torstai 1. helmikuuta 2018

MIKSI LAIHDUTTAMINEN EI ONNISTU?

miksi laihduttaminen ei onnistu-4
Kaikkialla törmää jatkuvasti ihmettelyyn siitä, miksi laihuttaminen ei onnistu. Laihduttamisen ympärillä käydään valtavaa taistelua ja jopa monet ns normaalipainoisetkin kokevat tarpeelliseksi laihduttaa muutaman kilon. Oikeastihan laihduttaminen on älyttömän helppoa ja yksinkertaista, ainakin paperilla. Yleisimmät syyt laihduttamisen epäonnistumiseen ovatkin siinä, että syödään yksinkertaisesti liikaa tai aivan liian vähän. Jos laihduttaisin, kuuluisin aivan takuuvarmasti siihen kategoriaan, joka syö sinällään hyvin, mutta ottaa aivan liikaa energiaa yksittäisistä pienistä jutuista, jolloin ollaan taas lähtöpisteessä.

idmiksi laihduttaminen ei onnistu-2
Kun mietin itseäni, on totta, että voisin hyvinkin tiputtaa muutaman kilon ja näyttäisin paremmalta. Mun kohdalla ongelma on kuitenkin siinä, että tämä paino ja tämä kroppa on se, joka on muokkautunut luonnollisesti ilman syömisen tai urheilun kontrollointia. Jos siis laihdun, niin kroppa vaatii vähän lisää energiaa. Jos taas lihon, niin kroppa haluaa vähän vähemmän energiaa. Mun kohdallani laihduttaminen ja siinä muutaman kilon kevyemmässä kropassa pysyminen olisikin varmasti jatkuvaa harkitsemista ja kieltäytymistä.

Veikkaisin, että monella luonnostaan tietyssä painossa pysyvällä on tämä sama tilanne. On tietysti eri asia jos on vaikkapa sairaalloisen paljon ylipainoa, mutta jos kroppa pysyy luonnostaan normaaleissa mitoissa ja painossa, niin miksi nähdä hirveä vaiva muutaman kilon vuoksi. Siksi, että näyttäisi enemmän niiltä instagram-beibeiltä? Siksi, että saisi ostettua pienempää vaatekokoa?

miksi laihduttaminen ei onnistu
Laihduttaminen ei onnistuisi multa siksi, etten koe sitä tarpeeksi motivoivaksi. Vaikka joka kerta munkkia haukatessani avaisin esiin inspiraatiotaulun näistä instagram-beibeistä, niin kyllä se munkin syöminen ois silti sen arvoista! Mun mielestä kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään niitä syitä, joiden vuoksi se muutaman kilon painonpudotus tuntuu tarpeelliselta. Tuntuuko, että sitten saisi osakseen enemmän hyväksyntää? Tykkäyksiä instagramissa? Huomiota miehiltä?

Jos painon pudottamiselle on terveydelliset syyt, niin se on todella hyvä! Mun pitäis vähentää herkuttelua terveydellisistä syistä, mutta sekään ei oo tuntunut tarpeeksi motivoivalta. Ei se rasva reisissä mitään haittaa, mutta se rasva sisäelinten ympärillä haittaa. Ongelma on varmasti siinä, ettei sitä viskeraalista rasvaa näe eikä se siitä syystä ole yhtä motivoivaa kuin tietyn bikinilookin saavuttaminen.

Monesti päätös laihduttaa tulee jostain tietystä syystä. Näet itsestäsi epäimartelevan kuvan, katselet kroppaasi sovituskopin huonossa valaistuksessa tai selaat herkuttelun jälkeen instragramia ja mietit, kuinka kaikki muut voivat näyttää niin upeilta. Ihmettelen tosissani jos on olemassa sellainen ihminen, joka ei ole ikinä kokenut itseään huonommaksi kuin joku esimerkiksi instagramissa. Oon itsekkin monesti miettinyt sitä, että no nyt pitää kyllä lopettaa herkuttelu ja saada vähän timmimpi kroppa. Se on kuitenkin vain hetkellinen tunne ja sitten jatkan samaan malliin, sillä tiedän ettei mun laihduttamisesta tulis yhtään mitään eikä sille oo mitään tarvettakaan.

miksi laihduttaminen ei onnistu-5
Jos itse haluaisin laihtua, niin mun pitäis rakentaa se prosessi jostain ihan muualta kuin hetkellisestä alemmuuskompleksista tai herkuttelun jälkeisestä morkkiksesta. Kerran olin syömättä herkkuja tai ylimääräistä sokeria pari viikkoa ja sokeririippuvuus helpotti hetkessä. Lähtisinkin liikkeelle terveellisyydestä, oikeista arvoista ja ravinnon laadusta. En punnitsisi aamulla puurohiutaleita, vaan lähtisin totuttamaan kroppaani ja mieltäni kokonaisvaltaisesti oikeanlaiseen ravintoon ja säännölliseen ruokarytmiin.

