tiistai 10. huhtikuuta 2018

MIKSI MUUTOKSET PELOTTAVAT?

idmiksi muutokset pelottavat?-1
Hetki sitten mua pelotti tämä viimeisin muutos eli Helsinkiin muuttaminen. Ajattelin tuolloin ja ajattelen yleisestikin, että muutokset pelottavat siksi, koska tutusta hypätään tuntemattomaan. Samaan aikaan se on uhka ja mahdollisuus, vaikka kaikki muutokset on mun mielestä paljon enemmän mahdollisuuksia. Ja vaikka päätös itsessään olisikin huono, voi siitä saada älyttömästi uutta oppia ja kokemusta, joten loppujen lopuksi todella harva muutos on aivan umpisurkea..

miksi muutokset pelottavat?-7-side
Olin just muuttanut tänne Helsinkiin ja naureskelin mielessäni sille tänne muuttamisen pelolle, sillä eihän tässä enää ollut mitään pelottavaa tai arveluttavaa ja tuntui vaikealta käsittää miksi se tuntui niin radikaalilta vielä pari päivää aikaisemmin. Päädyin lukemaan vanhaa postaustani ajalta kun kerroin edelliseen asuntoon muuttamisestani. Silmiini osui kohta:

"Mulla oli oikeasti kamala stressi tästä ennen vuokrasopparin kirjoittamista ja musta tuntu, että meinaan pyörtyä autoon kun olin laittanu nimen paperiin. Silloin hoksasin, ettei mun ahdistus ja epäily liittynyt siihen "onko tää kämppä nyt se minkä haluan?" tai "mutta nää maisemat ei oo nyt niin hyvät kuin edellisessä kämpässä" vaan siihen, että kämppä ja vuokrasoppari konkretisoi monta asiaa 1. oon oikeasti muuttamassa ekaa kertaa elämässäni yksin 2. matkalaukku- ja seikkailuelämä päättyy 3. en seurustele enää 4. joudun keskittymään velvollisuuksiin kuten opintoihin."

Meinasin nauraa ääneen tuota lukiessani, varsinkin kun tuoreessa muistissa oli tää aika samanlainen paniikkifiilis tästä viimeisimmästä muutosta tai enemmänkin vuokrasopimuksen kirjoittamisesta johtuen - aivan kuten viimeksikin :DEikä tääkään vielä mitään, mutta samaan syssyyn samanlainen fiilis siitä, kun sovin kasvattajan kanssa ostavani Yodan.. Kirjoitin silloin erääseen postaukseen näin:

"Onhan se iso päätös ja tää ehkä kuvastaa sitä useamman viikon jatkuvaa ajattelua, että mua alko oksettaan ja heikottaan ihan kunnolla heti kun lopetin puhelun, jossa sanoin ottavani pennun. Sen jälkeen lähdin vaan avaimet napaten pihalle päästämään sen kaiken myllerryksen pois itkukohtauksen muodossa :'D"

Heh, aika koomista vaikka itse sanonkin. Mutta kaikista mielenkiintosinta tästä tekee se, että oon tehnyt kerran näitäkin paljon isomman päätöksen, joka ei saanu aikaan tällasta tunnetta.

miksi muutokset pelottavat?-6
kengät Skopunkten
laukku Junkyard* (täältä)
housut Seppälä
takki Stradivarius

miksi muutokset pelottavat?-4
Se kaikista isoin päätös oli Rockyn hankkiminen. Vuokra-asunnon ottaminen on ihan naurettavan pieni asia verrattuna koiran - tai minkä tahansa muun lemmikin - hankintaan. On myös aika paljon isompi päätös ottaa se ensimmäinen koira, sillä ei Yodan ottaminen toiseksi koiraksi oo muuttanut juuri mitään muuta kuin lisännyt koirakustannuksia ja vaatinut tietysti vähän enemmän panostusta itseltäni.

Kaikista näistä pienempien päätösten stresseistä huolimatta Rockyn hankkiminen oli ainoa juttu, joka ei aiheuttanut sydämentykytyksiä tai hengenahdistusta. En keksi tälle mitään muuta syytä kuin sen, etten kirjaimellisesti ehtinyt stressata ja ahdistua asiasta :D Menin ihan vaan katsomaan pentuja ja päätin ottaa yhden mukaani heti samalla reissulla. Tunteet ei ehtinyt ottaa valtaa, sillä mielessä oli paljon rationaalisempia asioita, kuten vanhempien terveystulokset yms.

Luulenkin, että nämä muut kertomani muutokset ovat pelottaneet ja ahdistaneet siksi, että on tullut sovittua jotain tavallaan käsittämätöntä. Tai ei ehkä ihan käsittämätöntä, mutta se konkreettinen puoli on jäänyt uupumaan. On ihan eri asia päättää ottaa koira, kun se on siinä sun sylissä, kuin miettiä asiaa pää puhki monta viikkoa ja miettiä olikohan se 400km päässä oleva pentu just sellanen minkä halusit. Muuttokuviotkaan eivät oo pelottaneet enää siinä vaiheessa kun on saanut uuden asunnon avaimet käteen - silloin siitä on tullut konkreettista.

miksi muutokset pelottavat?-3-side
Mulla oli hyvä fiilis kun lähdin ajelemaan Helsinkiin ennen varsinaista muuttopäivää, mutta pienet kauhuskenaariot ehti ottaa vallan hetkeksi :D Vuokrasin tän asunnon asuntoja vuokraavan isännöintiyrityksen kautta - en tiiä oisko tälle jokin järkevämpi selitys. Matkalla aloin soittamaan tarkempaa aikataulua sovitulle avainten hakemiselle, mutta puhelin ilmoitti "valitsemaanne numeroon ei juuri nyt saada yhteyttä". Kokeilin tämän henkilön työ- sekä kotipuhelinta ja molemmista tuli sama ilmoitus. En nyt oikeasti ajatellut kyseessä olevan mikään huijaus, mutta olihan se aika koomista, että just takuuvuokran maksettua kaikki puhelinnumerot ilmoittaa, ettei numeroon saada enää yhteyttä :--D

Just sain avaimet myös häkkivarastoon, joten lukon hankinnan jälkeen kulmassa lojuvat romut sinne säilöön ja asunto alkaa näyttään jo tosi hyvältä! Onko teillä joitain muita mielipiteitä tai näkökulmia tähän, miksi muutokset pelottavat?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kuukauden luetuimmat