tiistai 4. heinäkuuta 2017

KUVAUSVINKKEJÄ & OLYMPUS TESTISSÄ

olympus12-24-12 olympus45-47 olympus12-24-11 olympus45-36 olympus12-24-14 olympus12-24-7
olympus-1
Pitkään oon jotain pienempää kameraa suunnitellut tuon suhteellisen ison ja painavan Canonin kaveriksi. Useamman kerran oon jonkun kaverin Olympuksella napannut heistä asukuvat ja todennut sen pikkuruisen kameran vaikuttavan kohtalaisen pätevältä kapineelta. Nyt oon Olympuksen kaupallisen yhteistyön merkeissä päässyt testaamaan tällaista lupaavalta vaikuttanutta kameraa silleen ihan oikeasti! Vaikka mulla oli hyvät odotukset kameraa ja objektiiveja kohtaan, on ne odotukset ylittyneet heittämällä.

Tämä kamera on siis Olympus OM-D E-M10 MARK II, jonka mukana tulivat Olympus M.ZUIKO DIGITAL 45 mm f/1.8 -objektiivi, Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 30mm 1:3.5 MACRO –objektiivi sekä Olympus 

M.ZUIKO DIGITAL 14‑42mm 1:3.5‑5.6 -objektiivi.

olympus-4-side
Selkein plussa tälle kameralle tulee sen pienestä koosta, sillä tää metallirunkoinen kamera painaa vaan 390g! Koska oon tottunut melkoisen isoon Canoniin vielä isomman ja painavamman objektiivin kanssa, mua vähän jopa huoletti alkuun miten tää edes pysyy kädessä kun on niin pieni :'D Pienuudestaan huolimatta kuvanlaatu on ihan älyttömän hyvää ja sen te varmaan voitte päätellä ihan näistä tän postauksen kymmenistä kuvistakin.. Kaikki muut paitsi nää kamerakuvat on luonnollisesti otettu tällä Olympuksella.

Kerron teille ensin vähän vinkkejä ja asioita, joihin itse kiinnitän huomiota kuvatessani ja lopussa on eri seteissä eri objektiiveilla otettuja kuvia niin näette miten niiden kuvajälki eroaa ihan konkreettisesti :)

Kuvatessahan on älyttömästi pieniä asioita ja yksityiskohtia, joita voi hioa ja eri jutut on tärkeitä eri ihmisille, eikä mitään "oikeita" tapoja ole. Kaikki tykkää erilaisista jutuista ja suosittelenkin löytämään sen oman jutun ja muistamaan, että mitään "sääntöjä" ei ole pakko noudattaa. Jotkut on älyttömän tarkkoja siitä, että horisontti on suorassa tai ettei ihmistä voi ikinä rajata poikki jostain tietystä kohdasta, mutta mulle tärkeintä on kuvan fiilis. Välillä ne vinot horisontit, oudot rajaukset ja hämmentävät kuvakulmat on niitä parhaimpia, joten kokeilkaa rohkeasti kaikkea typerältäkin tuntuvaa!

F-luvuista ja ISO-arvoista löytyy hurjasti yksinkertaista tietoa, joten en ala niitä kirjoittamaan uusiksi. Voisin kuitenkin sanoa näin yleisesti, että pidä ISO-arvo mahdollisimman pienenä ja mitä pidempi suljinaika on, sitä helpommin kuvat tärähtää - harvoin laitan suljinaikaa 1/100 pidemmäksi (eli esim 1/80) vaan nostan ISO-arvoa pykälän, sillä mielummin vaikka vähän raetta kuin heilahtanut kuva. Liikkuvan kohteen kanssa suljinaika taas pitää olla huomattavasti nopeampi enkä edes lähtis yrittämään näiden omien koirien kuvaamista liikkeessä alle 1/1000 suljinajalla. Myös tarkennustapa kannattaa vaihtaa 'jatkuvaksi tarkennukseksi' liikkuvaa kohdetta kuvatessa. Eikä kannata turhautua jos tarkkaa kuvaa hyvällä ilmeellä ja sommittelulla ei tuu heti, itsekin saan ottaa aika monta kuvaa yleensä, että saan pennusta jonkun kivan kuvan (esim postauksen viimeisissä kuvissa) kun se puuhailee omiaan. Oon oikeasti aika heikko kuvaaja jos mietitään teknistä osaamista enkä pidä täydellistä teknistä osaamista vaatimuksena hyville kuville, mutta opetelkaa käyttämään manuaaliasetuksia (ei oo yhtään niin vaikeaa kuin miltä tuntuu), kuvatkaa RAW-kuvia ja käsitelkää kuvat jotenkin. Käsittely tekee todella ison osan kuvan tunnelmasta, mutta pitää kuvan itsessäänkin olla hyvä, jotta siitä saa käsittelyllä parhaan irti.

Ja sitten niihin vinkkeihin!

Mulle melkeenpä kaikista tärkeintä kuvissa on se, mitä siellä taustalla on. Itsessään kiva tausta tai muuten hyvä kuva ei riitä jos kuvattavan päästä sojottaa pylväs, horisontti halkaisee pään tai kuvassa on muuten jotain rauhatonta tai häiritsevän epäsymmetristä. Näihin pystyy yleensä vaikuttamaan ihan vaan ottamalla kuvan pikkuisen ylempää/alempaa tai siirtymällä vähän johonkin suuntaan eli isoista muutoksista ei ole kyse. Oon ottanut kaikki esimerkkikuvat lähestulkoon samoilta jalansijoilta kuvattavan pysyessä paikoillaan, joten kameran siirtäminen sivulle vaikkapa 10cm saattaa tehdä kuvasta aivan erilaisen. Joskus se vaatii ihan muutamaa senttiä ja joskus puolen metrin askelta eri suuntaan.