Haluan jakaa muutaman omakohtaisesti hyväksi todetun vinkin. Nämä eivät liity suoranaisesti laihduttamiseen, vaan herkuttelun vähentämiseen ja korvaamiseen paremmilla vaihtoehdoilla, joka on luonnollisesti osa myös laihduttamista tai ainakin terveemmän olon saavuttamista.

1. Älä kiellä herkkuja. Jos olet nälkäinen ja helpoin ratkaisu ois syödä suklaata, päätä ensin syödä jotain muuta ja lupaa se suklaa itsellesi vasta sitten kun olet syönyt jotain kunnollista. Yleensä herkkuhimo on siinä vaiheessa laantunut ja vaikka nautiskelisitkin siitä suklaasta, et välttämättä syö enää koko levyä.

2. Juo paljon vettä. Tämä on monesta muustakin syystä tärkeää ja unohtuu ainakin itseltäni aivan liian usein. Sitä pitäisi juoda jo ennen kuin on kamala jano.

3. Osta omenoita, porkkanoita, kurkkua, you name it! Jotain pientä kivaa naposteltavaa niihin hetkiin, kun ei oo varsinaisesti nälkä, mutta jotain pitäisi mutustella. Ja vaikka se keksipaketti oiskin houkuttelevampi vaihtoehto, niin päätä taas, että syöt ensin ne porkkanat ja vasta sitten saat avata keksipaketin jos siltä vielä tuntuu.

4. Ota karkkipussin ja sipsikulhon kaveriksi kasviksia ja dippiä. Leffaillan voi aloittaa myös terveellisimmillä herkuilla, joiden jälkeen voi siirtyä niihin varsinaisiin herkkuihin. Maha on kuitenkin täyttynyt jo kasviksista, eikä muita herkkuja mahdu enää yhtä paljon kuin normaalisti.

5. Syö tai juo jotain, jossa maistuu raikkaus ja terveellisyys! Freesin smoothien jälkeen ei tunnu enää yhtä houkuttelevalta avata sitä vieressä olevaa sipsipussia. Omasta mielestäni parhaita tähän tarkoitukseen ovat musta- ja punaherukoista valmistetut smoothiet ja smoothiebowlit, sillä sen vitamiiniryöpyn tuntuu ihan maistavan.12 kommenttia:

 1. Äh minkä takia tälläset postaukset laitetaan aina täyteen kaikkia herkkukuvia? :D Kun luen laihdutuksesta ja samalla vilisee vaan kuvia munkeista, niin kaikki mitä ajattelen on että nyt tekis mieli munkkia ja silti luen siitä miten voisi laihduttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, artikkelit ehkä on täynnä överiällöjä herkkukuvia, mutten blogeissa oo huomannu tätä.. Mutta siis mun pointtihan oli enemmänkin se onko mitään järkeä laihduttaa sitä muutamaa kiloa jos on ns normaalipainoinen tai ainakin miettiä mistä syystä kokee tarpeelliseksi kittuuttaa siksi, että puntarin näkymä tippuu 57 kilosta 55 kiloon :D Ei varsinaisesti innostaa ketään laihduttamaan - varsinkaan alemmuuskompleksin tai morkkiksen takia - vaan miettimään asioita terveyden kannalta (johon mun mielestä liittyy myös herkut) ja valitsemaan mielummin yksittäisiä terveempiä valintoja :)

