sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

TURVAA TYÖELÄMÄÄN

9003

Oon mukana Indiedaysin ja PAMin yhteistyökamppiksessa ja aiheena tää saattaa kuulostaa todella kuivalta, mutta ainakin omat ajatukset ammattiliitoista on muuttuneet nyt kun ikää ja työkokemusta on tullut. En oo aiemmin - enkä suoraan sanottuna ennen tätä kamppista - tiennyt ammattiliitoista tai PAMista juuri mitään. Monestihan nää asiat oppii kantapään kautta kun joutuu harmittelemaan jonkun tilanteen sattuessa, ettei oo ollut mitään tällaista turvaa suojaamassa..

Vaikka nyt teenkin yrittäjänä pääosin valokuvaajan töitä, oon ollut töissä myös Salessa ja Stockmannilla, useamman kerran itseasiassa molemmissa. Kaupassa työskennellessä noita asioita ei tullut jostain syystä mietittyä yhtään, mutta nyt yrittäjänä on pitänyt ja pitäisi ottaa erilailla selvää noista asioista, sillä mitä jos oon vaikkapa migreenissä juuri kun seuraavana päivänä olisi hääkuvaukset? Tai mitä jos oon vielä pidempään kipeä tai mitä jos mun kuvauskäsi on vaikkapa murtunut? Ongelmia ja haastavia tilanteita on kyllä monia muitakin, mutta nuo on ehkä ne eniten mielessä painavat..

Ikäviä tilanteita voi tottakai tulla missä vaan ja jotenkin on ajatellut tavallaan tukeutuvan siihen paikkaan, jossa on töissä, mutta itseasiassa eihän se menekään niin.. Onneksi kaikki meni aina tosi hyvin, mutta mitä jos mulla ois tullu esim. Stockmannin kanssa joku ristiriita tai erimielisyys niin kyllä siinä ois ollu aika pieni olo yksin asian äärellä kun vastassa ois ollut niin iso yritys :D Sellaisessa tilanteessa ammattiliiton tuki olisi varmasti aika kohdillaan..

Tuon pienen alkupuheen jälkeen nyt siihen, mitä PAM oikeasti tekee ja yritän kasata tiedot suht tiiviisti, että jaksakaahan lukea tää pieni infopaketti edes vaikka sivistyksen vuoksi ;) Ja jos oma jaksaminen epäilyttää niin lukekaa vähintään viimeiset kappaleet! :D PAM neuvottelee palvelualoille työehtosopimukset: palkasta, työajasta, sairausajan palkasta, arkipyhäkorvauksista jne. PAM on neuvotellut näille minimiehdot, joita työnantajien tulee noudattaa. PAM pitää työntekijöiden puolia ja heidän puoleensa voi kääntyä jos jotain ongelmia ilmenee tai jokin mietityttää. PAM auttaa ongelmatapauksissa ja tarvittaessa oikeudessakin - erimielisyystapauksia tulee vuosittain 1500, joista tyypillisimpiä on tapaukset, joissa työntekijälle ei ole maksettu sopimusten mukaisia lisiä.

Oman alan työehtosopimuksessa (TES) sovitaan minimipalkan lisäksi myös työajoista, sairausajan palkasta, yli- ja vuorotyökorvauksista sekä lomista ja muista asioista, joista ei välttämättä ole määräyksiä lainsäädännössä. Työehtosopimuksesta voi tarkistaa omaa alaa koskevat palkkaehdot. Palkkaan vaikuttavat mm. työtehtävä, paikkakunta ja työkokemus. Lisäksi palkkaan vaikuttavat erilaiset lisät, mm. ilta- ja yö- ja viikonloppulisät.

Työvuoroista kannattaa pitää kirjaa ja tarkistaa palkkakuitista, että palkka on maksettu oikein! Monille myös osa-aikatyö on ajankohtaista ainakin jossain vaiheessa elämää ja on hyvä tietää, että työsopimuslain mukaan työnantajan on tarjottava töitä jo palveluksessaan oleville osa-aikaisille työntekijöille ennen uusien työntekijöiden palkkaamista.

Työehtosopimukset löytyvät PAMin nettisivuilta www.pam.fi. Lisäksi PAMin työsuhdeneuvonnasta tai työpaikan luottamusmieheltä voi kysyä, jos jokin asia on epäselvä tai mietityttää.

