maanantai 25. syyskuuta 2017

KAMERAKSI OLYMPUS PEN VAI OM-D?

olympus-30
Tässä tulis toinen osa kaupallisessa yhteistyössä Olympus:n kanssa. Tää keskittyy Olympus PEN ja OM-D -kameroiden eroihin kun taas aiemasta postauksesta löytyy kuvausvinkkejä ja kuvia, joista näkee miten eri objektiiveilla otetut kuvat eroaa toisistaan :)

olympus-10 olympus-8-side
Olympus oli mulle vieras kamera ennen tätä kesää ja sitä ennen käytössä on ollut Canon600D ja Canon6D, joka mulla on ollut viimeiset vuodet. Kuten sanoin siinä aiemmassa postauksessa niin tykästyin kovasti Olympus OM-D E-M10 MARK II -kameraan ja koin sen käytön aika helpoksi. En osaa tietenkään vertailla tuon ja tämän Olympus PEN E-PL8 kameran eroja yhtä hyvin kuin pystyn vertaamaan Canoniin, joka on ollu käytössä jo pitkään, mutta joitain selkeitä juttuja tuli heti. PEN-kamera on siis hyvä, mutta tavallaan yksinkertaisempi ja OM-D sitten taas kehittyneempi ja ammattimaisempi. Oon sanonu ennenki, että oon oikeasti aika huono kameran teknisten juttujen kanssa ja koin haastavaksi kun PENissä oli vain yksi säätörulla kun taas OM-Dssä kaksi. Oon tottunut siihen, että valotuksen ja aukon saa nopeasti säädettyä rullista ja olin alkuun ihan hukassa, että no mistäs tässä PENissä sen aukon saa pienemmäksi :D Kyllä se pienen etsinnän jälkeen löytyi, mutta huomasin tottumuksesta säätäväni jotain ja sitten piti heti kattoa, että no mitähän nyt tein kun ei tää meekään samalla tavalla kuin mihin oon tottunut :'D Pieni ero siis tavallaan eikä tuollasta tule ellei oo tottunut muuhun kuten itse oon.

Toinen selkeä juttu oli, että PENissä ei oo etsintä ollenkaan. Eli sillä kuvataan vain takanäytöltä. Se on kans vähän outoa kun Canonilla ei oo mitään järkeä kuvata takanäytöltä :D Takanäyttö toimii näissä Olympuksissa paljon paremmin ja pienen koon vuoksi se on monesti paljon kätevämpikin, mutta itse kaipaan tarkkuuden ja varsinkin tiettyjen kuvien ottamiseen sitä etsintä. Mutta eihän se takanäyttö sinällään eroa mitenkään siitä kun kuvataan puhelimella, eli toimii loistavasti moniin kuviin.
olympus-6 olympus-3 olympus-9 olympus-4
OM-D:ssä on monipuolisemmat videokuvausmahdollisuudet ja sillä voi kuvata täysin äänettömästi ilman sulkimen aiheuttamaa ääntä, joka on hyvä mun kohdalla esimerkiksi häitä kuvatessa.

Yhtäläisyyksiä PEN- ja OM-D-kameroissa sen sijaan on perusominaisuudet, kuvanlaatu, WiFi (!!) ja objektiivit, jotka käyvät molempiin kameroihin, jolloin vaihtaminen on helppoa. Canonin kohdalla jouduin miettimään 600D:stä 6D:hen  vaihtoa senkin takia kun täyskennoon ei käy suoraan samat objektiivit kuin kroppikennoon. Eli vaihdoin muutaman kroppikennon objektiivin, jotta sain yhden täyskennon objektiivin ja maksoin vielä vähän lisää. Täyskennon objektiivit on myös selvästi kalliimpia. Eli sen puolesta näiden Olympus:n kameroiden välillä vaihtaminen on hurjan paljon helpompaa!

Eli tiivistettynä PEN on hyvä kamera, mutta jos siihen kaipaa jotain lisää, niin sitten OM-D.

olympus-2-side
Ihan mielenkiinnosta otin muutaman kuvan samasta paikasta, tismalleen samalla editoinnilla. Ensimmäisenä eli vasemmalla on PEN-kameran kuva ja oikealla taas OM-D-kameran kuva. Näyttäis siltä, että PENissä oli jonkunlainen automaattinen lämpö/valkotasapaino/mikä sen nyt onkaan. Monessa parissa PENin kuva on selvästi lämpimämpi, mutta parissa sitten kylmempi tai vihertävämpi. Tämäkin on varmasti asia, jonka voi säätää, mutta halusin ottaa nämä tälleen niinku kameraa itse käyttäisin. En oo tainnut Canonista enkä OM-D:stäkään säätää näitä, mutta saatan muistaa väärinkin. Se ei kuitenkaan oo sellainen juttu, mitä ajattelisin eikä se tullut mieleenkään ennen kuin vertailin näitä kuvia.

e-pl7-1-side e-pl7-3-side e-pl7-5-side e-pl7-4-side e-pl7-7-side e-pl7-6-side e-pl7-2-side
Tän pienen testivertailun jälkeen alko kiinnostamaan millanen ero ois tuon mun Canonin ja OM-D:n välillä. Pakko ehkä testata joskus!

