sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Selvitys migreeniin?

aqr-6 aqr-1
takki & laukku secondhand / kengät DefShop* (täältä) / hame Ginatricot / sukat DefShop* (täältä) / paita H&M
aqr-3
Nää kuvat on Amsterdamin reissulta kuten ehkä vaatetuksen määrästä (ja kivoista rakennuksista...) huomaakin. Nyt ollaan Oulussa ja huh kun täällä on selvästi kylmempi kuin Jyväskylässä! Ja ihanan lumista!! Yks päivä sato ihan hulluna lunta ja jopa se vaakatasossa naamalle tuleva lumipyry sekä kylmä viima tuntu ihanalle.

Mulla iski aikalailla heti sen viimepostauksen jälkeen migreeni, joka ilmeisimmin tuli sieltä maanantain Lahden reissulta kun olin niin pitkän päivän "pystyssä". Aika monen vuoden kokemusten perusteella näyttää siltä, että mun pitää päästä makaamaan ja siten rentouttamaan päätä kannattelevat lihakset tai migreeni iskee.. Maanantai-iltana jo sattu niskaan/kallonpohjaan, mutta se varsinainen migreeni tuli sitten tiistaina. Aika harvinaista, mutta oksensin jopa useampaan kertaan ja mua harmitti ihan hulluna kun mun piti päästä torstaina puoliltapäivin isin kyydissä Ouluun. Isi onneksi ootteli mua krhmm 6 tuntia niin pakkohan mun oli päästä matkaan kun koirankin kans on vähän vaikea etsiä kyytejä. Poikaystävä pakkas kun mää ohjeistin sängyn pohjalta ja hyppäsin oksennuspussi kainalossa auton kyytiin. Arvatkaapa vaan kuin paljon kaikkea unohtu kun en ollu ihan skarpeimmassa kuosissa :D

Täällä äiti passitti mut seuraavana päivänä lääkäriin ku pää oli kipeä edelleen ja ensimmäistä kertaa sain jonkun järkevän ja selkeän selityksen! Oon kuitenkin käyny niin monilla vastaanotoilla ja selittäny erilaisille ammattilaisille mihin sattuu yms, kun aika tarkkaan itse osaan tämän kivun kohdistaa. Tässä taidettiin taas (ehkä?) todistaa se ero yleislääkärin ja erikoislääkärin välillä, tässä tapauksessa tällä lääkäri oli fysiatrian lisäksi liikuntalääketieteellisen osaaminen. Lääkäri osas heti sanoa, että mun oikean puolen trapezius-lihas on ihan jumissa ja täynnä triggerpisteitä sekä kaularangan liikeradat rajoittuneet kaikkiin suuntiin, jonka nyt aikalailla kaikki muutkin ovat kyllä todenneet.

Siinä kun vähän selviteltiin niin kävi ilmi, että trapezius on niin jumissa, että se puristaa takaraivosta lähtevää hermoa, joka taas sitten säteilee tuonne otsalle ja silmän taakse. Ja nehän ne on just ne kohdat, joihin mulla aina sattuu ja just samassa järjestyksessä JA jotka oon aina sanonu kaikille, mutta kukaan ei oo sitten osannu antaa mitään ehdotusta edes.

Nyt laitettiin puudutuspiikit niihin triggerpisteisiin, yks lievä oli vasemmalla, mutta kaikki muut oikealla. Lääkäri ois kans halunnu laittaa puudutus-kortisonipiikin tuonne takaraivoon, mutta onnistuin (luultavasti todella epäuskottavasti) pohtimaan sen tarpeettomuutta, kun meinasin pyörtyä jo niihin selkäpiikkeihinki :D Silmissä vaan sumeni ja lääkäri talutti mut makaamaan - tuskin auttoi asiaa se heikotus, joka oli jo ennestään kun en ollu syöny käytännössä mitään kolmeen päivään sen migreenin takia.. Tiistaina meen sitten magneettiin kuvauttamaan pään ja kaularangan. En usko päässä olevan mitään, mutta kaularanka kiinnostaa kun se rutisee niin oudosti ja tuntuu olevan monesti ikäänku väärässä asennossa. Mistä noistakaan nyt tietää, mutta voitte ehkä kuvitella millaisia kauhukuvia noissa pitkissä migreeneissä ehtii tulla ku puolet ajasta tulee mietittyä käytännössä vaan sitä, että pää varmaan räjähtää kohta tai jotain muuta on vialla vähintään yhtä pahasti.