Oon pyrkinyt ottamaan teille mahdollisimman selventäviä kuvia näistä kaikista vinkeistä ja huomioista, jottei tämä jäis pelkäksi sanahelinäksi. Näissä on vierekkäin se miten haluan kuvan ottaa ja se, mikä mua häiritsee.

Vasemmalla otin kuvan pienestä kyykystä, jottei horisontti halkaissut päätä kuten oikealla.

olympus30-9-tausta
Pyrin sijoittamaan kuvattavan keskelle aina, oli kyseessä sitten puita, tolppia tai mitä vaan! Vasemmalla kuvattava tolppien välissä, oikealla tolppa tulee päästä.

olympus45-39-tausta
Haluan kuvattavan erottuvan taustasta. Sijoitan tumman hahmon vaaleaa taustaa vasten kun taas valkoisissa vaatteissa oleva kuvattaja saattaa hukkua vaaleaan taustaan, joten kokeilen olisiko tumma tausta parempi. Haluan yleensä, että kuvattava erottuu taustasta, jolloin pyrin sijoittamaan hänet lähes kokonaan "tasaiselle" taustalle. Alemmassa kuvassa kuvattava ei erotu yhtä hyvin, sillä taustalla olevat puut, pylväät ja polut vievät huomiota. Jos olisin halunnut ottaa alemman kaltaisen kuvan, jossa kuvattava on tummaa taustaa eli puita vasten, olisin siirtynyt hiukan vasemmalle, jotta kuvattavan taustalla olisi tummaa tasaisemmin - eli nyt kuvattavan takana vedessä olevat puiden heijastukset olisivat siis olleet kuvattavan takana.

olympus30-12-tausta
Sama homma myös tässä - haluan kasvojen piirtyvän tasaista taustaa vasten, en niin, että putki kulkee kasvoja pitkin kuten oikealla.

olympus45-44-tausta
Vasemmalla epämääräinen puu viemässä huomiota, oikealla tasainen tausta.

olympus45-16-tausta
Kuvattava tasaista vehreää taustaa vasten, vähän vasemmalle siirtyessä taustalla myös oranssia kerrostaloa.

olympus45-25-tausta
Yoda kuvattuna kumarasta, kyykystä ja maan tasolta. Tunnelma muuttuu melkoisesti riippuen siitä näkyykö takaa pelkkä nurmi vai myös horisontti.

olympus45-11-kuvakulma
Sama kohta seisaaltaan ja kyykystä.

olympus12-24-18-kuvakulma
Kuvattavan pää horisontin yläpuolella - kuvattavan pää horisontin alapuolella. Nämä ovat ihan makuasioita kummasta tykkää missäkin tilanteessa, mutta kannattaa testata molempia! Oikeassa kuvassa suusta tuleva rantaviiva häiritsee hiukan, muttei mitenkään valtavasti kun kuva on muuten tosi rauhallinen.

olympus45-2-kuvakulma
Pojat kuvattuna seisaaltaan - pojat kuvattuna kyykystä, jolloin järvi näkyy. Jos kyseessä ei ois ollut vain nopea esimerkkikuva ja koirat pysyis paikoillaan, siirtyisin niin, että horisontti ei osu Rockyn päähän, mutta ettei myöskään vihertävä kasvillisuuden reuna osu kuonoon.

olympus45-6-kuvakulma
Kuvattava samassa paikassa ja asennossa, mutta neljä eri perspektiiviä. Näistä tykkään eniten ensimmäisestä - viimeinen samanlainen, mutta jalat eivät erotu vaan uppoavat tummaan horisonttiin eikä vettä näy enää kuvattavan takana.

olympus12-24-2-tile
Yoda kumarasta, kyykystä ja maan tasalta.

olympus45-15-side
Sillan pääty ja maata - pelkkää siltaa.

olympus45-32-kuvakulma
Kuvan rajaaminen voi muuttaa tunnelmaa tosi paljon. Yleensä tilaa kannattaa jättää katseen suuntaan kuten alla vaikka tässä tilaa onkin tosi paljon korostamaan rajauksen tuomaa eroa. Tämäkin "jätä tilaa katseen suuntaan" kirjoittamaton sääntö on tehty rikottavaksi ja toimiessaan se saattaa tehdä kuvasta paljon kiinnostavamman.

olympus45-8-rajaus
Kuva kannattaa pyrkiä rajaamaan ainakin suhteellisen hyvin jo kuvaustilanteessa eikä pilkkoa palasia ainoastaan editoidessa. Rajaan kuvia tosi harvoin sen suuremmin ellei kuvassa ole jotain häiritsevää reunassa, joka on jostain syystä jäänyt siihen kuvaushetkellä. En siis käytännössä koskaan rajaa kuvaa vaikkapa tälleen, miten alla näkyy, että isommasta kuvasta olisikin rajattu jäljelle vain puolet. Liikun itse lähemmäs tai käytän zoomia mikäli sillä tulee hyvää jälkeä - heikomman kuvausvälineistön zoomi tai pienikokoinen kuva saattaa kärsiä jälkikäteen rajailusta huomattavasti. Harva varmaan puhelimellakaan ottaa laajaa kuvaa tietoisesti vaan, jotta sen keskeltä voi myöhemmin rajata jonkun kivan kohdan? Ainakaan mun puhelimessa lopputulos ei oo koskaan hyvää ja tarkkaa nähnytkään.