Olympus:n verkkokaupasta saa hyviä alennuksia 8.10.2017 asti. Koodilla OMDjaPEN saa nämä tarjoukset ja ilmaiset toimituskulut:

OM-D E-M10 Mark II -kamera -15% 
PEN E-PL8 kamera -15%

25mm f1.8 objektiivi -20%
45mm f1.8 objektiivi -20%

30mm Macro-objektiivi -20%

Kysykää jos haluatte tietää lisää jostain :)

18 kommenttia:

 1. Mulla on itsellä Pen E-PL7 ja oon tykännyt tästä tosi paljon! Tuntuu että tää pen on ihan riittävä mun kuvaamiseen ja juurikin tarpeeksi pienikokoinen siihen että se on helppo pitää aina mukana. Se kamerassa taitaa ollakkin tärkeintä että se on sellainen mitä voi pitää helposti mukana :---D Tossa kasissa ilmeisesti toi ruutu kääntyy ylöspäin, mikä onkin tässä seiskassa vähän tylsä ruudun kääntyessä alaspäin, jolloin sitä ei voi hyödyntää tripodin kanssa ollenkaan :--d Mutta en oikein sen takia pelkästään halua päivittää kasiin haha. Olympuksiin sopivat m4/3 objektiivejä saa kätevästi myös onneksi muilta merkeiltä kuin vain olympukselta ja ne on usein vähän halvempiakin! Ja onhan nää nyt niin hyvän näköisiä kameroita :--P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo onhan se just "peruskäyttöön" tosi hyvä :) Pääasiassahan se on koirien kuvaamisessa tai häissä tosi hämärässä ku tuntuu, että se etsin on ihan pakollinen :D Ja just tuo, että paras kamera on se, joka on mukana ;) Nytkin ollu jo useampi reissu ku oon napannu Olympuksen mukaan kun se on pieni ja kätevä vaikka sinällään muuten mielummin kuvaisinkin Canonilla kun se on niin tuttu. Aaa totta se menee silleen! Mulla oli vanhassa Canonissa näyttö, mikä käänty silleen sivulle ja alkuun harmittelin, ettei tässä 6D:ssä oo kääntyvää näyttöä ollenkaan, mutta sitten siihen vaan tottu :D On hyvännäkösiä, varsinkin ne vaaleat ja jollain nahkahihnalla niin mmmmmh<3

   Poista
 2. Heippa, nämä sun kamerapostaukset ovat olleet ihan parhaita, varsinkin tällaiselle kameran hankintaa harkitsevalle ja valokuvauksesta juuri innostuneelle! :) Olen miettinyt Olympuksen Olympus OM-D E-M10 MARK II ostamista, mutta tästä on ilmeisesti tullut juuri uudempi malli Olympus OM-D E-M10 MARK III markkinoille. Oletko jo päässyt kokeilemaan tätä ja osaatko sanoa, onko niiden välillä merkittäviä eroja? Lisäksi olen miettinyt M.ZUIKO DIGITAL 45 mm f/1.8 -objektiivin ja M.ZUIKO DIGITAL 14‑42mm 1:3.5‑5.6 -objektiivin välillä. Tykkään eniten kuvata luonnossa ja useimmiten maisemakuvia, toki myös muotokuvia tulee otettua silloin tällöin. Kumpaa objektiivia suosittelisit siinä tapauksessa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, ihanaa kuulla kiitos :) En oo päässy testaamaan, mutta en usko siinä olevan mitään sen ihmeempää varsinkaan jos sulla ei oo tiettyä tarvetta tai ehdottomia ominaisuuksia, joita vaadit tulevalta kameralta :) Ite tykkäsin kovasti siitä OM-D E-M10 MARK 2 ja suosittelen kyllä!

   Kurkkasin pikaisesti tuota sun kysymää asiaa ja tässä oli pelkkä runko 549e https://shop.olympus.eu/FI-fi/om-d/olympus/e-m10-mark-ii-p-2403.htm ja tässä taas runko + 14-42mm objektiivi 579e https://shop.olympus.eu/FI-fi/om-d/olympus/e-m10-mark-ii-1442-kit-p-2406.htm. Joten ehdottomasti ottaisin tuon setin, jossa on myös objektiivi! Ja ehkä tuon laajemman objektiivin ottaisin muutenkin.. Paha sanoa kun se riippuu ihan mitä aikoo kuvata :D Luontoon ja vähääkään maisematyyppisiin kuviin tuo laaja ja sitten potretteihin 45mm :) Joten ota tuo runko + objektiivi ja lisäksi 45mm niin sitten on aika hyvä ja monikäyttönen paketti kasassa ;) Siinä mun aiemmassa postauksessa näky hyvin ne erot 14-42mm ja 45mm välillä, että kannattaa kattoa millaista laajuutta kummallakin tulee ja miettiä mikä vastais eniten omaa tarvetta :) 45mm sinällään "tykkään" enemmän siinä missä se parhaiten toimii, mutta 14-42mm on tavallaan monikäyttösempi omaan makuun ja oon käyttänyt sitä enemmän ja jos lähden jonnekkin tietämättä mitä kuvaan niin luultavammin otan sen matkaan :D

   Toivottavasti tästä oli jotain apua!

