perjantai 1. joulukuuta 2017

MITEN EDITOIN MUN KUVAT?

Multa on aina kyselty tosi paljon kuvien käsittelystä ja nyt tulis aika kattava setti aiheesta! Yksittäisiä juttuja en silleen osaa sanoa, koska kaikki riippuu ihan kuvasta. Kuten tuutte näkemään, tykkään säätää peruskuvissakin pieniä juttuja kohilleen ja testailla oisko tää vai tuo parempi. Monesti pääsisin todella paljon helpommalla ja vähemmällä ajalla, mutta minkäs teet itelles.. Kun nään sen jutun mitä haluan tai ees mahdollisesti haluaisin vielä säätää, on mun vaan tehtävä se :D

Eka/ylempi kuva on kaikissa näissä raw eli täysin käsittelemätön kuva.

editointi-1-down
Tämän yllä olevan editoinnin tein ihan itse alusta loppuun ilman mitään presettiä. On siis olemassa presettejä, jotka ovat ikäänkuin filttereitä, joita voi vielä säätää. Niitä voi tehdä itse eli tallentaa siihen mennessä tehdyt muutokset esim "koirat" ja tämän koirat-nimisen presetin voin laittaa mihin vaan muuhun kuvaan. Valmiita presettejä voi myös ostaa. Ennen tein presetit aina itse alusta loppuun. Kapinoin valmiita, ostettuja presettejä vastaan pitkään kun koin sen olevan tavallaan huijausta. Sitten kuitenkin päätin helpottaa omaa hommaani kun lähes kaikki muutkin tuntuvat käyttävän niitä tai niistä jalostettuja omia versioita.

Valmiina ostetut presetitkään eivät tuo täyttä oikotietä onneen, eikä mulla oo yhtäkään kuvaa, johon oisin vaan lätkässy ostetun presetin ja that's it. Puhelimen filtterit on tästä syystä musta tosi eri asia ja helpompia, mikä johtuu varmasti myös siitä, ettei niitä voi edes säätää yhtä paljoa. Joku varmaan käyttää omia tai ostettuja presettejä pitkälti sellaisinaan, mutta kuten alussa sanoin - mun on pakko aina säätää ne asiat, jotka osuu silmään. Oon myös sitä mieltä, että ostetuistakin preseteistä hyötyy vasta sitten kun muuten osaa säätää haluamiaan asioita Lightroomissa.

Mulla on 103 itse tallennettua presettiä, joista osa on kokonaan itse tehtyjä ja loput ostetusta presetistä muokattuja. En enää käytännössä koskaan selaa ostettuja presettejä kun löydän noista itse tallennetuista jonkun tarpeeksi lähelle osuvan, jota sitten säädän. Jokaisella on oma juttunsa, josta tykkää kuvissa. Siitä syystä mulla voi tulla yhdestä presetistä viis uutta vähän erilaista, mutta tosi samantyylistä. Saatan siis lisätä presetin, sitten säätää valoa, keltaisuutta ja sinisyyttä ja tehdä siitä toisen presetin, joka on tavallaan aika samanlainen, mutta kuitenkin eri näköinen.

Ensimmäinen on siis editoimaton kuva, toinen presetin jälkeen, kolmas valmis kuva.

editointi-28-side verkkosukkis
Ensin ajattelin mennä ihan vaan näiden kuvien voimin, mutta itselleni tyypillisesti halusin hoitaa tän homman vielä perusteellisemmin ja näyttää kaikki kuvan säädöt. Lightroomista tietäville näitä ei sen kummemmin tarvitse avata, mutta muille: ekan kuvan alhaalla import = latasin kuvan Lightroomiin, preset: agfa++ = lisäsin kyseisen presetin, jonka jälkeen kuva näytti tuolta, miltä keskellä. Sen jälkeen säädin kaikkia noita juttuja, joita riveillä näkyy ja viimeisenä olevat exportit tarkoittavat sitä kun tallensin valmiin kuvan koneelle.

Yleensä laitan presetin ihan ekana ja sen jälkeen säädän kuvan kuntoon ja kuten näette, kyllä siinä saa vielä säätää eli mulle presetin lisääminen ei todellakaan tarkoita valmista kuvaa vaikka se paljon auttaakin. Voisin siis lähteä tekemään samoja säätöjä ihan alusta asti, mutta on tosi paljon helpompaa käyttää presettiä, niin ei tarvi aina uudestaan tehdä niitä samoja juttuja ihan jokaiseen kuvaan.

