perjantai 6. marraskuuta 2015

Ajatuksia somesta

Useat, ehkäpä jopa kaikki teistä tietää sometapauksen nimeltä Essena O'Neill? Nuori tyttö, joka vuosikausia rakensi omakuvaansa ja hyväksyntäänsä sosiaalisen median kautta, sai hurjat määrät seuraajia eri kanavissa, mutta nyt ainakin nähtävästi päätti luopua somesta, keskittyä oikeaan elämään ja löytää itsensä.

Moni on kirjoittanut tästä ja määkin päätin kantaa korteni kekoon, sillä oon käynyt pari mielenkiintoista keskustelua aiheesta. Oon ajatteleva tyyppi ja tavallaan aika kriittinenkin vaikka emotianaalisena ihmisenä itken ja liikutun millon millekin jutulle. Tänään tuli puheeksi feikkiys, koska Essena oli puhunut siitä sosiaaliseen mediaan linkittyen. Mun mielestä se ei kuitenkaan oo feikkiä, vaikka joku ottaiskin kropastaan 200 kuvaa, valitsis niistä parhaimman ja laittais sen instaan vaikkapa vaan rahan takia. Vaikka joku oiskin riuduttanut itseään näyttääkseen laihalta. Ei se kuitenkaan oo feikkiä. Monet kuvat somessa on pitkän työn sekä tiukan ja tarkan valikoimisen tuloksia! Feikkiä on se, jos kuvia aletaan photoshoppaamaan.. Kyllähän ihmiset saattaa käydä kasvohoidossa yo-kuvia varten, jopa vähän laihduttaa, laittaa hiukset ja upean meikin ja sitten valita parhaan kuvan - eihän sekään oo feikkiä? Ei somen tarkoituskaan ole olla läpiluotaava katsaus koko ihmisestä tai hänen elämästään, se on esim instagramin tapauksessa vain kuvagalleria, johon on valikoitu ne parhaat kuvat - joskus myös terveyden ja hyvinvoinnin uhalla otetut kuvat.
tln-3
Ymmärrän kyllä sen, että varsinkin nuoret hämmentyy helposti somejulkkiksista ja siitä kuinka upealta heidän elämä näyttääkään. Oon kuitenkin myös sitä mieltä, että vaikka aikuiset ihmiset kuinka tiedostaisivat somen olevan vain pieni osa elämää, osaisivat suhtautua siihen kriittisesti ymsyms niin kyllä varmaan aika moni haluais itselleen vaikkapa Kenzan elämän siitä kriittisyydestä ja syvemmästä ymmärryksestä huolimatta.