PAM on siis heille, jotka on töissä palvelualoilla esimerkiksi vähittäiskaupassa, matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalveluissa, parturikampaajana, kosmetologina, siivoojana, kiinteistöpalvelualalla tai vartijana. Jäsenmaksu on 1,5 % bruttotuloista ja siitä saa osan takaisin verotuksessa. PAMiin kuuluu yli 230 000 palvelualan ammattilaista. PAMin opiskelijajäsenyys on tarkoitettu palvelualan ammattiin opiskeleville. Opiskelijajäseneksi kannattaa liittyä, sillä saa omaan alaan liittyvää tietoa jo opiskeluaikana ja hyvät jäsenedut ja opiskelijajäsenyys on vieläpä ilmainen. PAMin varsinaiseksi jäseneksi kannattaa liittyä, jos menee kesätöihin palvelualalle tai työskentelee palvelualalla opintojen lomassa. Tällöin maksaa jäsenmaksua ja on myös työttömyyskassan jäsen.

Koskaan ei tiedä, millaisten kysymysten eteen joutuu ja liitosta saa apua mm. työsuhdetta ja palkkaa koskevissa asioissa ja samalla kerryttää työssäoloehtoa. Se tarkoittaa sitä, että jos jää joskus työttömäksi, on oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, joka on suurempi kuin Kelan maksama peruspäiväraha. Jokainen vähintään 18 tunnin työviikko kerryttää tätä työssäoloehtoa.

Yleisesti ottaen PAMin jäsenyys antaa turvaa työelämään! Jos eteen tulee kysymyksiä esim. palkoista, ylityökorvauksista tai lomista, PAMista saa apua ilmaiseksi. Jäsenet on oikeutettuja liiton ja luottamusmiehen työsuhdeneuvontaan, työttömyysturvaan, tarvittaessa lakimiehen palveluihin tai jos jää työttömäksi. PAMiin voi liittyä netissä www.pam.fi/liity tai soittamalla puh. 030 100 600.

Sitten lukijakilpailuun! Kerro joku hauska asiakaspalvelukokemus joko asiakkaan tai asiakaspalvelijan näkökulmasta tuonne kommenttiboksiin ja voit voittaa 50e S-ryhmän lahjakortin. Säännöt arvontaan löytyy täältä.

Tuli heti mieleen ties kuin monta kokemusta niin asiakaspalvelijan roolista kuin asiakkaankin.. Varmaan yks hämmentävimmistä tilanteista on tyttö, joka tuli ostamaan liukuhihnan täydeltä alkoholia ja henkkareiden mukaan hän oli alaikäinen. Asian selvitessä hän pahoitteli ottaneensa vahingossa siskonsa henkkarit mukaan ja sanoi, että voidaan soittaa vartijoille, sillä hän on varastellut niin paljon tavaraa, että vartijat kyllä tunnistavat hänet.. Soitettiin sitten hämmentyneinä vartijoille ja he tunnistivat tytön :DD

Oon kertonut joskus ennenkin mun isän vakiovitsin kaupan kassalla kun myyjä kysyy plussakorttia tms ja isä on silleen "on mulla Finnairin plussakortti" - alkuun se oli vähän noloa, mutta jossain vaiheessa siitä tuli tosi hauskaa ja sen tilanteenkin näkee jo etukäteen milloin tää juttu on tulossa :''DD Tää kuuluu näihin perus juttuihin, jotka on hauskoja, koska ne on niin huonoja :--D En oo kyllä nyt hetkeen kuullu tuota vitsiä, mutta se on jännä miten erilailla eri ihmiset reagoivat tuohon! Jotkut repeää nauramaan, jotkut möngertää jotain vähän hämillään kun eivät tiedä oliko tämä nyt vitsi vai mitä ja jotkut jopa alkavat naama peruslukemilla selittämään, että Finnairin plussakortti ei ikävä kyllä käy meille :D

Mutta nyt, kertokaa jotain omakohtaisia kokemuksia tuonne alas vaikka ne oiskin jotain ihan pieniä juttuja - haluan kuulla!! :D15 kommenttia:

