maanantai 12. lokakuuta 2015

Peurakolari

m-1 m-2 Aurinko laski hetkessä vuorien taakse ja kohta oli ihan pilkkopimeää. Lähdettiin ajamaan vuoristojärveltä takaisin alppikyläämme, jonne matkaa oli muutama kymmenen kilometriä. Ei oltu vielä päästy mutkitteleville serpentiiniteille vaan ajettiin suoraa tietä pitkin noin 70-80 kilometrivauhtia. Kauempana vastaan tulee auto, joka vilkuttaa meille valoja.. Meillähän oli käytössä siis vuokra-auto, jonka takia ajateltiin, että onkohan tässä valot kunnolla päällä tai jotain muuta vastaavaa. Vastaantullut auto menee ohi ja pian sen perään valokiilan reunaan tulee eläin - metsäkauris mitä ilmeisimmin. Kauris juoksee suoraan auton eteen ja pikaisesta jarrutuksesta huolimatta osuu ihan keskelle auton keulaa. Tilanne tuli tosi nopeasti, mutta en varmaan unohda koskaan sitä näkyä kun se eläin mäsähtää siihen keulaan ja lentää pyörien tieltä alas.. Kauris lensi jonnekin kauas kun tien vierustakin valui syvänteeseen, eikä nähty sitä enää. Isi lohdutteli mua, että ainakaan se ei jäänyt kitumaan kun törmättiin niin kovaa vauhtia. Ja se mitä itsekin siitä näin, niin joo, ei se kyllä voinut jäädä henkiin..m-12 m-11
Onni onnettomuudessa meillä oli niin kova vauhti, ettei eläin jäänyt kitumaan. Onneksi isä on kokenut kuski, sillä voishan tuollaisesta kuskikin säikähtää ja ajaa vaikka tieltä ulos, mikä ois vuoristossa monessa kohtaa käytännössä automaattisesti henki pois. Molempien yllätykseksi autoonkaan ei jäänyt juuri mitään jälkiä, en vieläkään käsitä miten se on mahdollista. Ehkä eläin osui jotenkin niin keskelle tai johonkin tukiosaa..? Yksi ritilä vain vähän painui kasaan ja katkesi parista kohdasta.

Olin aika hiljaista tyttöä koko loppuillan. Ruoka ei maistunut ja näin vaan kokoajan mielessäni sen muutaman sekunnin kun se kauris juoksee eteen, tömähtää ja pyörii mutkalla tieltä ulos. Kun hypättiin takaisin autoon ja jatkettiin matkaa niin varmaan parinkymmenen metrin päästä seuraava kauris juoksee tien yli. Mietittiin, että yrittikö se vastaan tullut auto varoittaa meitä? Miten se pystyi näkemään sen kauriin? Vastaan tullut auto kääntyi juuri muualta meiän kanssa samalle tielle, joten näkikö se kääntyessään jotain liikettä tien sivussa? EDIT // Tiedetään siis molemmat käytäntö vilkuttaa valoja kun varoittaa esim eläimestä tiellä/tien sivussa, mutta tässä tapauksessa toisenkaan ei ollut mahdollista nähdä kovaa sivusta juoksevia eläimiä, joten ihmeteltiin sitä siis, että miten vastaantulija olisi muka voinut nähdä eläimet etukäteen.

Kauan mietittiin tätä ja mun mielestä nää on aina niitä pahimpia asioita kun alan heti miettimään, että oisko tämän surullisen tapahtuman voinutkin välttää. Itsekin olin miettinyt, että niissä auton valoissa oli ollut jotain outoa, en vain osannut sanoa mitä kun se tilanne tuli nopeaa. Seuraavana päivänä isi hoksasi, että ei se vastaan tullut auto vilkuttanut valoja vaan kauris juoksi auton valojen edestä, jonka vuoksi ne välkähtivät silleen oudosti - vähän kuin tiessä olisi ollut pieni kuoppa jos tiedätte mitä tarkoitan. Ja totta, kyllähän se on yleensä niin, että jos yksi juoksee tien yli niin perästä tulee muitakin kun laumaeläimiähän nämä ovat. Nähtiinhän mekin heti perään se toinen, joka myöskin juoksi tien yli.
m-10
En voi itselleni mitään ja tuossakin tilanteessa aloin itku kurkussa ajattelemaan, että jäivätköhän ne muut kauriit miettimään minne se yksi jäi tai olikohan sillä jälkeläisiä tms.. Isi sanoi, että onneksi ei kuitenkaan ollut esim koira tai vaikka lapsi. Koska mistä sitä oikeasti tietää mikä sieltä eteen tulee. Jos sattuu käymään huono tuuri niin ei siinä oikeasti ehdi tekemään yhtään mitään. On helppo viitata kintaalla kaikkiin asioihin, mutta kun ne edes jollain tapaa osuu omalle kohdalle niin kyllä ne vaan herättää.