Mua ahdistaa se, että nykyisin kaikella tunnutaan yrittävän saavuttaa jotain. Vaikka se ei oikeasti edes olisi silleen, niin media, ihmiset ja yleinen keskustelu saa ainakin mut jotenkin ihan hämmentyneeksi - vähän niinkuin tuo kaikki aivopesis mua ajattelemaan niin jopa itsestäni? Kirjoitin jo kesällä postauksen Kokonaisvaltainen ahdistus, jossa pohdiskelin juurikin tätä asiaa, kun kaikessa ilmeisesti on joku tausta-ajatus tai hyötymisidea. Ei saa valokuvata, ei saa julkaista sosiaalisessa mediassa, ei saa laittaa meikkiä, ei saa laittaa hiuksiin kiharoita, ei saa ostaa uusia vaatteita, miksi uusia lautasiakaan pitäis ostaa vanhoja toimivien lisäksi. Tuntuu, että kaikesta löytää jotain väärää jos oikein alkaa ajattelemaan.
tln-4
tln-1Mua ahdisti ihan älyttömästi tuo eilinen Kinastelua-postaus!! Mietin ihan hirveästi, että miksi mää nyt kirjoitan tämän? Alkuun ajattelin, että tää oli niin typerän koominen juttu, että haluan kertoa tämän kun tuollainen kirjoittaminen on niiiiin munlaista hommaa. Kesken kirjoituksen ja sen julkaisun jälkeen mua kuitenkin ahdisti kasvavassa määrin.. Aloin miettimään, että miksi tämän oikein kirjoitan? Kirjoitanko tämän vain siksi, että aihe houkuttelisi lisää lukijoita? "Uhraanko" jollain tapaa mun poikaystävää ja meidän parisuhdetta tänne ihan vaan siksi, että blogiin tulisi enemmän sivunäyttöjä? NIIN ahdistavaa. Yritin lukea tekstin moneen kertaan, että ei, en paljasta täällä mitään liikaa enkä keksi mitä ottaisin pois tiivistääkseni juttua. Nyt päivän päätteeksi huomasin, ettei teksti houkutellut juurikaan normaalia enempää ihmisiä paikalle ja oon jostain syystä todella helpottunut tästä..? Halusin vaan jakaa tämän asian teidän kanssa ihan vaan aidosta halusta, en siksi että tämä ottaisi jotenkin tuulta alleen ja leviäisi. Musta on kuitenkin kamalaa, että itse joudun kyseenalaistamaan itseäni tuollatavoin enkä edes tiedä miksi. Vaikka se outo ja epätodellinen ahdistus hälvenee itsestään, niin sen hetkellinenkin olemassaolo on aivan järkyttävää. Kai se johtuu ihan vaan siitä, että nää asiat on ollut niin paljon ja pitkään esillä niin jotenkin alan itsekin jo yrittämään väkisin löytää syitä tälle omalle someilulleni.

Tykkään tästä hommasta ihan hirveästi, mutta mulla on bloggaamisen ja kaiken someilun suhteen pieni ristiriita, sillä haluaisin mun tekemisen olevan suosittua, mutta en itse henkilönä haluaisi olla ihmisten tiedossa. Ymmärrättekö mitä meinaan? Oon muutaman kerran sanonutkin, että musta ois huippua olla jonkun bloggaajan tai julkkiksen tms taustajoukoissa kuvaamassa, editoimassa ja järkkäämässä kaikkea, jotta saisin jakaa maailmalle omaa työtäni, mutta jonkun toisen kasvot olisivat vain esillä. Tykkäisin kirjoittaa tosi avoimia ja paljastaviakin tekstejä, mutta kuka nyt sellaisia alkaa kirjoittamaan itsestään tai läheisistään.....
tln-6
tln-5Oon sitä mieltä, että ihminen pystyy itse vaikuttamaan merkittävästi siihen pysyykö kiinni tässä aidossa, oikeassa elämässä vai imaiseeko some mukanaan. Sanoisin kyllä myös, että julkisuus ylipäätään voi viedä aika helposti mukanaan. Tietenkin on eri asia miettiä joitain sadan tuhannen instagramseuraajan ihmisiä ja niitä vielä isompia tähtiä. Koulukaveri sanoi muutama viikko sitten sitä, että Hilary Duff taitaa olla ainoa lapsitähti, jolla ei oo ollu alkoholi- tai huumeongelmia. Helppoahan se on tällaisena taviksena ajatella, että no mikäs siinä muka on ongelma kun vaan pitää jalat maassa ja pään kylmänä, mutta ei se varmasti todellisuudessa ole ihan niin helppoa. Kuitenkin iso osa joidenkin julkkisten elämästä rakentuu just sen huomion, sosiaalisen hyväksynnän, arvostelun ja tykkäysten varaan. Vaikka he eivät epätoivoisesti hakisi sitä kuten Essena, niin he silti tarvitsevat sitä pysyäkseen pinnalla ja saadakseen rahaa tai levyjä myytyä tai mitä ikinä tekevätkään. Katsoin hetki sitten Cheekin haastattelun, jossa hän sanoi haluavansa itse pysyä pois julkisuudesta, mutta on kuitenkin välillä pakko olla mediassa ja esillä, jotta ihmiset kuulevat hänen musiikistaan, sillä musiikkiaan hän haluaa jakaa - ei niinkään itseään.