olympus45-41-rajaus
Tismalleen samasta paikasta otetut kuvat - vasemmalla ilman zoomia, oikealla täydellä zoomilla.

olympus12-24-16-zoom
Valo!! Suorassa auringonpaisteessa voi joskus saada jotain makeeta, mutta harvemmin ainakaan omalla kohdallani. Jos mahdollista niin kuvaa kun aurinko ei ole korkeimmillaan. Ootko joskus miettinyt joskus miksi toiset saavat upean tunnelmallisia, valon kauniisti värjäämiä reissukuvia vaikkapa vuoristosta, mutta omat kuvasi ovat tunnelmallisesta kaukana kun aurinko tekee hurjat kontrastit saaden jotkut paikat näyttämään ylivaloisilta kun toiset kohdat jäävät liian tummiksi? Yleistettynä syy saattaa olla siinä, että monesti kohteita mennään katsomaan päivällä valon ollessa "kovimmillaan" auringon paistaessa kun nämä upeita kuvia ottavat kuvaajat saattavat herätä viideltä aamulla ollakseen kuvauspaikalla kun aurinko nousee tai sitten he jäävät odottamaan auringon laskua, jolloin palaavat yöhämärässä takaisin. Tällöin se valo ja itse kuvauskohde on monesti upeimmillaan!

Päivällä valosta jää helposti kovat varjot ja kuvattava saattaa joutua siristelemään silmiään kirkkauden vuoksi. Päivällä auringon paahtaessa kannattaakin mennä varjoon kuvaamaan. Omat lempparivalot ovat juurikin aamulla/aamupäivästä tai illalla/iltapäivästä tai päivisinkin aurinkoisella säällä varjoisa paikka, jonne tihkuu valoa esim puiden lehtien välistä, mutta niin, että kuvattava on täysin varjossa ja valo tulee kuvattavan takaa tuoden hehkua.

Alla vasemmalla esimerkki siitä, että kyllä valo voi tulla myös suoraan kuvattavan kasvoille kun valo on tarpeeksi pehmeä (aamu/ilta), etteivät kasvot pala puhki tai kuvattava joudu siristelemään. Tällaisen valon kanssa voi tehdä upeita varjoja kuvattavaan tai hänen kasvoilleen, jolloin taas pääsee kikkailemaan ja kokeilemaan erilaisia juttuja!

Oikealla taas (vielä vähän turhan kovaan) vastavaloon otettu kuva samasta hetkestä ja paikasta.

olympus45-21-valo
Tarkennus aina kasvoihin ja siihen lähempään silmään mikäli kuvattava on sen verran lähellä, että se onnistuu. Jos tarkentaa vaan "johonkin kasvoihin" voi tarkennus osua nenään tai vaikkapa sinne väärälle puolelle kasvoja, jolloin se näkyy todella selvästi kun syväterävyyttä on riittävästi.

olympus45-43
Itse käytän tätä tosi paljon, että pidän jotain kameran linssin edessä tuomaan kuvaan utuisuutta. Mitä lähempänä se jokin on linssiä, sitä pehmeämpi jälki on. Alla kukkia - ne näkyvät selvästi kun ovat kaukana linssistä.

olympus30-15
Tässä kukat ovat ihan kiinni linssissä, jolloin se on vain kivaa utuisuutta.

olympus45-29
Rocky ja kodin viherkasvi. Vasemmalla lehdet kauempana linssistä ja oikealla lehti lähempänä linssiä.

olympus45-18-jotain edessä
Tällaiseen paikkaan istutin kuvattavan...

olympus45-48
... ja laitoin kameran käytännössä kiinni edessä oleviin kaltereihin. Aina ja kaikkialta löytyy jotain kivaa, minkä kanssa tätä voi kokeilla ja niillä saa tehtyä kuvaan todella erilaista fiilistä vaihdellen sitä mistä kohtaa kuva on "sumea", kuinka paljon ja kuinka vahvasti. Tällaiseen tarvitaan vain sopivasti syväterävyyttä, jotta edessä oleva asia sumenee eikä näy liian tarkasti.

olympus45-50 olympus45-52
Syväterävyyteen vaikuttaa f-luvun lisäksi se kuinka kaukana kuvattava on taustasta. Vasemmalla kuvattavat ihan puun vieressä, oikealla muutama metri irti puusta. Mitä isompi aukko eli pienempi f-luku, sen sumeampi tausta. Näissä oli Olympuksen objektiivi 1.8 aukolla, mutta mun Canonin 24-70mm objektiivi on 2.8 aukolla. Tämä 2.8 aukko on jo selvästi "huonompi" jos haluaa sumean taustan, mutta siinä Canonin objektiivissa on riittävästi zoomia, joka edesauttaa sumean taustan saamiseen. Jos ootte aiemmin nähneet mun Canonilla ottamia kuvia, joissa tausta on sumea, johtuu se siitä kun käytän sitä zoomia. Laajemmissa sillä Canonin objektiivilla otetuissa kuvissa tausta ei ole läheskään niin sumea, vaikka aukko olisikin se sama 2.8. Taustan sumeuteen vaikuttaa siis muukin kuin se aukko eli f-luku..