Esimerkiksi hirvikolarit tuntuu olevan monille sellaisia asioita, joita ei jostain syystä oteta tosissaan. Harvoin niitä hirviä kuitenkaan näkee edes. Itsekin pidin hirvikolareita jostain syystä jopa vähän sellaisena urbaanilegendana - tai tiiättekö vähän niinkuin joku pyörremyrsky, että no joo on niitä, mutta ei sellasta koskaan tuu omalle kohdalle. Sitten satuin näkemään ison hirven seisovan tiellä niin sen ymmärsi, että ei voi käydä muuten kuin todella huonosti jos sellaiseen törmää. Ja ylipäätään, että kyllä niitä vilisee tuolla aika paljonkin! Tai kun tuntee ihmisen, joka on neliraajahalvautunut hirvikolarissa. Tai kun ajaa edes vaikka peurakolarin niin sen näkee omakohtaisesti, ettei siinä vaiheessa ehdi tekemään yhtään mitään.

Mua oikeasti mietityttää, että mitenhän pystyn enää ajamaan pimeällä varsinkaan pienemmillä ja mutkaisilla teillä, kun nytkin näin mielessäni peuran jokaisen serpentiinitien mutkan takana, jonne valot eivät olleet vielä kääntyneet. Mielellään kyllä pyrin jatkossa ajamaan valoisan aikaan kun ennen vähän ihmettelin kun moni sanoi ajavansa mielellään valoisan aikaan.. Ja ei oo välttämättä enää pakko pimeällä posottaa 10km/h yli nopeusrajotusten tietyillä pätkillä. Eihän sitä voi sanoa todennäköiseksi, että jotain käy, mutta mahdollisuus siihen on kuitenkin ja monesti se yksi kerta jo riittää olemaan todella vakava. Kukapa sellaista riskiä haluaisi ottaa..

Että oikeasti, näitä juttuja tapahtuu, joten olkaa varovaisia!

17 kommenttia:

 1. Voi kamala! Onneksi teidän isä piti pään kylmänä ja jatkoi vaan ajamista rauhallisesti! Tosta valojen vilkuttelusta (vai oliko se tällä kertaa että peura juoksi läpi) niin se on yleinen käytäntö Pohjois-Suomessa varsinkin. Että jos näkee poroja tai hirviä tien lähellä niin vilkutetaan valoja seuraavalle parille vastaantulijalle että ehtivät hidastaa ja osaavat varoa. Itsellenikin vilkutti kerran talvella pimeällä Kuusamoon ajaessa toinen auto valoja, ja luojan kiitos vilkuttikin, niin kerkesin tehdä hätäjarrutuksen kun mäennyppylän takana tiellä oli poroja. Kannattaa, se voi pelastaa toisen hengen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se nyt ajaa työhönsäki liittyen niin paljon, että en turvallisempaa kuskia oikeen keksis - vaikka ajaminen ei itsessään kuulu hänen työhönsä mitenkään vaan reissaaminen oikeastaan ja asiakkaat on eri puolilla Suomea.. Niin siis joo näköjään ilmaisin asian huonosti, mutta siis tiedetään kyllä molemmat tuo käytäntö, mutta se, että oisko vastaatulijan ollut jotenkin muka mahdollista nähdä se eläin, niin sitä epäiltiin molemmat. Koska ei sitä vaan näe millään jos pilkkopimeästä suoraan sivusta juoksee tuollainen nopea eläin eteen vähän niinkuin tuohon alempaan kommentiinkin kirjoitin kun siihen vastasin jostain syystä ensin :D Kyllä kaikki mahdolliset apukeinot kannattaa käyttää :) Se meillä vastaantullut auto näytti enemmänkin siltä jos ajaa pienestä kuopasta niin valot silleen välkähtää, ettei se ollu mitään kunnon vilkuttelua, sellaseen ois tottakai erilailla reagoinut! Onneksi sulla sattui joku tulemaan vastaan tuolloin ja varoittamaan, varmaan ehit kyllä säikähtääkin kun näit ne porot :/