Musta on pelottavaa se, että jos itse tällaisena pikkubloggaajanakin välillä kyseenalaistan itseäni, tekemisiäni ja joskus jopa arvomaailmaani niin kuinka sekaisin jonkun oikeasti tunnetun ihmisen pää voi olla.. Pohjimmillaan oon sujut kaiken kanssa ja tiedän miksi tätä blogia kirjoitan ja instagramia päivitän, mutta välillä tää yleinen epäileminen ja kyseenalaistaminen laittaa munkin pään sekaisin. Halloweenina oisin halunnut ottaa muutaman kuvan ja jälkeenpäin luin useasta eri paikasta kuinka oli ihanaa olla rauhassa ja keskittyä kavereihin. Useasti - tuota ennen ja jälkeen - rakennetaan mielikuva, että jos juhlissa ja kavereiden kanssa yleisesti kuvataan niin se ei ole aitoa vaan siitä vaan halutaan edustavaa materiaalia sosiaaliseen mediaan, jotta voi näyttää muille kuinka paljon kavereita on ja kuinka hauskaa oli. Enkö siis voi ottaa minuutissa muutamaa kuvaa ihan yleisesti muistoksikin hienoista koristeista? Eihän se itsessään rajoita mitenkään mun oikeaa elämää tai kavereiden kanssa ajanviettoa? Kyllähän asioista voi tehdä epäaitoja ja kaiken ajan voi käyttää somen kiillottamiseen, mutta ei se kuitenkaan aina tarkoita ihan vaan just sitä.
tln-2Mun tapauksessa tää blogi ja myös mun instagram toimivat jossain määrin mun CV:nä ja oon saanut monia kuvauskyselyitä ihan vaan blogin ja instagramin perusteella. Kyseltäisköhän mua edelleen instagramin perusteella kuvaamaan häitä jos siellä ois huonoja kuvia? Ja miksi monesti vaan huonot kuvat ja meikkaamattomat naamat määritellään aidoiksi? :D Aitohan mun naama on silti vaikka oisin siihen laittanut tunnin meikkiä, sen näköisenä ihmiset kaduilla silloin näkee mut?? Oishan sekin feikkiä, että laittaisin aina vaan meikittömiä kuvia instaan vaikka yleensä mulla on meikkiä kun meen jonnekin jos kauppareissut sun muut jätetään pois laskuista. MIKSI asioista on pitäny tehdä näin vaikeita?!? :D

13 kommenttia:

 1. Word! En ymmärrä myöskään, miksi aitous olisi se tärkein asia. Tai siis totta kai photoshopatut mallikuvat, joissa malleihin ei vaikuta mitkään fysiikan lait ei ole paras juttu, mutta just tota en ymmärrä, että miksi meikattuna en ole muka aito? Niin kauan kun en väitä itseäni meikittömäksi, tai photoshopattua kuvaa muokkaamattomaksi, mitä väliä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä :D Mun mielestä silloin on meikattu :D Ei feikki tai epäaito, vaan meikattu.. Kuin yksinkertaista :D Mun mielestä epäaitoa tai feikkiä on enemmänkin se, jos jonkun asian antaa olettaa olevan aito, vaikkei se tosiasiassa ole. Ei photoshopattu kuvakaan itsessään ole feikki vaan photoshopattu :D Siitä tulee mun mielestä silloin vasta feikki jos sen kuvan väitetään olevan alkuperäinen tai käsittelemätön, vaikka sitä onkin muokattu. JUST mitä sääkin sanoit :D

   Poista
 2. Oi että et arvaakaan miten samoja ajatuksia on herännyt! Itsekin haluisin tästä asiasta kirjoittaa, mutta tuntuu että kaikki on jo sanottu. Ja samalla tavalla aattelen blogini & instani jonkinlaisena CV:nä, sillä toivoisin joskus tulevaisuudessa tekeväni töitä joko markkinoinnin tai kauneuden alalla. Mulla ei somesta tule sillein paineita, koska rakastan sitä hommaa. Joskus toki on aikoja kun ei kiinnosta ja aika ei riitä, mutta niille ajoille on back-up suunnitelmat :)

