksanu ettiä niitä muokkaamattomia kun ne menee eri kansioon. Jälleen kerran voisin sanoa niistä pienistä muutoksista, mutta myös se, että niitä kuvia oikeasti pitää ottaa muutama samasta kohdasta. Niin helposti on jokin pikkujuttu pielessä, vaikka tuuli puhaltaa hiukset kasvoille, aurinko heittää huonon valon ja varjot tai itse kuvattava vaikka juuri räpäyttää silmiä tai muuta vastaavaa. Sen takia aika harvoin saa loistavaa otosta jos otetaan vain yksi kuva..

Niitä kuvia pitää siis ottaa useampi ja tottakai mun suhteessa useampi kun laitan blogiin monta erilaista kuvaa. Usein muutama kuva on riittävä ellei olosuhteet ole sitten jotenkin haasteelliset kuin vaikka jos on todella tuulista ja hiukset on kokoajan naamalla ja missä sattuu. Heidin kanssa on ihanaa kuvata kuvaustaitojen lisäksi siksi, kun neiti aina ottaa paljon kuvia ja yleensä saan aina ite sanoa, että joo eiköhän se riitä jo :D Kun yleensä on sellaista vinkumista voisikko ottaa vielä yhen... Esimerkiksi näistä 60 kuvasta 45 on sellasta, jonka voisin laittaa blogiin hyvänä kuvana ja niistä vain sitten pitää tehdä valintaa, mistä tykkää kaikista eniten. Melkeenpä harmittaa joskus kun on liikaa hyviä kuvia ja on pakko tehdä valintoja ja karsia vielä puolet pois..


Näidenkin kuvien muokkaamiseen meni vain hetki. Ensin syvensin kuvat, jonka jälkeen lisäsin 'portra' filterin, joka on valmis säätö.
Sitten kun on mahdollista aion kuvata videolle, miltä näyttää kun oon kuvattavana. Silloin näätte koko prosessin niin kuvaajan kuin munkin kannalta ja saatte paaaljon paremman käsityksen kuin tästä :)

Mitä tykkäsitte postauksesta?


26 kommenttia:

 1. On kyllä tosi hyvä ja havainnollistava postaus! Ja sä kirjotat jotenkin niin ihanan aidosti ja selität asiat kunnolla (ja hauskasti), että on tosi virkistävää aina lukea sun tekstejä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sulle! :) Tosi ihana kuulla, toivottavasti näistä mun selityksistä ottaa edes jotain selkoa! :D

   Poista
 2. Hyvä ja havainnollinen postaus! Oot nähny kyllä paljon vaivaa tän eteen :-) Ihana Anski <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ina :)<3 Tulihan tätä joskus aikasemmin kirjoteltua ja nyt vähän hienosäädin ku ei ehtiny ihan kokonaan uutta postausta väsäämään ja halusin silti laittaa jonku! :D

   Poista
 3. Mitä tarkoittaa kuvan syventäminen, en oo koskaan kuullutkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea selittää! :D Sanoisin ehkä, että se lisää terävyyttä ja värimaailmaa.. Kuvaan tulee paljon enemmän särmää jos näin voi sanoa. En tiedä sitten onko se oikea termi mitenkään, mutta sellainen kohta on photoscapessa ja sitä käytän.

   Poista
  2. Ok, pitää tutkailla! :D

   Poista
  3. Toivottavasti selviää jostain! :D

   Poista
 4. Tää oli tosi kiva ja havainnollistava postaus! oon miettiny nii monesti totakin et miten ihmiset noita kuviaan muokkailee ku ite en siinä mikään kovin taitava oo ja nyt se selvis ainaki osittain :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Itsekin tykkään kun kaikilla on niin erilaiset visiot! :D

   Poista
 5. Oivoi niin kauniita kuvia ja muutenkin kiva teksti :) ihanaa kun on kuvaaja, jota pitää toppuutella, usein kun se menee niin, että saa nolona pyytää ottamaan vielä muutaman kuvan :'D