   Poista
 2. Hui! Onneksi teille ei tapahtunu mitään! :/ tosiaan tuo valojen vilkuttelu ainaki täällä pohjoisessa on tapana (ja tietääkseni aivan yleisessä tiedossa) että valoja vilkutetaan jos on valot pois autosta tai jos näkee tiellä hirviä, poroja tai muita eläimiä. Fiksu tapa, toivottavasti sen saisi kaikkien ihmisten tietoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin on! Mutta esim tuossa tapauksessa ei sillä toisellakaan autolla ollu kyllä mitään saumaa nähdä niitä kauriita, sitä ihmeteltiinkin, että miten muka ois ollu mahdollista sen huomata.. Ja aikasemmin eli ihan päivänvalossa vielä kysyin valoista ja isä sanoi, että ne on päällä vaikkei ne sitten ollutkaan niin ehkä siksiki ekana tuli heti mieleen, että no onko ne valot sittenkään kunnolla päällä kun ne oli jotenkin normaalista poikkeavasti :x Liikenteessä on kyllä yleisestikin paljon käytänteitä, joita porukan ois hyvä osata! Mutta aika harvoin kyllä varmaan kukaan muukaan ehtii nähdä ja vieläpä varoittaa jos pimeestä metästä yhtäkkiä juoksee hirvi tiella :/ Silti kyllähän se auttaa jos ees harvat kerrat ehtis! Tai jos joku eläin seisoskelee siinä tien laidassa, ainaki pohjosessa on monesti poroja silleen tien laidassa näin oman kokemuksen mukaan..

   Poista
 3. Hyvä ettei teille käynyt mitään, mutta tietysti surullista eläimen kannalta. Se ei silti ollut kenenkään syytä joten ei sitä kannata jäädä suremaan. Iltaisin ja varhain aamulla kannattaa aina ajaa varovaisemmin, kun silloin ne eläimet on liikkeellä. Mun yläaste-aikanen luokkaveri kuoli hirvikolarissa joten itse osaa niitä varoa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä :( Niitä on kuulemma tuolla seuduilla niin paljon, että näitä tapahtuu jatkuvasti.. Sanoin alkureissusta, että ois ihanaa nähdä joku peura, mutta nyyh, en ihan tuollasta näkemistä ois halunnut :'( Kamalaa, että sulla on tuollainen "kokemus" :( Monet hirvikolarit on kyllä niin pahoja, että huh.. Niin surullisia asioita :(

   Poista
 4. Ite meinasin kerran ajaa suden yli, ku oli mutkan takana ja se susikaan ei tajunnu lähtä karkuun ku jyrkän mutkan takia ei auton valot voint näkyä sillekään. Ehin kiertää sen ja suden naama vilahti sivuikkunasta. Toisaalta se oli aika huvittavaa :D meil on viel pikkubussi joka on sen verta korkea että koiran naama ei ois voinu yltää ikkunasta näkymään. Peilistä näin miten se painu sitte pusikkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onneksi ehit ja onnistuit kiertämään! Meilläkin oli hitusen normaalia isompi auto niin ei tullu sellaista kädet naaman eteen -reaktiota kun näki, ettei eläin tuu lasista läpi tai no vaikea sanoa oisko tullu jos ois ehtiny ees liikahtaa johonki suuntaan.... Onneksi eläin ja te säilyitte ehjin nahoin tilanteesta :)

   Poista
 5. Meillä tässä lähellä menee joku hirvien reitti, kun niitä tämän tästä on tuossa lähimaastossa, ja kerran oli yksi tullakin metsästä eteen, sain pysäytettyä ja hirvi lääntyi pois. Mutta on ne vaan semmosia että hirvittää (!) ajaa varsinkin hämärällä/pimeällä tuota tienpätkää.. Peyrojakin täällä on, mutta harvemmin näkyy eikä niitä sillain osaa henkensä puolesta pelätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kun tietää, että niitä oikeasti liikkuu siellä useasti! Mutta toisaalta hyvä tietää niin osaa varautua :) Peurat on "onneksi" niin paljon pienempiä, mutta kylläpä niistäkin vahinkoa on ja voihan vaikka tielle hyppivä jäniski säikäyttää kuskin ja auto päätyä penkkaan, mistä sitä koskaan tietää..

   Poista
 6. Voieii miten kurja ja pelottava juttu :( varmasti alkaa miettimään olisiko asian voinut välttää mutta pakko sanoa että ehdottomasti tärkeintä että teille ei käynyt mitään! isäs toimi kyllä ihailtavasti vaikeassa tilanteessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo ja eipä tuollaselle vaan mahda yhtään mitään :( Eipä tuollasiin auta muu kuin tarpeeksi hidas vauhti.. Mekin kuitenkin ajettiin hiljempaa kuin 80% porukasta - ihan hulluja ihmisiä ku vetää pakulla menemään hullua kyytiä sellasilla oikein mutkasilla serpentiiniteilläki... Isä on kyllä sellanen tyyppi, että selviäis varmaan mistä tahansa! Vaikka autolla paljon ajaakin niin ei ollu kuulemma hänkään koskaan ajanut minkään isomman eläimen päältä, hyvä jos minkään jäniksenkään..