   Poista
  2. Kiitos paljon! Tästä oli paljon apua, nyt vaan ostoksille :)

   Poista
  3. Huippua kuulla! Kivoja kuvaushetkiä :)

   Poista
 3. Jos harrastaminen on jo enemmän vakavaa tai ammattimaista niin OM-D on silloin valinta, toki maksaa enemmän mut sillä saa vastinetta rahoille. Ja kun joskus haluaa myydä niin arvostus on parempi kuin normimallilla. Ihan ammattikuvaajat käyttää nykyään OM-D, ovat siis myyneet Nikon tai Canon kalustot pois ja se jo kertoo aika paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää tietoa, kiitos :) Se on kyllä hyvä, että jälleenmyyntiarvo pysyis korkealla!

   Poista
 4. Lisätään ja tarkennetaan vielä että ammattilaiset käyttää pääasiassa OMD E-M1 mallia ja E-M5 myös, mutta OMD sarjan halvin E-M10 on hyvä vakavempaankiin kuvaamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä parempaa tietoa ja tarkennusta! Ite ku en hirveästi kuitenkaan tiedä mallien välisistä eroista varsinkaan muiden ku Canonin välillä :) Pitääpäs tutkailla E-M1 ja E-M5!

   Poista
 5. No tmän kaiken perusteella, mikä on sun paras kamera ja mitä mieluiten käytät esim. juuri häitä kuvatessa tai muutoinkin kuvauskeikoilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Canon 6D! Mutta jos lähen seikkailemaan johonkin enkä jaksais roudata isoa Canonia mukana (harvemmin sitä varsinaisesti jaksaa roudata..) niin Olympus OM-D E-M10 Mark II ja 14-42mm :) Ja monesti mukana myös Olympukseen 45mm, koska ne on niin pieniä, että ei tunnu missään vaikka ottaiskin toisen objektiivin reppuun mukaan :D

   Poista
 6. Ostin PL-7 reissukameraksi 2016 kesälomareisulle ja siitä jäi muuten hyvä maku mutta toi etsimen puute oli se minkä takia möin kameran reissun jälkeen työkaverille. Wlan on hyvä etäohjaukseen ja kuvien siirtoon puhelimeen reissunpäällä. Normisti kuvaan Canonin 6D ja 5DmkIII rungoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä sitä etsintä vaan kaipaan itsekkin :D Ihan puhtaassa reissukuvaamisessa ja laajassa maisemakuvassa en tosin koe sitä ongelmaksi, mutta muuten :) Ja joo, kuvien saaminen suoraan kamerasta puhelimeen on tosi kätevää!

   Poista
 7. Miten nämä Olympukset toimivat liikekuvissa? Harrastan ratsastusta, ja välillä ois kiva saada siitäkin jotakin materiaalia, niin pysyvätkö nämä "menossa mukana"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm :D Kyllä kai OM-D pysyy, toinen ehkä vähän huonommin koska ei oo etsintä, mutta ehkä siihenkin on jotain säätöjä, jonka avulla kohteen seuraaminen onnistuu paremmin..? Ratsastustakin on huomattavasti helpompi kuvata ku tällasia sata lasissa viipottavia koiria, etten usko olevan mitään ongelmaa :) Pitää vaan suljinajan tarpeeksi lyhyenä (pitkä esim suljinaika 1/80, lyhyt suljinaika esim 1/1600) mut ratsastuskuvissa sen suljinajankaan ei tarvi olla niin överi kun sitä vauhtia on kuitenkin vähän vähemmän. Riippuu tietenki koirista, et mitä vauhtia ne viipottaa, mutta silti :D

   Poista
 8. Itse olen onnellinen Pen E-PL 7:n omistaja, just eikä melkein täydellinen meikäläisen kuvailuihin! <3 On sillä yhdet häätkin kuvattu. :D Se on niin superkiva kun se on niin pieni, että menee mun laukussa ihan vaivattomasti. Ja oon kuvannut sillä huomattavasti enemmän nyt kuin tuon vanhan Nikonin suuren järkkärin kanssa, just sen takia kun se on niin helppo ottaa mukaan kaikkialle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua jos ja kun se tuntuu täydelliseltä omaan tarpeeseen! Sehän se on ainoa oikeasti olennainen asia :) Itehä olin aivan tottunu tuohon Canonin kokoon, mutta nyt kun on käyttäny Olympusta niin tuntuu se monesi aika valtavalta :D Just vähän aikaa sitten nappasin Olympuksen laukkuun, että jos tuliskin kuvailtua.. Ei tullu ja se ärsyttäis jos ois ihan turhaan kantanu Canonia mukana ja joutunu ottamaan isomman laukunki sen takia :--D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kuukauden luetuimmat