  Oon monesti miettinyt, että miksi somesta ja kaikesta pitää tehdä niin vaikeaa. Itse kuvaan paljon jo ihan someakin varten, mutta kuvaan myös ihan vaan omaksi huvikseni jotta voin katsella niitä kuvia sitten myöhemmin tai vaikka teettää ne. Ja tuo sun eilinen postaus oli ihan paras, oli hauska huomata ja saimaistua tollaseen käytökseen itsekin ja todeta, miten aika samalla tavalla toi mun toinen puolisko käyttäytyy - möksähän ihan vaan näpäyttääkseni joskus ja jos mullon huono päivä, se saa mut aina piristyyn aika helposti :)

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) On kyllä ollu tosi hyviä pohdintoja ja tekstejä aiheeseen liittyen! Sanoppa muuta, sitä oon hyvän aikaa jo miettiny, että miksi pitää tehdä niin vaikeaa tästä kaikesta :D Hauskaa, että hullun moni samaistui tohon edelliseen kirjotukseen ja just jopa siihen sohvaepisodiin :DD Kiitos kommentista Hanna!

   Poista
 3. Todella hyvä teksti!! Mulla on ihan samoja juttuja pyörinyt viime aikoina mielessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saara!! Näistä on kyllä heränny paljon mietteitä porukalla kun on niin valtavasti ollut kirjoituksiakin, mutta mielenkiintoista vaan lukea ihmisten mielipiteitä ja kiva huomata, että moni on nyt innostunut kirjoittamaan tästä aiheesta vaikkei muuten juurikaan pitempiä tekstejä rustailis :)

   Poista
 4. Hei! Mistä oot ostanu noi shortsit? Ihan älyttömän kivat! :)

  VastaaPoista
 5. Oon kyllä niiin samaa mieltä sun kaa tästä! Ymmärrän kyllä että ollaan huolissaan miten tää sometäydellisyys vaikuttaa joihinkin, mut miks siitä pitää vaahdota niin paljon jos jollain on nyt esim. instassa upeita kuvia ulkomailta tai jotain bikinikuvia yms. Sehän on elämää että sellastakin on välillä... Ja sitte just toi et väitetään olevan feikkiä jos meikkaa, eiköhän lähes kaikki ihmiset laittaudu/meikkaa ihan normisti arkenakin nii miksi se ois muka feikkiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, ei tässäkään asiassa voi tehdä tuollaisia yleistyksiä! Ja varmaan se alkaa muodostumaan ihmisen mielessä ongelmaksi pitkälti silloin jos koko elämä tuntuu pyörivän vaan somessa ja someen liittyvissä asioissa.. Harvalla kun se on sitä kuitenkaan vaikka työkseen kirjoittaiskin blogia tms :) Tuo feikkiysjuttu on mun mielestä todella kiinnostava, kun ihmiset tuntuu ajattelen sen niin monella erilaisella tavalla..

   Poista
 6. hahaha vitsi miten hyvää pohdintaa, toi loppu oli huippu!! :D menin itekin ihan sekasin näitä kaikkia asioita miettiessäni. kyllä nää aitousjutut ja muut on niin monimutkaisia että huhuh. ei näihin varmaan mitään oikeita vastauksia tuu koskaan löytymään.. jokainen ajattelee asioista vähä eri tavalla. hienoa pohdintaa, tykkään sun postauksista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah vähemmästäki voi mennä pää sekasin... :D Totta ja kyllähän sekin vaikuttaa kuinka paljon joku yleensä vaikka edes tietää esim valokuvaamisesta tai kuvien käsittelystä, niin varmasti se vaikuttaa jollain tapaa mielipiteeseen jos tekee sitä työkseen tai vastavuoroisesti jos ei ymmärrä siitä yhtään mitään :) Kiitos Jenni!<3

   Poista
 7. Vitsi miten upea seinä!! Ihania kuvia :3

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kuukauden luetuimmat