Mielenkiintoista sinällään, koska oon varsinkin viimetalven fyssarireissun jälkeen tehny kuntouttavia lihaskuntoliikkeitä, joiden pitäis auttaa ja venytelly yms. Plus saan kuitenkin useasti viikossa ees vähän hierontaa ja yleensä se hieronta on juurikin trapeziuksen jumiin.. Ehkä nämä mun superhelposti ja oudosti jumiutuvat ja fyssarin mielestä liian lyhyet lihakset vaikuttavat tuohon, että nää silti tuottaa ongelmia..? Trapezius ilmeisesti avustaa myös syvässä sisäänhengityksessä, joten sen jumi vois ehkä kans selittää sitä kun mulla on ollu monta vuotta jo tosi pinnallista hengitystä vaikka muka oisin kuinka rentona ja yrittäisinki hengittää syvään.

Jotenkin tosi helpottunu olo vaikka eihän tässä silleen mitään ihan uutta tullutkaan. Kyllä mää kuitenkin aika hyvin tiesin jo minne sattuu ja mihin se näyttää vaikuttavan, mutta nyt joku osas selittää niiden yhteyden ja sen syyn kaiken taustalla, joka on kuitenkin aika merkittävää! Kuitenkin itteä tulee aina epäiltyä ja mietittyä, että ehkä ne ei oo mitenkään merkittäviä juttuja, joita ite huomaa. Tää selittää myös niin monta muutakin asiaa, kuten miksi monet (mitkään kokeilemani?) migreenilääkkeet ei oo auttanut tai miksi mulla ei ole juurikaan ääni- tai valoherkkyyttä migreenin aikana.

Innolla ja mielenkiinnolla meen sinne magneettiin kun sinnekin oon halunnu jo useamman vuoden! Niiden tulosten jälkeen sitten katsomaan tuleeko jotain muuta mahdollista parannuskeinoa vai onko se ainakin tällä erää vaan tehorentoutus ja täsmähoitoa trapezius-lihakselle sekä yleisesti kaikkiin lihaksiin, mitkä jännittyy pään painosta.. Kaulassaki kiristää kaikki iha törkeesti aina. Voihan se olla, että tähän migreeniin vaikuttaa joku muu tai moni muukin asia, mutta varmasti tämä trapeziuksen jumi ja sen aiheuttama hermokipu on kuitenkin osa ongelmaa, ellei iso osa tai jopa koko ongelma. Voiton puolelle menee kuitenkin kaikki mitä tästä saa selville :)

Kertokaapa jos teillä on jotain samanlaista tai yleisesti migreeniä, että mistä se tulee, mitkä on ensimmäiset kipuoireet ja millainen se kipu on yms?
aqr-4
Nii ja kuin päheet nää Star Wars -kengät?! Nyt Oulussa ois tarkotus mennä kattomaan Nälkäpelin sekä Star Warsin uusimmat, can't wait..

* = saatu
Kuvat: Susanna

23 kommenttia:

 1. oijoi, triggerit on kyllä inhottavia, jos jumiutuu oikein kunnolla...trapezius on muutenkin veemäinen lihas sinänsä, että on ainakin mulla aina jumissa ja sen jumi kun kuitenkin vaikuttaa hartiarenkaan ja lapojen liikkeeseen eli ainakin mulle koulussa pitkään istuminen on tuskaa, jos on yhtään jumia siinä (vielä ku koulussa aina noista jumeista puhutaan, kun fyssariksi opiskelen, niin tulee kamalan tietoiseksi omista kivuista:-D). hyvä, että sait asialle selvyyttä! mä suosittelisin urheiluhierojaa, joka osaa painelemalla avata noita pisteitä. mulla autto ainakin, kun urheiluhieroja kaveri niitä käsitteli ja pääsin jännityspäänsärystä eroon :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulta! :D Ja voin kuvitella kuin paljon tietoisemmaksi näistä kaikista jutuista tulee kun opiskelee tuollasta alaa, huh :D Tieto lisää tuskaa ainakin tässä tapauksessa :DD Mun poikaystävä on itseasiassa urheiluhieroja, mutta hierontapöytä ei oo enää hetkeen ollu meiän asunnolla niin onhan se aika eri hieroa kunnolla hierontapöydällä ku tyyliin sohvalla sarjaa katellessa :D Ehkä pitää alkaa käymään hierontapöytävisiiteillä säännöllisesti :)