   Poista
 2. Siis nämä kuvat!! Nyt mun alkoi kamalasti tehdä mieli donitseja ;) Ei mutta hyvä kirjoitus! Mä en yhtään tykkää sanasta LAIHDUTTAMINEN, ennemmin toivoisin, että ihmiset oppisivat syömään silleen, että kropassa on hyvä fiilis ja että ruoka on ravitsevaa. Herkut on ihan jees joskus, mutta kyllä kroppa tarvitsee terveellistä, monipuolista ja ravintorikasta ruokaa, jonka avulla jaksaa. Mä olen huomannut omalla kohdallani, että kasvispainotteinen ruokavalio ilman maitotuotteita sopii mulle parhaiten. Hiilareita pitää saada tarpeeksi ja herkkujakin syön joskus, sopivassa tasapainossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yks donitsi silloin tällöin tekee vaan hyvää ;) Joo ja siis mulla ainakin tulee laihduttamisesta ikävästi mieleen sellainen tyytymättömyys ja se, että painoa lähdetään mahdollisesti tiputtamaan väärillä ja terveydellekin huonoilla keinoilla. Sen oon kyllä huomannut itekkin, että kroppa ja mieli on kyllä ihan väsynyt jos tulee syötyä pelkkiä herkkuja. Kasvispainotteinen ruoka on kyllä mullekin tuntunut toimivalta! Vaikkei varsinaista kasviruokaa söiskään, niin sitten lisukkeeksi kunnolla :) Kiva kuulla sulta kommenttia tähän aiheeseen liittyen!

   Poista
 3. Mulle heräsi tästä postauksesta sellainen ajatus, että mitäpä jos vain opettelisi rakastamaan itseään ja omaa kroppaansa just sellaisena kuin se on? :) miksi ylipäätään ajatella että ”näyttäisin kyllä paremmalta ilman muutamaa kiloa mutta näillä mennään kun en halua luopua herkuista” kun voisi rakastaa ihan jokaista kiloaan ja vartaloaan juuri sellaisenaan ja olla onnellinen! :D

  ”Ihmettelen tosissani jos on olemassa sellainen ihminen, joka ei ole ikinä kokenut itseään huonommaksi kuin joku esimerkiksi instagramissa.” Tuokin kuulostaa minusta jännältä ajatukselta, sillä miten mitkään muut ihmiset tai heidän painonsa liittyvät minuun mitenkään? Jos joku muu on superfit, niin miten se on minulta pois? En tiedä, itelle tulee vaan olo jos näkee kauniita vartaloita vaikka siellä instassa, että ”wau, onpa upea!” :) vaikka en itse näytäkään samalta.

  -Krista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti et oo ymmärtänyt mun pointtia ihan väärin, vaikka tästä kommentista tulikin vähän sellainen fiilis :) Ymmärrän hyvin jos jollakin on selkästi ylipainoa ja haluaa tiputtaa sitä - ihan jo terveydellisistä syistä. Tää oli kuitenkin enemmän niihin muutaman kilon tarpeelliselta tuntuviin "turhiin" painonpudotuksiin. Mun puolesta kaikki saa olla sellaisessa kropassa ku haluaa ja niin oon itsekkin just siinä kropassa mikä tulee sen tuloksena, että syön mitä haluan ja liikun millon haluan - kuten tekstissä sanoinkin.

   Musta on väärin ajatella "miksi et vaan olisi tyytyväinen siihen kroppaan ja kiloihin mitkä sulla on", koska sehän on nimenomaan jokaisen ihmisen oma asia, ei pelkästään olla tyytyväinen ylimääräisiin kiloihin vaan myös haluta muutaman kilon kevyempi olo. Kirjoitit ihmetteleväsi sitä miten muut ihmiset tai heidän painonsa liittyy sinuun mitenkään, mutta silti sanot, että kaikki voisivat opetella rakastamaan itseään ja kroppaansa, vaikka sun sanoin, eihän se liity sinuun mitenkään jos ja kun kaikki eivät ikävä kyllä pysty tai osaa (ainakaan juuri tässä hetkessä) rakastaa itseään ja kroppaansa.

   Halusin painottaa sitä, että kannattaa miettiä tuleeko se tarve sosiaalisesta paineesta vai esim siitä, että aidosti haluaa syödä terveellisemmin ja parantaa oloaan. Sitä, että kuukauden kittuutus ja herkuista kieltäytyminen ei vie lähemmäs pitkäkestoista onnea ja tyytyväisyyttä, vaan sitä olisi hyvä lähtä tavoittelemaan järkevällä tavalla ja oikeasti punnita niitä syitä.