 1. Hahah mulla löytyis vaikka ja mitä hauskoja juttuja jaettaviksi aina näistä "pidä muistona se kuitti" siihen "yks L&M sininen ja sun puhelinnumeros"-juttuihin. :DDD Muistan aina yhden vanhemman rouvan joka mulle tokas vissiin toisena työpäivänäni yhdessä kaupassa että "maailma tarvitsis enemmän sun kaltaisia iloisia ja nauravia yksilöitä, omakin päivä paranee huimasti kun tulen asioimaan kassallesi. Kiitos sinulle kun olet olemassa!" Sinä päivänä olin yhtä hymyä, ja vaikka tää rouva halus mun olevan ikuisesti kyseisessä kaupassa töissä häntä viihdyttämässä, jouduin lähtemään kohti uusia juttuja. :D Sit hieman negatiivisenkin jutun muistan, jolle nauran tätä nykyää vaan: ärrällä ollessani eräs vanha mies halusi maksaa ostoksensa Veikkaus-kortilla. Kun selitin, ettei tämä ole mahdollista, hän huusi minulle "SAATANAN NOITA-AKKA!" ja lähti pois eikä tullut enää takaisin. Takana jonossa seissyt mies hämmentyi myös kanssani, katsottiin toisiamme ja revettiin nauramaan. xDD hän tokaisi että "ei susta kyllä noita-akkaa saa tekemälläkään!" Voi niitä aikoja. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah :DD Kassalla on kyllä tullu todistettua jos minkäkin laista juttua :'''D Paljon kaikkea ihanaa ja hellyyttäviä ihmisiä, mutta myös niitä omituisia räyhääjiä, jotka saa hermoromahduksen siitä kun pähkinöiden hyllypaikka onkin vaihtunut ja se on kassaneidin syytä :DD Mutta se on oikeasti jännä miten niin monen ihmisen kanssa tulee joku sellainen juttu kun toinen käy tarpeeksi usein ja säännöllisesti sun kassalla niin siinä melkeen jo tuntuu tosi alkeellisesti sen ihmisen kun hän höpöttelee juttuja ja kertoo kuulumisiaan ja ite muistaa ne perus jutut, joita hän aina ostaa :D Itse olin ollut melkeen vuoden pois ja kun palasin niin eräs sellainen ihana mies tuli mun kassalle ja tokaisi iloisena, että mää oon palannut :''))<3 MUTTA siis joo mitä susta nyt vähän tiedän tai millaisen kuvan oon saanut, niin ei susta kyllä noita-akkaa saa tekemälläkään!! :DD<3

   Poista
 2. Ite kun olin ärrällä niin tykkäsin aina kehua asiakkaan asua tms. päivän piristämiseksi. Kerrankin kehuin erään asiakkaan aurinkolaseja ja huomasi oikein kuinka asiakkaan mieli kirkastui huomattavasti! Musta oli aina niin kiva sanoa jotain pientä jos tuli mieleen jotain sanottavaa - kohteliaisuudet ei maksa paljoa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että muutkin tekee tätä! Itsekin pyrin aina kehumaan, onhan se vaan niin pieni vaiva ja saattaa pelastaa jonkun ankean päivän ihan kokonaan :')

   Poista
 3. Olen itse ollut yhteensä kuukauden kaupassa töissä (en tosin tietenkään kassalla, vaan hyllyttämässä, mutta kyllä sielläkin aika paljon ollaan asiakkaiden kanssa tekemisissä), eli kovin paljon ei näitä hauskoja asiakaspalvelukokemuksia ole vielä ehtinyt tulla. Mieleen on kuitenkin jäänyt ainakin se, kun eräs nainen olisi välttämättä halunnut tuoda koiransa (aika ison sellaisen vieläpä) tavaratalon sisälle, jotta koira olisi itse saanut valita lelunsa. Joo ihan kiva idea sinänsä, mutta muut asiakkaat tuskin olisivat tykänneet ja se on kaupan säännöissäkin kielletty. Tästä kuitenkin saatiin reilu vartin väittely aikaan... :D Toisessa kaupassa eräs vanhempi mies yllättäen laittoi myynnissä olevan hatun päähäni ja sen jälkeen alkoi jotain lauleskelemaan minulle. Ööh, kiva :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä yllättävän paljon saa olla asiakkaiden kanssa tekemisissä mitä sitten kaupassa tekeekään, se on kyllä totta! :) Ja siis tää on ehkä koomista, mutta voin jokseenkin ymmärtää tilanteen!! :DDD Ei siis sillä, että samanlaista vääntöä voisin itse edes käydä missään, mutta oishan se hauskaa, että Rocky pääsis itse valitsemaan oman lelunsa, mutta niin voi onneksi käydä tekemässä ihan vapaasti Mustissa & Mirrissä ;D

   Poista
 4. Olin kerran viettämässä iltaa pubissa kavereiden kanssa. Sain inhottavasti hikan, joka ei millään meinannut lähteä. Menin pyytämään tiskiltä vettä ja aloin juoda sitä tiskillä. Tiskin toisella sivulla istui mies, joka naureskeli hikalle ja kommentoi sitä, että minut pitäisi säikäyttää. Muutaman vesilasin juotua hikka ei lähtenyt ja lähdin tiskiltä pois. Hetken päästä tiskillä ollut mies tuli säikäyttämään minut ja hikka lähti! Vasta tässä vaiheessa huomasin miehen olevan pubin järjestyksenvalvoja. sm92755(at)student.uta.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah :DD Palvelu on pelannut! Monesti se ei toimi jos tietää jonkun aikovan mahdollisesti säikäyttää pian, mutta tuollasessa tilanteessa säikäytys on varmaan tehonnut aika hyvin :'D

   Poista
 5. Mies oli huoltsikalla töissä, ja asiakas muisti viime hetkessä näyttää plussakorttinsa. Mies totesi naiselle, että "voin mä sua höylätä", ja höyläskin - siis sitä korttia siinä koneessa ;) lumppari@hotmail.com