olympus45-23-etäisyys taustasta
Vaikka taustat ja kaikki on tärkeää kuvassa, täytyy kuvattavankin olla edukseen! Varsinkin jos haluaa kuvia, joista myös kuvattava tykkää.. Oon kuvannut sen verran paljon, että teen monet asiat kuin itsestään ja kiinnitän paljon huomiota kuvattavaan. Kuvaaja on kuitenkin se, joka näkee miltä kuvattava ja kokonaisuus näyttävät siellä kameran ruudulla, joten kannattaa ohjata ja neuvoa! Sano jos käsi on hassussa asennossa, jos hiukset peittävät kasvoja liikaa, jos hattu on vinossa tai mitä tahansa. Ohjaaminen ja neuvominen voi olla vaikeaa, jos se pitää aloittaa "tyhjästä". Monesti pyydän kuvattavia vaan tekemään ja liikkumaan, kokeilemaan kaikkia tyhmiltäkin tuntuvia asentoja, koska sitten on paljon helpompi sanoa, että "hei äskeinen oli tosi hyvä" tai "siirrä jalkaa vielä vähän eteenpäin" tai "nosta leukaa vielä lisää". Asennot tai ilmeetkään eivät yleensä ole rentoja tai luonnollisia jos ne on kuvaajan toimesta pikkuhiljaa ruumiinosa kerrallaan väännelty siihen asentoon.

Monesti esimerkiksi hääkuvauksissa parit pitävät aluksi toisistaan kiinni jotenkin jäykän kummallisesti. Sitten sanon, että unohtakaa kamera ja ottakaa toisistanne kiinni niinkuin normaalistikin ottaisitte ja sitten saatan sanoa, että laskekaa vähän käsiä tai neuvoa johonkin muutokseen kun asetelma on muuten rento ja luonnollinen.

Alla olevissa kuvissa sanoin, että tosi hyvä, mutta vetäse vähän hiuksia pois kasvoilta.

olympus45-38-malli

Objektiivien eroista

Tässä on samasta paikkaa otetut kuvat:

ylin Olympus M.ZUIKO DIGITAL 14‑42mm 1:3.5‑5.6

keskimmäinen Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 30mm 1:3.5 MACRO

alin Olympus M.ZUIKO DIGITAL 45 mm f/1.8

olympus12-24-17-vertailu
Alla olevat kuvat:
Olympus  M.ZUIKO DIGITAL 14‑42mm 1:3.5‑5.6

olympus12-24-5 olympus12-24-6 olympus12-24-9 olympus12-24-13
Alla olevat kuvat:
Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 30mm 1:3.5 MACRO

olympus30-1 olympus30-2 olympus30-14 olympus30-5 olympus30-11 olympus30-7-30mm
Alla olevat kuvat:
Olympus M.ZUIKO DIGITAL 45 mm f/1.8

olympus45-46 olympus45-4 olympus45-34-side olympus45-5 olympus45-53-side olympus45-1
Toivottavasti näistä muutamista vinkeistä ja huomioista oli jotain hyötyä tai edes iloa :) Ja suosittelen kyllä suuresti tätä kameraa ja näitä objektiiveja! Vaikka Canon onkin rakas ja loistava kamera niin ihan kokonaisuudessaan hinnan, laadun ja koon puolesta sanoisin kaikille, että hankkikaa mielummin tämä.. Yhteishinta mun Canonin rungolle ja objektiiville on ollu 3 500e ja kun miettii näitä Olympuksen hintoja ja loistavaa laatua niin sanonpa vielä kerran, että suosittelen! :D Siitä en osaa sanoa miten nämä toimii vaikkapa dokumentaarisessa hääkuvauksessa pimeinä iltoina kun en oo vielä päässyt testaamaan, mutta jos teiän ei sellaisia tarvi miettiäkään, niin tässä ois mun makuun hyvä kamera ja hyvät objektiivit hyvällä hinnalla.

14-42mm on kivan laaja ja monikäyttöinen, 45mm toimii loistavasti henkilökuvissa ja 30mm macrolla saa kuvattua kaikkea todella läheltä. Mutta kuten ehkä huomasitte postauksen kuvistakin objektiivit on paljon monikäyttöisempiä, jonka vuoksi en halua aatella jotain pelkkänä potretti- tai macro-objektiivina.

Olympukselle plussaa myös siitä, että kuvan voi ottaa koskettamalla sormella oikeaa kohtaa näytöstä tai valitsemalla kasvojentunnistuksen, jolloin kamera itse tarkentaa kuvattavan kasvoihin ja tyyliin riittää kun kuvaaja vain katsoo kuvattavan olevan kameran osoittamalla alueella, haha. Tämä on siis kamera, jonka voisin helposti antaa kelle vaan käteen ja he saisivat otettua musta tarkkoja kuvia. Canonin kans tällanen "hei nappaakko musta pari kuvaa" ei monestikaan onnistu ja välillä oikein ihmettelen miten se tarkentaminen voi olla niin vaikeaa, vaikka on selkeät ohjeet, että se riittää kun se tarkennuspiste on kasvojen kohdalla :D Mutta Olympuksen kans ei tarvi miettiä sitäkään kun voi vaan painaa sitä nappia ja kamera hoitaa loput.

Jos alko kiinnostamaan niin Verkkokauppa.comissa on nyt Olympus-tuotteiden erikoisalennus, jonka lisäksi Olympukselta saa ostetuista tuotteista cashback hyvityksen eli tarjoushinnat näille on:

OM-D E-M10 Mark II R KIT  499,90
45mm f1.8  189,90
30mm Macro  199,90€

Ilmeisen suuren suosion vuoksi jotkut tuotteet saattaa olla loppu Verkkokauppa.comin puolelta, joten niitä löytää myös Olympuksen verkkokaupasta :)

Ps. Kysykää mitä vaan kuvaukseen liittyvää jos haluatte tietää jotain tai kaipaatte selvennystä johonkin!