   Poista
 7. Hyi kamala. :( Tekis mieli sanoa että otan osaa, toivottavasti eläin todella kuoli nopeasti ja ilman kärsimystä. <3 Itsellä on myös käynyt useita vaaratilanteita niin hirvien kuin porojenkin kanssa, kun tuolla pohjoisessa pimeillä, kapeilla ja mutkaisilla teillä tulee niin paljon ajettua. Yksi hirvikolari oli todella lähellä, mutta luojan kiitos hirvi kääntyi viime hetkellä tielle tullessaan takaisin metsään päin säikähtäessään autoni valoja ja jarrutusääntä. Monta porokolaria on tullut myös itse todistettua ja aina porot eivät olekkaan kuolleet heti... Tällöin rekkamies tai sukulainen on joutunut poron lopettamaan. Itse en kyllä siihen pystyisi, mutta kai se olisi pakko ettei joutuisi ainakaan katsomaan toisen viattoman kärsimystä vierestä... :( Hyrr pelkkä ajatuskin kauhistuttaa. Toivottavasti ei tarvitse itse ikinä kokea kenenkään tai minkään päälle ajamista, eikä sinunkaan! Hienosti isäsi kyllä piti hermot tuossa tilanteessa. Ja mahtavaa, että kirjoitit aiheesta, toivottavasti tämä herättelee ihmisiä ajemaan varovaisesti niin pimeällä kuin valoisassakin, etenkin nyt kun tiet alkavat olla taas todella liukkaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :( Toivottavasti ja eiköhän! Apua miten paljon tuollaista läheltäpiti-tilannetta varmasti säikähtää! Mietinkin siinä, että kamalaa jos ne ois jäänyt siihen näkösälle ja vaikka kitumaan.. Huh. Se ois kyllä ollu mulle liikaa kun tuostaki järkytyin jo yllättävän paljon. Mutta niin, pakkohan se on päästää toinen kärsimyksistään jos sellainen tilanne eteen tulee :/ Toivottavasti herättelisi, alkaa olemaan jo aika hämärääkin suurin osa päivästä kohta.. Puhumattakaan siitä liukkaudesta. Oispa sunkin kohdalle tullu jo kaikki ikävät porokolarit sun muut, ettei tarvis sunkaan enää kokea niitä!

   Poista
 8. Täällä Lapissa noita valoja vilkutellaa jos poroja tiellä. Varmaan ainoita hirvieläimiä jonka tulon näkee ja josta voi sitten vilkutella hirvet, kauriit ja muut liikkuu niin nopeaa, että ei niitä oikein ehdi huomaamaan. Tiesitkö, että aina kun on hirvivaara merkki siinä kohdalla mistä se varoittaa on tapahtunut hirvikolari. Vajaan 30 kilometrin matkalta, mikä vanhemmiltani on matkaa mummulaani on 6 hirvivaara merkkiä eli tuolla reitillä sattunut 6 hirvikolaria. Tuo matka oli sellainen joka ajettiin joka sunnuntai äidin kanssa kun asuin vanhemmilla. Siihen matkaan tottui ja puutui, osasin koko matkan ulkoa joka mutkalta. Kumpikaam meistä ei kuitenkaan koskaan ajanut yhtään ylinopeutta vaikka reitti oli tuttu. Ajattelen myös aina autoa ajaessa ja hirvivaara merkin kohdalla, että tässä ollut hirvikolari. Hirvethän tappavat elåimistä eniten ihmisiä Suomessa.

  Meillä ei koskaan kukaan lähipiirissä ajanut hirvikolaria, mutta itselle uhka ollut aina olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä :/ Ai on vai? Oon käsittänyt, että se ilmaisee vain kohdan, jossa on hirvien reitti tai tienylityspaikka tms.. Pitäisi kyllä aina vähän hiljentää kun varotetaan hirvistä, mutta harvapa kuitenkaan hidastaa vauhtia yhtään. Luin kans, että jo vauhdin tiputtaminen 80km/h saattaa pelastaa hengen kun silloin ehtii reagoimaan rutkasti paremmin entä yli 100km/h.. Aika hurjaa kyllä jos noinkin lyhyellä matkalla on 6 hirvivaaran merkkiä.. Hrr. Se on kyllä tärkeää, että uhkan tiedostaa! Ehkä siten osaa olla varovaisempikin ja toivottavasti jopa välttää ikävät törmäykset.

   Poista
 9. Hyvä että ei sattunut pahemmin, tossa nimittäin ois voinu käydä vaikka ja miten. Pari kertaa on joutanut tekemään äkkijarrutuksia (ihmisten törttöilyä liikenteessä ja oon nähnyt kerran kun hirvi ylittää kauempaa tien. Siinä kohtaa aloin miettii, että entä jos olisin ollut minuutin aikasemmassa niin mitä sillo olis käyny. No ei passaa miettiä. Toivottavasti toi peura ei kärsinyt. :|

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kuukauden luetuimmat