   Poista
 2. Oliko tää lääkäri mahollisesti nainen ja ottaa vastaan mehiläisessä?:)

  VastaaPoista
 3. Kiva kuulla, että oot löytänyt nyt syyn tuolle ! :) Mullakin menee helposti niska-hartiaseudun lihakset täysin jumiin, kun istun niin paljon, ja päänsäryt alkaa kans niiden takia. Ei kyllä noin kovat kuin sulla, mut sellanen perus pääkipu, joskus kestänyt useamman päivänkin. Äiti on fyssarina käskeny mun venytellä ja liikutella niitä aika ajoin, joka auttaa, ja välillä hieronutkin kun on ollut todella paha. Toivon mukaan nuo hoidot auttaa sua tuossa sun pahassa migreenissä ! :) ja päheet lenkkarit ♥ multa löytyy samat eri kuosissa, törkeen hyvät jalassa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin jonkun syyn :) Pääkipu on aina ikävää oli se sitten kuin pieni tahansa, varsinki jos kestää useamman päivän :( Mää yritän kyllä vähän väliä venytellä ja pyöritellä käsiä ja aukoa paikkoja yms, mutta ei tunnu riittävän sitten millää! Nuo on kyllä ihan superhyvät, muutenkin kaikki lenkkarit, mmh<3

   Poista
 4. Ensinnäkin, varmaan ihan mielettömän ihanaa, kun vihdoinki saa jotain selityksiä kaikkeen! Se on helpottavaa :) Aloin miettiä, et auttaiskohan sulla vyöhyketerapia millään tapaa tohon? Tervetuloo vaan kokeileen;) Ja toiseks, oot niin kaunis tossa asussas! :-*<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta! :) Kokeillaan kun nähään ens kerran! Oon kyllä niin paljon kaikkea tähän kokeillu, mutta monia juttuja pitäis tietty kokeilla säännöllisesti ennenku sen huomaa toimiiko vai eikö :) Voisin veikata, että ihan hyvin saattais auttaakin :) Kiitos Emppu<3

   Poista
 5. Mulla on ollu migreeni jo 7 vuotta ja vasta tänä syksynä löysin oikeen kombinaation lääkkeisiin, millä se lähtee ! Niskajumeja on myös mut lihasrelaksantit auttaa aika hyvin niihin. Ootko koittanu migreenilääkkeitä Clotamin tai Maxalt? Tuo clotamin on vanha särkylääke kuumeeseen, mutta tehoaa migreenityyppiseen särkyyn hyvin. Maxalt on taas täsmälääke migreeniin ja liukoaa suussa jo, eli imeytyy suoraan limakalvoilta, on siis suht tehokas ! Joskus kun tuntuu että on jo liian myöhästä ottaa lääke, nii otan molemmat kerralla. Jos oon ajoissa nii jompi kumpi auttaa yksinään. Migreeni tulee mulla herkästi voimakkaista hajusteista, stressistä, kirkkaista valoista. Se alkaa pienellä jomotuksella ja n. 1 h päästä on jo täyskooma päällä.. Hirvee tauti mut onneksi oon nyt löytäny hyvät lääkkeet jotka tainnuttaa sen :) ilman toimivia lääkkeitä migreenikohtaus on ihan kauhea. Eikös sitä oltu luokiteltu kipuasteikolla 9-10 luokkaan ?
  Tsemppiä sulle, toivottavasti löytyy apu ! Jos kivut jatkuu niin suosittelen testaan nuita lääkkeitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua, että vihdoin noin monen vuoden jälkeen löyty! Maxalt on ihan vieras, mutta Clotam kuulostaa tutulta.. Pitääpä tiedustella äidiltä kun se muistaa paremmin mitä oon tässä vuosien saatossa testaillu :D Kuulostaa vähän siltä, että se ei varmaan tällaiseen lihasperäiseen migreeniin auta...? Ja joo, onhan nuo migreenit ihan järkyttäviä juttuja.. Onneks sulla on nyt apu löytynu lääkkeistä! :)

   Poista
 6. Huhhuh, onpa hyvä että noita migreenin syitä löytyy! Itelläki välillä iskee ihan oksennusmigreeniki, mutta jotenki on aina hirvittäny lukee tosta sun migreenistä, ku sitä on vissiin ollu niin usein :/ tsemppiä magneettikuvauksiin!