48 kommenttia:

 1. Olympus on kyllä erittäin pro! Ostin just uuden rungon itselleni (EM5 Mark2) ja oon erittäin tyytyväinen! Ainut asia vaan mikä edelleen hämmentää on se, että vaikka miten yksinkertaiseksi tässäkin on tarkennus tehty ja sillä ei pitäisi saada tarkennusta vikaa, anna kamera harrastelijalle ja saa epätarkkoja kuvia koko kortillinen, joita sitten ei voikkaan käyttää. Nimimerkillä se ei ole niin vaikeaa, näillä Olympuksilla kun se on vielä idioottivarmaa!

  Multa löytyy 45mm ja 17mm ja oon harkinnut vakavasti jotain lisälinssiä siihen, sillä videokuvaa itsestä vlogityylisesti ottaessa tuo 17mm on hiukan liian 'in your face'.

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua kuulla, että oot ollu tyytyväinen! :) Se on kyllä jännää, miten jotkut vaan onnistuu saamaan kaikista kuvista epätarkkoja! Oon miettinyt heiluuko se käsi siinä kuvatessa jotenki vai mitä ihmettä?! :D Tätä en oo vielä lykänny kellekään ei-kuvaavalle käteen, että ottais musta kuvia niin en osaa sanoa, mutta ihmettelen jos tämän kanssa ei tuu tarkkoja, MUTTA sittenpä sen näkee :) Joo videokuvaan tarvis kyllä helposti vähän laajemman jos itteään kuvaa pitäen kameraa kädessä ja tuo 14mm luonnollisesti avittaa siinä jo vähän enemmän entä 17mm, ellei sitten halua jotain ihan superlaajaa :)

   Poista
 2. Ei hele. Tiiän kyllä, että toisen koirun nimi on Yoda, mutta tässä aamuvuoron jälkeen lueskelin tätä ja luulin tuota tekstiä "Yoda kuvattuna kumarasta, kyykystä ja maan tasolta" sun äitin kuvan kuvatekstiksi ja miettiin että "hmm jaa-a mielenkiintonen lempinimi sun äitillä, noh kyllä se ehkä vähän tuossa yodalta näyttää.." ja seuraavana heti tajus että oho noooooot :D (sun äiti on tosi kaunis, mutta mulla vaan lagiaivot atm)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! :D No näitä sattuu aina välillä itse kullekin ;)

   Poista
 3. Mulla itsellä on Olympus Pen E-PL7 ja mä vaihdoin sen viime vuonna keväällä juuri kun on niin pieni ja näppärä, mutta todella laadukas kamera - käytössä oli muutamia vuosia Nikonin järkkäri. En oo katunut vaihtoa! Omistan mm tuon 45mm sekä 17mm objektiivin, joten tämä postaus oli huippuhyvä, kiitos! Nyt on kyllä varmaan pakko ruveta vakavasti harkitsemaan uutta objektiivia jossa olisi esim tuo zoomaus mahdollisuus.

  Kuvaan manuaalilla ja opettelin viime kesästä siihen kunnolla, tässä sain muistutuksia + lisää vinkkejä siihen kuinkas sitä manuaalia käytettiinkään;) Oon nimittäin kokonaan unohtanut esim tuon kasvojen tarkennuksen että sen saa automaattisesti siihen, avasinkin kameran ja hupsis se ei ollut päällä! Pitää tosiaan muistaa että kamera pitää sisällään vaikka mitä erilaisuuksia ja niihin kannattaa tutustua, niin paljon hyvää juttuja mikä menee ns. hukkaan jos niitä ei käytä, saa niin paljon enemmän irti kamerasta ym.

  Mä niin pistän tuon oman miehen lukemaan tämän postauksen, koska hän yleensä kuvaa minua ja on ihan täysillä mukana asukuvien otossakin (välillä) :D
  Lisää vinkkejä saa heitellä kuvailuun, manuaalin käyttöön ja kuvien muokkaukseen, sillä ihailen suuresti sun kuviasi, en vaan aina kommentoi mikä on typerää:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kiitos :) Itehän kuvasin tosi pitkään automaatilla tai osittain automaatilla, jopa ekoja kuvauskeikkoja.... Jotenki se manuaali tuntu vaan vaikealta kun siihen ei ollu perehtyny, mutta kuvatessahan sen oppii parhaiten kun tietää mitä mikäkin luku suunnilleen tarkoittaa. Hassua kun nyt ne säädöt osaa jo laittaa kohilleen kameraan katsomatta ihan vaan sillä kun tietää miten ne toimii yleensä missäkin valaistuksessa :D Tuo kasvojen tarkennus on musta jotenki niin siisti kun Canonissa sellaista ei oo, että etin sen sieltä tyyliin heti! :D Pitäis kyllä enemmän aina tutustua kameraan ja ettiä kaikkia tuon tapaisia juttuja, koska monet kamerat tarjoaa niin erilaisia säätöjä ja "avustuksia" riippuen mitä kuvaa! Hyvä kyllä jos laitat lukemaan, on varmasti aika paljon helpompi hoksata esim noita perspektiivi- ja kuvakulmajuttuja kun näkee vierekkäin miten iso vaikutus niillä voi ollakaan :) Eiköhän niitä joskus tule kun tästä on tykätty niin paljon ja kiva kun nyt kuitenkin kommentoit<3