  VastaaPoista
 6. Mun näkemyksen mukaan sulla on noissa kuvissa vähän liikaakin tuota kontrastia, sun naamasta nimittäin katoaa sävyt aika tyystin ainakin muutamassa kuvassa. Vähän enemmän kuvaukseen perehtyneenä musta on tosi hauska lukea, miten sitten ihan blogiin laitettavia kuvia kukakin käsittelee. Huippua, että oot jaksanu nähdä vaivaa tähän postaukseen. Täytyy vielä sanoa, että upeasti osaat kyllä olla kuvissa, ihan mielettömän nättiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha mun mielestä mun naamassa ei oo ennestäänkään mitään sävyjä kun oon niin valkonen :'D Mutta joo onhan niitä runsaasti muokattu, mutta halusin jokseenkin "dramaattisen" muokkauksen :) Mustakin on ihan huippua lukea kun on niiin monia erilaisia tyylejä ja tapoja. Itse en niinkään välitä ns "oikeasta" tavasta, koska en sitä oikeastaan edes tiedäkään niin sitä on vaikea noudattaa (:D) ja tykkään monesti muutenkin vähän taiteellisemmista jutuista. Eihän näitä nyt mitenkäään taiteellisiksi voi sanoa, mutta ehkä sillä mieltymyksellä on vaikutusta asiaan :D Ihana kuulla, että vaivannäön huomaa sillä meni kyllä hetki :p Kiitos ihanasta kommentista! :)

   Poista
 7. tää oli hyvä postaus! :) ja jään aina tuijottamaan noita kuvia ihan lomoutuneena kun olet niin kaunis!<3

  VastaaPoista
 8. Hyviä vinkkejä! musta tuntuu että sillon harvoin kun käy kuvailemassa vaikkapa uutta profiilikuvaa niin tyyliin kolme kuvaa sadasta onnistuu :D jotenkin aina häiritsee oma ilme, hymy näyttää tosi keinotekoselta/naama pyöreeltä ym. Pitäis ehkä vaan jotenkin yrittää olla luontevampi eikä miettiä liikaa !

  Ps. Noi sun hiukset ♥_♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kommentista näköjään jäi uupumaan sydämet, en vaan randomilla maininnut hiuksias : DD eli *noi sun hiukset <33

   Poista
  3. Kiitos sulle! :) Helposti omista kuvistaan kyllä löytää aina jotain parantamisen varaa vaikkei sitä oikeasti edes olisikaan :/:D Oon ite ainaki yrittäny suhtautua omiin kuviin silleen neutraalimmin ja opetella näkemään se miltä oikeasti näytän sen aivan tyypillisimmän kuvausposeerauksen takaa. Helpottaa kummasti ja rentona oleminen hoitaakin sitten melkeen jo loput :) Tuo on juurikin oikea ajatus, ettei saa miettiä liikaa! :D Kiitos hiuskehusta<3!

   Poista
 9. hirvee paskamyrsky AV:lla! ite oon maailman amatöörein kamerankäyttäjä eikä mulla oo minkäänlaista syvempää taiteellista näkemystä, mutta tykkään tosi paljon sun kuvista. toki joissain on vähän liikaakin kontrastia, mutta onko sillä niin väliä? ei mun mielestä valokuvaamisessa oo mitään sääntöjä mitä pitäis noudattaa. vähän sama kuin musiikissa, olishan se aika tylsää jos aina mentäis sääntöjen mukaan ja tehtäis sitä turvallista juttua, koska "niin vaan kuuluu tehdä". kokeilemalla uusia juttuja oppii uutta ja samalla huomaa mikä ei toimi.