  +Ihan superit noi star wars -kengät!!! :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua kyllä yleensä oksettaa, varsinkin jos ruoka haisee tai joutuu nouseen esim vessassa käymisen pakosta :D Tosi harvoin kuitenkaan ihan oksentamiseen asti menee se.. Raukka sua :( HAHAH voisin niin kuvitella sulle tuollaset!! :D

   Poista
 7. Varmasti helpottavaa kuulla mistä tuollainen toistuva migreeni johtuu! Toivotaan että parannuskeinoja löytyisi, sillä voin vaan kuvitella miten tuskaa tuollaiset päänsäryt voivat olla :s
  Ihania kuvia siusta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä helpottavaa! Vielä kun tänään illalla tai huomenna aamulla tulee jo lausunto noista tän päivän magneettikuvista! Kiitos Tuuli<3

   Poista
 8. Hyvää Joulua!
  kuulostaa todella ikävältä vaivalta :/ minulle tuli tuon tapaisia kipuja joskus hometalossa asuessa, tosin tuli kyllä kaikkea muutakin ennen kuin muutin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, toivottavasti sulla oli ihana Joulu! :) Hometalossa on tullu itsekin asuttua pienenä, sitten vielä tarhassa ja nyttenkin meiän yliopisto ihan homeessa.. Ei oo hääviä hommaa sellainen :( Toivottavasti nyt ei oo sullakaan kipuja eikä hometaloakaan!!

   Poista
 9. Mäkin kärsin todella pahoista migreeneistä ja hyvin usein.. Migreeni iskee yleensä vähintään kerran viikossa ja on kyllä niin rasittava ja uuvuttava vaiva. Mulla se on tosin enemmenkin "psykologista", oon sellanen ketä stressaa tosi paljon ja aina sit sen jälkeen kun stressi laantuu niin heti iskee migreeni, esim tosi usein se sit tulee Lauantaisin tai kun loma alkaa :-/ Siksi mun pitää koko ajan yrittää vain stressata niin vähän kuin mahdollista ja muistaa rentoutua.

  Toivottavasti syy sun migreeneihin oisi nyt sitten tosiaan löytynyt ja se saataisiin hoidettua! :-) Hyvä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi raukka :( Mullakin tuli nyt heti viikko edellisen jälkeen seuraava migreeni.. Toivottavasti sulla ei oo kovin pitkiä ne kohtauksen kummiskaan!! Oot varmaan yrittäny keksiä kaikkia rentoutumismenetelmiä yms? Joskus on kyllä pirun vaikeaa yrittää olla rentona ja stressaamatta vaikken itse mikään stressaajatyyppi olekaan.. Toivottavasti sulla tulee helpottamaan nuo pääkivut! :)

   Poista
 10. Vau mitkä kengät <3 Toi migreeni kuulostaa kyllä ikävälle, tsemppiä! :(

  www.kenkafriikki.com

  VastaaPoista
 11. Jäätävistä migreeneistä täälläkin kärsitty jo vuosia ja vuosia. Mä kävin ihan magneettikuvissakin ja mulla vetää tuo kallonpohja niin pahasti jumiin, että siitä monesti ne säryt sitten johtuvat. Kun käyn salilla, mulla katoaa kivut aika pitkälti kokonaan. Hormonaaliseen aikaan kuusta tuleekin sitten monesti ihan omanlainen pääkipu, mutta siihen ei ole hoitoa löytynyt.

  Toivottavasti sä pääset eroon kivuista ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä sulla siis sitten jumittaa? Joku lihas ilmeisesti? Mulla ei kyllä oo mitään yhteyttä hormonaalisen kierron kans tällä tai muutenkaan tuu mitään pääkipua.. Huh, se oiskin jo liikaa :D Mää oon yrittäny kevyesti tehä liikkeitä noille lihaksille, mutta eihän se hetkessä auta vaan on pitkä projekti. Hyvä kuitenkin kuulla, että sulle salilla käyminen on ollu avuksi! Kiitos ja toivottavasti sullakaan ei oo niitä enää ainakaan samalla mitalla<3

   Poista
  2. No ei se lääkäri mulle tarkalleen sanonut, että mikä siellä kallonpohjassa jumiutuu, lihas siis kyllä :D
   Joo, voin kertoa että tuo hormonaalinen kipu on vielä kamalampaa kuin lihaksista johtuva migreeni. Siihen ei tehoa mikään :(
   Mutta onneksi nykyisin on mullakin paljon harvemmin kipuja :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kuukauden luetuimmat