Oon tallentanu monet presetit nimellä, joka jotenkin viittaa kuvaan, johon oon sen luonut. Kun katselen tätä listaa, niin niminä on esim annos basic, bwpuukuja, lammassaari, prahatesti, rocky sängyllä, verkkosukkis ja xkoira3, jota oon käyttänyt seuraavan lammaskuvan jälkeiseen kuvaan, jossa oon ite.

editointi-19-side lampaat editointi-39-side keltatakki editointi-10-side vesi editointi-44-side takki punanen
Nää varmaan avas aika hyvin sitä, että ainakaan mulle valmiin kuvan tekeminen ei oo pelkästään presetin lisäämistä. Tässä ylemmässäkin kuvassa keskimmäinen versio, eli se jossa on pelkkä presetti, on aika eri kuin valmis kuva. Laskin tuosta screenshotista, että oon tehnyt 67 muokkausta presetin lisäämisen jälkeen. Se voi kuulostaa paljolta ja vähemmälläkin tosiaan pääsis, mutta kun tiedän mitä haluan ja mistä sen saan ei näihin säätöihin kovin montaa minuuttia mene.

Ihan jo itteäkin hengästyttää, niin tässä kuvia ennen & jälkeen editin.

editointi-5 editointi-7 editointi-17-side editointi-3 editointi-4 editointi-8-side editointi-33-side editointi-15-side editointi-22 editointi-23 editointi-31-side editointi-47 editointi-48 editointi-37-side editointi-35-side editointi-24 editointi-25 editointi-13-side editointi-49 editointi-50 editointi-42-side editointi-51 editointi-52
Toivottavasti tää selkeytti jotain ja pääsittepä ainaki näkemään miten kuvat muuttuu mun editoinnin aikana :) Kysykää ihmeessä, jos haluatte tietää jotain!

Kamerana mulla on Canon 6d ja objektiivina 24-70mm f/2.8.


18 kommenttia:

 1. Äh, tavallaan vihaan näitä postauksia, kun älyää kuinka surkea itse onkaan niiden kuvien käsittelyssä... :D Itse harvoin uskallan muokata kuvia noin rajusti, vaikka tässä taas näkee, että joskus kuvat vaan tarvitsee vähän ronskimpaa käsittelyä. Pointtini nyt kuitenkin oli, että olet ihan huikean taitava! :)

  http://www.kuviakinkiinnostaa.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kyllä joskus tehdä myös sellaisen postauksen, jossa ois vertailun vuoksi omia vanhoja editointeja :D On meinaa tullu itekki kehityttyä ihan huolella, mutta niinhän se menee, että tehdessä sitä oppii ja löytää omat jutut! Mä taas tykkään vähän reilummin käsitellyistä kuvista, vaikka ei nää musta silti mitään övereitä oo todellakaan, enemmän niin et alkuperäset kuvat on ihan harmaita eikä yhtään oikeaa tilannetta/näkymää vastaavia :) Kiitos paljon! Ja rohkeasti vaan kokeilemaan uusia juttuja :)

   Poista
 2. Upeita! Kuvailetko siis ihan työksesi? Jos vastaus on kyllä, niin paljon maksaa jos haluu sut kuvaamaan esim. häihin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kuvaan joo ja riippuu vähän, mutta 8h setti about tonnin vähän päälle. Tuolta ylhäältä löytyy kategoria "photography", jonne oon ehtiny laittaa jotain kuvia ja meiliä vaan tulemaan jos tarkemmin haluaa jotain tietää!

   Poista
 3. Suuri kiitos tästä postauksesta! <3 Oon pohdiskellut jo pidemmän aikaa, että olis kiva kokeilla jotain uutta omien kuvien muokkaamisessa. Tästä inspiroituneena siis kuvanmuokkailuihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit<3 Ehdottomasti vaan kokeilemaan uutta! Alkuun itellä meni tietyt jutut övereiksi kun löysi uuden kivan jutun, mutta pikkuhiljaa ne alko tasottumaan ja löytymään se omannäköinen juttu! Vaikka eihän sitä tiedä jos muutaman vuoden päästä näitäkin kattoo, että huh mitä oon miettiny :D