  pidän sun kuvista ja etenkin niiden tunnelmasta, niissä on aina sellainen erikoinen tunnelataus, jotenkin maaginen? mun puolesta jatka vaan samaan malliin, tosin av-mammat saattaa olla eri mieltä. nyt kun tarkemmin ajattelee, niin ehkä sun pitäis vaan luovuttaa ja lopettaa koko homma, koska ainoastaan ammattilaisvalokuvaajien on lupa kuvata ja vieläpä pitää kuvistaan :---) noni ei mulla muuta moikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha älä :D Ei sillä mun mielestä oo, mutta onhan muutenkin ihmisiä niin paljon erilaisia ja vaikka mitä mielipiteitä. Mun mielestä oikeastaan mikään ei oo niin kiveen kirjotettua, etteikö niistä "perusoletussäännöistä" vois poiketa. Vieläpä kun eikai tämä minun oman maun mukaan muokkaaminen ole keneltäkään pois? :D Enkä väitäkään itseäni miksikään ammattikuvaajaksi tai asioita tietäväksi :D Pyrinkin saamaan kuviin sitä tunnetta, koska sen perään ymmärrän edes jotenkin kun varsinaisiin teknisiin juttuihin ei taidot eikä tietokaan riitä :) Hahah ei musta kyllä kukaan näin helpolla eroon pääse ;D Kiitos Katja kommentista!<3

   Poista
 10. Pakko poimii pari lausetta täältä:
  "Musta on hämmästyttävää kuinka moni järkkärinkin omistava ei osaa vaihtaa tarkennuspistettä." Kiitti!!! Sait mut tajuun et sitä voi vaihtaa sitä tarkennuspistettä ja nyt ku kuvasin tännää nii oli hirveesti hyötyä ja tuli taas intoa kuvata! Miks mää en oo ikinä tajunnu et sitä voi vaihtaa jostaki, tuli nii blondi olo, hehe :D
  "Musta on kummallista myös kuinka monet ei-niin-paljon-kuvaavat räpsii niitä kuvia ihan summanmutikassa (onko tää jottain murretta??) eikä edes katso millaisia niistä tulee." Mää oon kans hirveesti miettiny tätä et eikö osa oikeesti tajua kattoa et miltä sieltä näyttää sen kameran läpi vai eikö niillä oikeesti oo yhtää taiteellista silimää. mää ku luulin et mää oon aika alkeellinen on taiteellisuuden kans :DD
  Tykkään hirveesti sun tyylistä kuvata ja muokata kuvia, jatka samaan malliin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että löyty jotain samaistuttavaa! :D Huomattavasti enemmän kyllä innostaa kuvaamaan kun hoksaa jotain noinkin oleellista :D Kokeilemalla sieltä löytää kaikkea muutaki uutta ja kameraopasta kannattaa lueskella - itekki pitäis oikeesti lukea sitä.. Vähän kokeilemalla oon vaan kaikkea löytäny ja silleen :) Opittavaa ois siis vielä hirmusesti ja kun vaan jonkun osaavan ihmisen sais neuvomaan ja pääsis kyselemään kaikkea haha :D Kiitos paljon!!

   Poista
 11. Aivan huippu postaus!! Oon tosi uus blogi rintamalla ja oon miettiny että miten se kuvaus prosessi menee muilla :D Ihanaa saada kuulla muiden ajatuksia ja mietteitä kuvaamiseen liittyen. Sulla on kuvat aina niin ihania. Haluan kehittyä kuvaamisen suhteen tulevaisuudessa ja samalla opettaa ihmisiä joilta pyydän apua kuvien ottamiseen. Kiitos tästä!

  Ps. Mitä ohjelmaa käytät kuvien käsittelyyn? Kun käytän kuvan "filtteriohjelman" läpi kuvien laatu kärsii ja pahasti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla! :) Se on kyllä kaikkien osalta niiin vaihteleva juttu, että on aina kiva kuulla kuinka muut laittaa niitä :D! Silloin kehittyy ihan varmasti kun vaan haluaa oikeasti ja pyytää neuvoa kun tilaisuus on :) Käytän photoscapea! Siinä on filttereitä eikä laatu kärsi ainakaan mun silmissä :D Varsinaisista filtteriohjelmista en kyllä ees tiedä :/:)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kuukauden luetuimmat