  VastaaPoista
 6. Silloin kyllä kovastikin nolottanut tilanne, joka nykyään jo naurattaa aika paljon :D Joskus ehkä 14-vuotiaana haluttiin kavereiden kanssa maistaa alkoholia muttei siihen hätään saatu sitä mistään eikä nyt tietystikään voitu sitä kaupasta ostaa. Sitten kuitenkin keksittiin, että onhan sitä olemassa sellaista 0,5% siideriä, joka meidän lähimarketissa ainakin oli siellä mehujen luona! Ja parasta vielä, näyttää ihan just samalta kuin holittomat versiot. Mut sitten rohkeimpana pistettiin suorittamaan tehtävää ja ostamaan pulloa.
  Jollain ihmeen tuurilla sain kuin sainkin sitten pullon ostettua ja jatkoin matkaani kassan jälkeen odottelemaan kavereitani ulko-ovien eteen. Tässä vaiheessa homma alkoi mennä mönkään, sillä kukas muukaan sieltä kauppaan astelee kuin äiti! Siinä samassa kassatäti oli tajunnut siiderin olevan alkoholillista ja kun mä siinä äitin kanssa kävin läpi illan suunnitelmia tms niin kassaneiti saapuu sanomaan "anteeksi saisinko tarkistaa sen pullon, saattoikin olla holillista". Sopertelin siinä että eiii kyllä sen pitäisi olla ihan sitä alkoholitonta mutta tietysti annoin katsoa ja todeta sen alkoholilliseksi. Kassaneiti lähti vaihtamaan pulloa ja mä jäin selittelemään hieman yllättyneelle äitille kuinka vahingossa olin ottanut sen väärästä hyllystä jne....
  Silloin nolotti aika paljon, nykyään naurattaa. Etenkin kuin kyseinen kassaneiti on mun kummipojan äiti ja yksi parhaimmista kavereista :Dd

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah :DDD Voin kuvitella sen kauhistuneen tunteen siinä hetkessä kun huomaa, ettei tilanteesta oo mitään poispääsyä ja kuitenkin kohtuu ahdistava tilanne alaikäisenä :'D Mutta näillehän se on just parasta naureskella myöhemmin!

   Poista
 7. olin kassalla töissä ja mun entinen ope kävi ostoksilla. sitten hän siinä kassalla kysyi, että ei saa päähän mistä me tunnetaan. itse tajusin heti että hän oli ollut mun opena joskus yhden kurssin ajan. :D
  ja nää perus iäkkäämmät miehet, mitä ne nyt aina kassalla sanookaan.. (hillamaria96@hotmail.com)

  VastaaPoista
 8. Työskentelin huoltoaseman kassalla ekoja päiviä, ja monet asiakkaat ostivat tupakkaa tai jotain tupakointiin liittyviä juttuja, joista en ollut ollenkaan tietoinen, koska en itse polttanut eikä kukaan lähipiiristäni. Eräs asiakas pyysi minulta filttereitä, ja olin ihan että ai mitä, jolloin asiakas naurahti, että ne on siellä sun takana, ja hetken etsiskelyn ja tämän kivan asiakkaan avustuksella löysin filtterit. Silloin tunsin itseni hyvin tietämättömäksi, mutta parissa päivässä opin onneksi nopeasti kaikki myynnissä olevat tuotteet.
  om93080(at)student.uta.fi

  VastaaPoista
 9. Itekkin oon ollu kyseisessä suuressa tavaratalossa töissä ja viime syksynä eteeni tuli eräs englantia puhuva mies, enkä meinannut ymmärtää mitä hän halusi. Luulin että hän halusi ostaa kännykkäänsä liittymää tai dataa kun hän esitteli kännykkäänsä. Hän katsoi minua kuin tyhmää että enkö tajua mitä hän haluaa :p. Sitten hän näytti kännykästään valmiiksi otettuja screenshotteja google translatorista, joissa luki englanniksi että voitko antaa puhelinnumerosi niin voidaan jutella lisää. Sanoin vain että sori mut en :D.. Koin kyseisen ihmisen vähän häiritseväksi kun en pystynyt tekemään työtäni eli mainostamaan erästä tuotetta!

  Pakko mainita vielä toinen tapaus samalta työkeikalta. Toinen mies tuli eteeni ja antoi mulle kännykkänsä käteen. Hän sanoi että voitko sanoa mun vaimolle että suklaapusut on loppuneet (:D?) Miehen vaimo ei meinannut siis uskoa että kyseiset suklaaherkut ovat loppuneet. Sitten kerroin vaimolle että näin on päässyt käymään, eikä puhelimen toisesta päästä vastattu mitään :D..

  souffi96@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah :DD Tais olla raskasta kuulla, että suklaapusut on loppu :''D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kuukauden luetuimmat