   Poista
 4. Wau! Hyvä ja hyödyllinen postaus, kiitos kovasti. Oot kyllä taitava kuvaaja ja taitava kuvanmuokkaaja, se on tarkkaa ja ei niin helppoa hommaa. Onko toi Lightroom minkä hintanen ja kuinka sen saa koneelle? Ja siis onko sulla nuo presetit koneella Lightroomissa valmiina tallennettuna?
  Ja mitä muita objektiiveja canonin kaa käytät vai onko sulla vain tuo yksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua kuulla! :) Hmm oisko alkuun kaikki tai ainaki kymmeniä Adoben ohjelmia ollu 15e/kk, mutta nykysellään nuo on mulla 30e/kk :) Ja on Lightroomissa, selaan niitä siitä sivusta ja valkkaan esikatselusta jonku suunnilleen sopivan näkösen :D Mulla on myös Canon 50mm f/1.4, mutta en oo käyttäny sitä aikoihin. Ja sitten Olympus ja siihen kolme objektiivia, jolla oon kuvannu kaikki Skotlannin kuvat ku en jaksanu ottaa isoa Canonia, mutta muuten käytän Canonia ja tuota objektiivia :)

   Poista
 5. Tykkään kyllä sun blogista ja ihailen sun tyyliä kuvata! :)
  Mistä sä oot ostanu presettejä tai onko sulla suosittaa jotain sivua mistä vois löytää hyviä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos<3 Nää on vsco:n ja googlettamalla löytää ne :) Muista en tiiä!

   Poista
 6. Oot ihan hurjan hyvä muokkaan kuvia ja ylipäätään kuvaamaan! :) Mä ite kokeilin lightroomia jokunen kuukausi sit ja mulla on siitä lähtien ollu se ostoslistalla, mutta oon vaan niin saamaton sen hommaamisen suhteen. Ehkä mä nyt tästa postauksesta inspiroituneena oikeesti hommaan sen kans... :D

  https://heliannika.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heli näin pari kuukautta myöhässä! :D Toivottavasti hommasit sen Lightroomin ja sain inspiraatiota omaan tekemiseen<3

   Poista
 7. Sulla on kyllä lahja: taito kuvata ja muokata kuvia. Sulla on silmää ja sielua tähän hommaan. Millaista kuvanmuokkausohjelmaa suosittelet aloittelijalle? Oon kyllä kuvaillut paljon mutta en niinkään muokannut (paitsi tietokoneen valmiilla muokkausohjelmilla eli niillä surkeilla :D) Lightroom ois jees mutta onkohan se liian monimutkainen...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! :) En mä sanois Lightroomia monimutkaiseksi jos hetken opettelee tai ihan vaan testailee mistä tapahtuu ja mitä tai sitten pyytää jotain osaavaa tuttua näyttämään nopeesti perusjutut :) Aikasemmin käytin ite Photoscapea ja sillä sai ihan kivasti tehtyä kaikkea simppeliä sen aikaseen tarpeeseen :D

   Poista
  2. Ja Lightroomin voi tosiaan ottaa ilmaseksi testiin ja kokeilla onnistuuko sen kanssa :)

   Poista
 8. Itsekin muokkaan kuvani Lightroomilla, tosin pyrin muokkaamaan niitä mahdollisimman vähän. Jos kuvaa muokkaa liikaa, niin itsestäni tuntuu, että kuva johtaa harhaan. Esim. tuon kuvaamasi merimaiseman (jossa näkyy merta, rantakivikkoa ja taustalla utuisena vuorta tmv.) niin on jo omaan silmääni liian erilainen kuin alkuperäinen. Mutta nämä on vain makukysymyksiä, miten kukakin kuvanmuokkauksen kokee.
  Kiva postaus kuitenkin, tosi paljon säätöjä teet verrattuna siihen mitä itse osaan tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tykkään korostaa niitä asioita, jotka omaan silmään näyttää luonnossa upeilta - kuvat kun aina sumentaa värejä ja lätistää kuvan ku kuvan tunnelmaa (varsinkin rawit). Makukysymyksiä, kuten sanoit ja on vaan mahtavaa, että on niin paljon eri tapoja kuvata ja käsitellä, muutenhan kaikki kuvat ois samanlaisia ja se ois tylsää! :D Kiitos kommentista, kiva jos tää herätti ajatuksia :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kuukauden luetuimmat