   Poista
 4. Mitä nyt on lueskellut samoja yhteistyöpostauksia muiden bloggaajien blogeissa niin täytyy sanoa että huhhuh, miten suuren vaivan oot nähny tän eteen! Ihan mahtava postaus, ei jäänyt yhtään semmonen olo että olis hutastu. Kiitos, tästä sai paljon hyviä vinkkejä! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos ihan hulluna! Halusinkin tehdä tästä oikeasti hyvän ja selkeän, sillä tiiän ite miten vaikeaa joitain juttuja voi olla hoksata jos ne vaan lukee eikä oo kuvia selventämässä :)

   Poista
 5. Kiitos tästä havainnoillistavasta postauksesta! Upeita kuvia oot räpsinyt, taas jälleen kerran :) Mä hankin viime vuonna Olympuksen Pen E-PL7:n, mutta edelleen tuntuu olevan helpompaa kuvata vanhemmalla Canonilla. Kai se johtuu just siitä, että pitäisi vaan perehtyä kunnolla Olympukseen. Oon miettinyt jo pidemmän aikaa tuon 45mm objektiivin hankintaa, kun Pupulandian Jennikin sitä hehkutti. En kuvaa paljoakaan muotokuvia, mutta kai se toimisi hyvin myös maisemakuvissa ja myös tuotekuvien otossa, jos valaistus on heikompi? Se ei kuitenkaan ilmeisesti vääristä kohteita, vaan mittasuhteet pysyy ns. aitoina? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mia! :) Tottakai sekin vaikuttaa kun oot tottunut kuvaamaan Canonilla! Ite jätin parin viikon reissusta Canonin kokonaan pois niin kaikki tuli kuvattua tällä ja suosittelen kokeilemaan sellasta niin on "pakkokin" vähän tutustua säätöihin jos haluaa jotain tiettyä :) Maisemakuviin en suoranaisesti sitä ekana suosittelis, mutta se tietty riippuu haluaako kuvasta kuinka laajan vai vähän yksityiskohtaisemman. Tuossa olikin tuo yksi maisemakuva, josta saa vähän osviittaa siihen miten 45mm toimii maisemakuvassa verrattuna tuollaiseen laajempaan linssiin, joka oli tässä se 45mm. Mutta tuotekuvissa ja muussa hyvin eikä vääristä samallain ku joku laajis :) Mutta jos käytät Lightroomia ja kuvaat raakakuvia niin sieltä saa Lens Corrections kohdasta "suoristettua" kuvan niin, ettei vääristä :) Mutta ne on tosiaan ihan täysin makuasioita tykkääkö maisemakuvissa tai tuotekuvissa kuinka laajasta! Sen takia ite oon ollu tyytyväinen siihen Canonin 24-70mm kun sillä saa käytännössä samalla putkella "kaiken" mitä haluaa :) Mutta joo 45mm helpottaa valovoimaisuutensa kanssa tosi paljon käytännössä ihan sama mitä haluaa kuvata!

   Poista
 6. Kiitos tästä postauksesta, ihan älyttömän hyödyllinen kirjoitus :) ja kuten joku tuolla ylempänä jo sanoikin, oot nähny kovan vaivan tän postauksen eteen. Sellaista vielä kysyisin, että millä muokkaat sun kuvat? Olis kiva, jos tekisit joskus postauksen myös kuvien muokkauksesta. Iiris

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla, kiitän :) Se pitikin sanoa, että muokkaan Lightroomilla ja voisin kyllä joskus tehdä jonkun siihen liittyvän postauksen :)

   Poista
 7. Kiitos suuresti tästä postauksesta, autoit tätä harrastelijaa ihan hurjan paljon!! :) Iteltä löytyy Olympuksen pen e-pl 7 jossa on tuo 14-42mm sekä 45mm, ja etenkin tuohon jälkimmäiseen objektiiviin oon erittäin kiintynyt. Minäkin olen jo vuoden päivät kameran ostanut, mutten kunnolla perehtynyt siihen (ei muka oo ollut aikaa... Klassinen :D). Multa tosiaan löyty ennen sellanen Nikonin kauhiton järkkäri, joka jäi pölyttymään nurkkaan kun en jaksanut raahata sitä mukanani kaikkialle. Tää Olympus kulkee niin kätevästi mukana laukussa, ja oonkin sen kanssa ottanut varmaan enemmän kuvia jo tähän mennessä kuin tuolla vanhalla Nikonilla ikinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeee!! Kiitos<3 Se on kyllä aika huippu se 45mm :D Kieltämättä aika klassinen haha! Ja kun ne voi muka tuntua niin vaikeilta jutuilta, vaikkeivat loppupeleissä sitä olekaan :) Mullakin on monesti se, että joudun miettimään meinaanko ottaa jotain kuvia, ettei vaan tarvis sitten turhaan raahata tuota isoa Canonia ja monesti sen takia joutuu ottamaan paljon isomman laukun ku mitä muuten tarvis.. :D

   Poista
 8. Toi utuisuuden tuominen kuvaan pitämällä jotain linssin edessä oli ainakin mulle uus juttu eli kiva kun kerroit! Muutenkin ihanan kattava ja huolellisesti tehty postaus - sai monta hyvää vinkkiä kuvaamiseen vaikka osa oli tietty tuttujakin juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistaa, että löyty jotain ihan uutta vinkkiä! :) Kiitos Jenny!