   Ja joo, onhan se aivan älyttömän jännä ajatus ja mielenkiintoista miten sosiaalinen media, esimerkkinä instagram, vaikuttaa ihmismieleen. Ootko kuitenkin sitä mieltä, etteivät ne vaikuta keneenkään tai ole suhun koskaan vaikuttaneet? Edes alitajuntaisesti? Oishan se mahtavaa, että kirjoittaisin tähän vinkit:

   1. rakasta itseäsi ja omaa kroppaasi just sellaisena kuin se on
   2. älä ajattele näyttäväsi paremmalta vähän hoikempana
   3. älä koe itseäsi huonommaksi somen paineesta
   4. älä vertaa muita tai heidän kroppaansa itseesi
   5. älä kadehdi vaan ihaile muita upeita ihmisiä ja heidän saavutuksiaan

   Sehän nyt vaan on fakta, ettei se asia sillä muutu ikävä kyllä.. Ja tämän tyylisiä "opi rakastamaan itseäsi ja kroppaasi" tekstejä on ihan älyttömästi, joten halusin tällä tekstillä sitä, että edes joku pysähtyisi miettimään miksi ne muutamat kilot ois pakko saada pois ja mistä tulee se ajatus, että sitten kaikki ois parempaa. Ja vaikka kuinka mesoaisin "lopettakaa laihduttaminen ja rakastakaa itseänne", niin kyllä ihmiset tulevat silti laihduttamaan. Mielummin siis haluan puhua siitä mitkä keinot itse koen parhaimmiksi siihen, että tavoittaa hyvän olon terveellisemmillä valinnoilla ja koska ihmiset tulevat nyt ja varmaan aina laihduttamaan, niin yrittää muistutella siitä kestävämmästä ja terveellisemmästä tavasta entä pikaisista, lyhytkestoisista ja mahdollisesti radikaaleistakin tavoista.

   Poista
 4. Tietenkin jokainen saa haluta millaisen kropan tahtoo ja muokatakin sen sellaiseksi, en ole tarkoittanut kommentillani sitä, ettei saisi. Lähinnä tarkoitin sellaista itsensä hyväksymistä aivan täysin, kuin pitäytyä sellaisessa ajatuksessa, että ei ole itseensä tyytyväinen muuta kuin jos laihduttaisi. Haha, eihän se minuun mitenkään liitykkään jos kaikki eivät osaa/pysty rakastaa itseään&kroppaansa. Eihän muiden laihdutusprojektit liity sinuun mitenkään ja silti kirjoitit aiheesta postauksen? :D

  Varmasti instakuvat vaikuttaa vähintään alitajuisesti jotenkin myös minuun. Mutta en vain jotenkin hiffaa miten jonkun upee kroppa ois keneltäkään muulta mitenkään pois, vaikka ei samalta näyttäisikään. Tosin voihan sieltä saada inspiraatiota, että ”wau, mäkin haluun näyttää tolta!” ja sitä kautta ruveta työstämään asiaa :)

  Ihan hyviä vinkkejä varmasti tarjositkin! Tarkoitukseni ei ollut kyseenalaistaa sitä mitenkään. Oon samaa mieltä, että totaalikieltäytyminen herkuista ja radikaalit muutokset harvemmin kantaa koko elämän. Haha, musta toi ”uus” vinkkilista kuulosti just hyvältä! :D mut ehkei tosissaan tavottais ihan samalla tavalla ihmisiä, oot oikeessa.


  -Krista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja samaa asiaahan minäkin pohjimmiltani tässä tarkoitan, siksi ihmettelin vähän tuon kommentin sävyä ellen sitä ihan väärin tulkinnut, että oisit käsittänyt mun tarkoittavan asiaa jollain ihan eri tavalla :) Ja ei tietenkään liity, mutta en myöskään ole sanonut, että kaikkien pitäisi opetella rakastamaan itseään ja kroppaansa, kuten sää sanoit. Sitä tarkotin sun omaa kommenttiasi peilaten.

   Ja kyllä, siitä on onneksi puhuttu paljon ja asiaa nostettu esille, ettei some tai vaikka ne instakuvat ole edes järkeviä tai "totuudenmukaisia" vertauskohteitakaan! Ja siis, eihän se olekaan keltään muulta pois, mutta ymmärrän, että aiheuttaa herkästi alemmuuskomplekseja ja vaikuttaa moniin asioihin ihan jo tiedostamattakin. Uskoisin, että somesta löytyy syy siihenkin, miksi jo tosi nuoret tytöt on täydellisessä meikissä ja tyylikkäissä vaatteissa.. Vaikka en ees oo kovin vanha, niin ei mun teinivuosina ollu samanlaista painettakaan kun niitä ns täydellisiä esimerkkejä ei tullu vastaan joka paikasta :D Ja eihän asiat kaikkiin vaikuta, ainakaan samalla tavalla, mutta ikävän paljon esim juurikin some vaikuttaa moniin nuoriin ja toki vanhempiinkin. Mutta niin, onneksi näistä asioista on alettu puhumaan enemmän ja ainakin mun mielestä sellainen itsensä hyväksyminen on noussut hienoksi jutuksi!