   Poista
 9. Miten salaman käyttö, käytätkö sitä aina?
  Hieman hämärä sisätila ja ihmisten kuvaaminen.. mitkä on parhaat vinkkisi sellaiseen? :) Pyrkiäkö siihen että ikkunasta osuu valo kasvoille?
  Säädätkö kameran omaa valoisuutta (siis se asteikko, nollan alapuolella ja yläpuolella..) missään tilanteessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä kuvaan ilman salamaa aina, ellei sitten oo niin hämärää, että sen tarvii. Ennen vältin salamaa viimeiseen asti, mutta nykyisellään tykkään kovasti siitä sen tuomasta fiiliksestä! Monet tykkäävät kääntää salaman ylöspäin osumaan kattoon, jolloin se heijastuu tasaisemmin, mutta ite tykkään suorasta salamasta ja sen fiiliksestä kun tausta on hämärä :) Esim tästä postauksessa näkee tuon hyvin: http://www.annieveliina.com/2017/04/iba2017.html. Tuolla toisaalta kattokin oli niin ylhäällä, ettei sen kautta olisi mitään voinutkaan heijastaa, mutta siihen löytyy tietty muitakin keinoja jos ei haluaa niin selkeää salamavaloa suoraan kuvattavaan. Jos hoksasin oikein mitä meinaat kameran omalla valoisuudella, niin sitä en säädä koskaan enkä tiiä mistä sitä säädettäis tai miten se edes vaikuttaisi! :D Tulipa tyhmä olo oikein, mutta ei oo ollut tarvettakaan niin ei oo tullut edes selviteltyä.. Saa siis kertoa mistä sitä säädetään ja mitä se käytännössä muuttaa? Tai miten eroaa esim suljinajasta yms? Ikkunasta kasvoille osuva valo on monesti tosi hyvä, salaman kanssa sitä ei niinkään tarvi ja jos käyttää niin katsoo ettei kuvattava ylivalotu :)

   Poista
  2. Kiitos näistä vinkeistä! Siis se on ainaki mun olympuksen kamerassa F-arvon oikealla puolella.. onko se sitten se ISO-arvo. :D Ainaki kun sitä säätää niin miinukselle säätäessä kuva hämärtyy ja plussalle säätäessä valoistuu..

   Poista
  3. Katoin Canonista sen, muttei sanonut mitään :D Olympus tai sen näytön tiedotkaan ei oo niin tuttuja, että muistaisin näkykö sellanen siinä ja jos niin missä, mutta ainakin tuossa ISO-arvo näkyy silleen "ISO200" ja kun sitä säädetään niin pitää valita ottaako ISO 100,200,250,320 jne, ettei se varmaan se ole.. Ehkä joku osaavampi tulee pian neuvomaan meitä :D

   Poista
 10. Kiitos hyvästä postauksesta! Vinkit olivat loistavia, vaikka itsekin kuvailen paljon. Miten käsittelet kuviasi? Lightroom vai Photari? Onko sinulla jotain valmiita presettejä ja teetkö säädöt alusta asti käsin? -Pipa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sulle! :) Lightroomilla aina, on valmiita presettejä ja suurin osa mun preseteistä taitaa olla sellaisia, että oon muokkaillut samasta "pohjasta" erilaisia. Kuitenkin on se oma tyyli ja tietyt säädöt, jotka tekis lähes aina niin ei joudu säätämään joka kuvaan erikseen. Tietty joskus joutuu tekemään alusta asti tai säätämään presetistä suurimman osan uusiksi jos ei vaan tunnu mikään sopivan :D

   Poista
 11. Kiitos paljon, tosi hyviä ja helposti ymmärrettäviä ohjeita. Tuo Olympus kiinnostaa minua, täytyy tutkia sitä netistä vähän tarkemmin.

  VastaaPoista
 12. kiitos, samoissa tunnelmissa kuin edellinen kommentoija!

  VastaaPoista
 13. Miksi olet suhannut jokaisen kuvan tuolla iänikuisella valkomatta-curves-efektillä? Muuten ihan kivoja kuvia, mutta tuo on kyllä maailman tylsin filtteri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan siksi kun tykkään siitä? :D Kai se on vähän niinkuin clarity, joka näyttää jääneen omaan tyyliin vaikka kaikki eivät siitä tykkää :) Mun mielestä on vaan kiva kun ihmisillä on erilaisia tyylejä kuvata ja käsitellä kuvia eikä se ole keneltäkään pois jos minä käytän tylsää ja tavallista tyyliä kun satun sellaisesta tykkäämään :)

   Poista
 14. Hei, miten tuolla Olympuksella saa valkotasapainon säädettyä itse? Eli ottamalla kuvan valkoisesta paperista tms. En ole löytänyt.. JA, millä saat Olympukselle omaisen punaisen ja keltaisen sävyn pois? Muokkaamalla kuvaa vai kameran asetuksista? KIITOS <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! En osaa sanoa varsinkaan tuosta Olympuksesta enkä Canonissakaan tee sitä haha :D Mähän sanoin, etten oo teknisesti mikään taitava ;) Mulla ne on kai automaatilla ja editoin sit kuvan värimaailmaa johonki suuntaan jos siltä tuntuu. Kysyin vastausta Olympuksen päästä ja:

   1) Valkotasapainon säätö tapahtuu muuttamalla WB Auto -> Custom WB (also "K")

   Sitten painamalla (INFO) painiketta, osoita kameralla valkoista paperia ja ota kuva -> voilá

   Valkotasapainon asetuksia voi laittaa 4 erilaista muistiin eli noita on () 1 2 3 4 valikossa valittavana.