   Ja siis saa ehdottomasti kyseenalaistaa jos siltä tuntuu! Halusin vaan korjata jos olit alkuun saanut jostain syystä väärän kuvan siitä mitä tarkoitin :) Sanoppa muuta, ois ihanaa jos asioita sais muutettua niin "helposti" kuten tollasen jälkimmäisen vinkkilistan avulla! :D

   Poista
  2. Ja pitää vielä sanoa se, että kiva vaan kun tuli pitkästä aikaa kunnon keskustelua täällä kommenttiboksin puolella eli kiitos näistä! Nykyisin kommentointi ja varsinkin pitkä kommentointi on vaan vähentynyt tosi paljon ja on ikävä näiden kaltaisia pitkiä mietiskelykommentteja :D

   Poista
  3. Niin, minä se olin, kun pohdiskelin pohdiskelin ekassa kommentissani, että eikö voisi paremminkin opetella hyväksymään itsensä ja rakastaa itseään sellaisena kuin on, sen sijaan että tyytyisi vain ajattelemaan, että ”en ole tarpeeksi hyvä, mutta olkoot” –tyyppisesti. En väittänyt tai käskenyt kaikkia tekemään näin, en sanonut että kaikki muut ajattelutavat ovat vääriä. Ehkä halusin vain herätellä ajatuksia pohtia myös tätä kautta miettimään asiaa? En pakottamaan tai lyttäämään ketään millään tavoin. Kaikki ovat vapaita ajattelemaan ja tekemään kropastaan/kropalleen mitä haluavat. Tässä voisi vain kenties olla askel onnellisempaan elämään ilman laihdutusajatteluita. :) KENTIES! Ajatus tämmöiseltä kantilta vain, jonka tahdoin jakaa, koska se heräsi jostain kohdasta postaustasi lukiessani. Kuten sinäkin ehkä tahdoit postauksessasi herättää joitain ajattelemaan, että muutaman kilon pudotus ei ehkä olisikaan tarpeellista, vaikka kaikki eivät ehkä olekaan samaa mieltä.

   Kirjoitin tuossa aiemmassa kommentissa, että ”miten muut ihmiset tai heidän painonsa liittyvät minuun mitenkään?” tarkoittaen sitä, että miten muiden kropat liittyvät minuun, sinuun, keneen tahansa, mitenkään. En puhunut kirjaimellisesti vain itsestäni. :D tai no, kumpa kaikki liittyisikin minuun, että saisin kaikki maailman ihmiset uskomaan, että ovat upeita just semmosina kuin ovat!

   Joo, ihan varmasti some vaikuttaa siihen, että tosi nuoret tytöt ovat nykyään kiinnostuneempia meikkaamaan&laittautumaan kuin ennen. Sieltähän niitä vaikutteita saa hirveissä mitoissa, mitä ennen.. Mut joo, koen ehkä että kun tulee vain varmemmaksi itsestään, niin ei muiden ihmisten ulkonäöt(esim. instakuvat) enää millään tavalla tuota alemmuuskomplekseja, vaan enemmänkin just vaan saa ihailua aikaiseksi ennemminkin niitä katsellessaan. :)

   Joo, musta on mielenkiintosta kans paneutua vähän paremmin vielä joihinkin aiheisiin, kiva kun vastailet täällä kommenttiboksin puolella vielä, kiitos siis myös itsellesi! :)


   -Krista

   Poista
  4. Niinhän se on, että ois hyvä ihaillen katsoa muita ja muiden suorituksia ja hakea niistä motivaatiota oli asia sitten mikä hyvänsä :) Vanheneminen vaikuttaa kyllä monesti positiivisesti itsensä hyväksymiseen ja siihen, että näkee mitkä asiat on oikeasti tärkeitä itselle! Mutta joo pakko sanoa, että onneksi on ollut lapsi/nuori ennen tätä hullua someaikaa :D

   Poista
 5. Se on kyllä totta. Mietin ihan samaa, et onneks itsekin! :D

  -Krista

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kuukauden luetuimmat