   2) Miten lämpimät sävyt saa oletuksena pois -> https://www.facebook.com/pg/OlympusSuomi/photos/?tab=album&album_id=242854779225800

   Sielä on siis oletuksena kohta "pidä lämpimät sävyt päällä" jonka voi vaihtaa :)

   Toivottavasti jeesas! :)

   Poista
  2. Autto todellakin, kiitos ihana <3

   Poista
 15. Tosi hyvä ja opastava postaus! Mahtava kun olit saanut niin paljon esimerkkikuvia otettua niin huomasi paremmin kuvissa erot. Itse kun tulee kameralla leikittyä ja kokeiltua jotain uutta ja eri asetuksia niin vasta koneella näkee paremmin mikä asetus on ollu oikein onnistunut. Sittenpä siinä mietit että mitähän asetusta sitä tuolloin sattu käyttämään...

  Mutta iso kiitos myös ideoista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tarkoitatko siis kuvan säätöjä esim suljinaikaa yms? Nehän näkee yleensä kyllä koneelta kun painaa kuvasta "näytä tietoja" tms :) Jos nyt tarkoitit tuota! Kiitos sinne<3

   Poista
 16. Ompa ihania kuvia taas! Mää oon tässä jo pari vuotta käyttänyt vanhempaa olympuksen tälläistä mallia ja nyt on hirvee hinku takas siihen "tuttuun ja turvalliseen" canoniin. :D Jos sulla tai kenellä vaan on suositella sellasta hyvää perus canonia ja objektiivia nii tänne vaan kaikki info! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) En kyllä oikein osaa suositella sellasta "perushyvää" Canonia tai silleen, että voisin suositella tätä omaa komboa, mutta kun siihen menis se muutama tonni heh :-D Ja pärjää hyvin jollain halvemmallakin jos ei tarvi kuvata hämärässä.. Mutta ite en enää pystyis käyttään vaikkapa Canon 600d:tä, joka mulla oli ennen ja jota oon kavereilta käyttäny välillä (tai muutakaan croppikennoa) enkä myöskään tykkää yhtään Canon 5d mark ii -kamerasta, jolla oon välillä joutunut kuvaamaan ja jolla kuvasin kokonaan esim Slush:ssa kun oma runko oli rikki :D Siksi oonkin vähän yllättynyt siitä kuinka tää Olympus täytti jotkut tietyt tarpeet ja kriteerit, joita nuokaan ei oo täyttäneet :)

   On muutenkin vaikea sanoa, mikä ois kellekin hyvä runko tai objektiivi jos ei tiiä millaista jälkeä tai ominaisuuksia halutaan! Käytännössähän kaikki kamerat (myös puhelimissa) on nykyisin aika hyviä hyvässä valossa paikallaan olevaa kohdetta kuvatessa :) Mutta tykkäsin kyllä siitä 600d:stä siihen saakka kunnes sain käsiini täyskennon haha!

   Poista
 17. Hei, hienoja kuvia! Millä kuvanmuokkausohjelmalla sitten tuunailet?

  VastaaPoista
 18. Ihana kun oot tehny kunnon esimerkit! Itsellä on olympuksen om-d e-m10 ja se perus objektiivi ja mietinnässä ollu jo pitkään että haluan valovoisamman objektiivin. Tää postaus autto hurjasti paljon enemmän myös kuvaus vinkkien puolesta kuin muut samankaltaiset yhteistyöpostaukset. Iso KIITOS! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua kun on kestänyt mulla! Toivottavasti sait toivomasi valoisamman objektiivin ja se on toiminut hyvin :) Kiitos tuhannesti tästä kommentista<3

   Poista
 19. Kiitos tuhannesti tästä postauksesta ja mahtavista vinkeistä. Tää postaus oli paras aikoihin! Sun kuvat on niin tunteikkaita, ajatuksia herättäviä, kauniita ja upean hyvälaatuisia. Voisitko joskus tehdä jonkun postauksen ennen jälkeen muokkauksen? Kuvanmuokkaus-postaus siis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näin melkeen vuotta myöhemmin<3 Teinkin tuolloin ennen-jälkeen postauksen, toivottavasti näit sen :)

   Poista
 20. Moikka! Eksyin tähän postaukseen tuolta sun 6 vuoden kuvien postauksessa, ja tän innostamana harkitsen nyt vahvasti kameran ostamista. Osaatko sanoa, onkohan tommonen sun suosittelema paketti jostain vielä ostettavissa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja anteeksi kun on kestänyt näin hurjan kauan! En oo varma olitko se sinä kun joku kysyi tätä samaa myös instagramin puolella, mutta toivottavasti asia ratkesi silloin :)

   Poista
 21. Millanen toi 45mm f/1.8 on tarkentamaan? Mulla on canonin 50mm f/1.8 ja siinä tulee varsinkin suurella aukolla monesti epätarkkoja kuvia. Käsitin että siinä objektiivissa olis tota tarkennusongelmaa yleisesti. Mitä oot mieltä? Ja miten tolla objektiivilla on laita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä se on hyvä! Mullakin on ollut tuo Canonin 50mm f/1.8, mutta kuvaus oli vielä silloin vähän mitä sattuu, enkä osannut ajatellakaan epätarkkuusongelmaa, joka siinä varmasti onkin. Canonin 50mm f/1.4 ei pelittänyt kovin hyvin jos olosuhteet oli vähänkään haastavat esim valon kannalta > toimi hyvin kun valo suuntautui selkeästi suoraan kasvoihin. Olympuksen 45mm f/1.8 objektiivissa en kuitenkaan huomannu mitään ongelmaa :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kuukauden luetuimmat