tiistai 8. toukokuuta 2018

MIELIPIDE JYVÄSKYLÄSTÄ

mielipide jyväskylästä-3
Millaista Jyväskylässä oli asua? Millainen paikka Jyväskylä on opiskelijalle? Entä millaista siellä on sitten, kun ei enää oo aktiivisesti mukana opiskelijahommissa?

Siitä ei oo kulunut edes puoltatoista kuukautta, kun muutin pois Jyväskylästä, mutta tuntuu kuin olisin asunut siellä vuosikausia sitten. Oon kotoisin Oulusta ja muutin Jyväskylään opiskelemaan yhteisöviestintää (nykyisin viestinnän johtaminen) ja ehdin asua Jyväskylässä neljä ja puoli vuotta, ennen kuin muutin tänne Helsinkiin hetki sitten.

Jyväskylä on mun mielestä sympaattinen, kompakti ja lämminhenkinen kaupunki. Ensimmäiset ja samalla vähän aktiivisemmat opiskeluvuodet tykkäsin kaupungista kovasti. Opiskelijoita on paljon, opiskelijatapahtumia on paljon ja niissä on hyvä meininki. Opiskelijat ja tapahtumat myös näkyy vahvasti kaupunkikuvassa, sillä yliopistorakennukset ja AMK ovat aivan keskustan tuntumassa - toisin kuin esimerkiksi Oulussa, johon olin tottunut. Yliopiston useat erilliset rakennukset ovat kauniita - ainakin mulle ainoaan ennestään tuttuihin eli Oulun yliopistorakennuksiin verrattuna - ja musta oli ihanaa kun luentojen välillä sai monesti siirtyä kokonaan eri rakennukseen.

Käytännössä kaikki mitä voi tarvita on Jyväskylässä lyhyen pyöräilymatkan päässä. Oulun tasaisuuteen tottuneena Jyväskylän ylä- ja alamäet olivat mun mieleen, vaikka tietyillä matkoilla hiki meinas nousta pintaan käytännössä aina. Tykkäsin siitä, kuinka keskustan toisella puolella nousee Harju metsämaisemineen ja toiselle puolelle laskeutuu näkymä Jyväsjärvelle.

Melkein kaikki Jyväskylän hyvät puolet ovat kuitenkin myös Jyväskylän huonot puolet. Ensimmäiset vuodet olivat uusien maisemien, opiskelukuvioiden ja kotoa pois muuttamisen vuoksi jännittäviä aikoja sekä mun mielestä Jyväskylä on täydellinen kaupunki opiskelijan näkökulmasta! Opiskelijoita on paljon, opiskelijatapahtumia on paljon, kaikki paikat on lähellä ja niihin on helppo kulkea.

Ensimmäisen opiskelijakuukauden olin mukana kaikessa mahdollisessa, mutta sitten jättäydyin niistä useimmiten suosiolla pois. Vuosien saatossa Jyväskylästä tuli aika tylsä paikka. Siellä ei tapahdu kovinkaan paljoa, ei ainakaan sellaisia juttuja, joihin tulisi lähdettyä siksi kun muut ihmiset fiilistelevät niitä - mitä esimerkiksi täällä Helsingissä tapahtuu. Asuin Oulussa 20 vuotta ja Jyväskylässä vajaa 5 vuotta, mutta tunnen Jyväskylän asuinalueet huomattavasti paremmin kuin Oulun. Jyväskylä on toki pienempi, mutta myös todella tiivis kaupunki.

Haluan löytää tavallisesta arjesta ja kotikaupungissa liikkuessa uusia asioita. Ne voi olla katuja, joilla ei ole koskaan käynyt tai kahviloita, joista ei ole kuullutkaan. Ne voi olla todella pieniä asioita, mutta ne pitävät mielen virkeänä. Ihan sama minne Jyväskylässä meni tai mihin suuntaan lähti ajamaan, kaikkialla oli tuttua. Ei tullut innostusta lähteä seikkailemaan tai etsimään uutta kahvilaa, sillä tiesin mitä missäkin on tai miltä missäkin näyttää.

mielipide jyväskylästä-2-side
takki New Yorker
laukku Junkyard* (täältä)
kengät H&M
hattu Brixton
huppari Junkyard* (täältä)

* tuotteet saatu, mainoslinkkejä

mielipide jyväskylästä-5
Jyväskylä oli lopulta tylsä ja monesti vähän liian rauhallinen. Viimeisimmät kesät oon asunut muualla, pääsääntöisesti Helsingissä. Eläväisten Helsinkikesien jälkeen on kuitenkin aina ollut ihanaa palata Jyväskylään. Kävellä ydinkeskustasta vartti melkein mihin vaan suuntaan ja saapua paikkaan, jossa ei oo ketään muuta. Paikkaan, jossa liikenteen melu ei peitä linnunlaulua. Lämpimänä syysiltana keskustassa kävellessä tuli hymyillen katseltua tyhjiä katuja ympärillä. Se oli hassua, outoa, mutta jollain tavalla rentouttavaa.

Jokaisena kesäiltana kello kahdeksan kaupungin valtaa Harjun iltasoitto. Iltasoitto on sävellys nimeltä "Laulu synnyinseudulle", nelikymmenvuotinen perinne, joka soitetaan Harjun Vesilinnan tornista.

Iltasoitto tuntuu pysäyttävän jo muutenkin hiljaisen kaupungin kokonaan ja se soitto kuvastaa mulle niin monia asioita. Sitä kun muutin Jyväskylään, miten mun elämä on muuttunut niinä vuosina, kuinka oon vasta Jyväskylässä asuessani alkanut tuntemaan itseäni ja kasvamaan ihmisenä. Sitä kuinka oon kesäkuukaudet asunut muualla hyppien paikasta toiseen ehtimättä kunnolla pysähtyä itseeni ja tähän elämään. Syksyllä oon palannut Jyväskylän rauhaan ja seesteisyyteen, istunut ikkunan äärelle kuuntelemaan iltasoittoa ja pitkästä aikaa malttanut vaan hengittää ja olla. Oon miettinyt kaikkia kokemiani seikkailuja, ihastumisia, pettymyksiä, muiden nurkissa asumisia ja tiennyt, että nyt voin vihdoin rauhoittua omaan kotiin ja itseeni. Jyväskylään palaaminen on kuin kääntänyt uuden sivun elämästä kerta toisensa jälkeen.

Jyväskylä oli mulle jotenkin lempeä ja hyväksyvä. Siellä musta on tullut tämä ihminen, joka nykyisin olen. Jyväskylästä on ihania muistoja ja oon saanut sieltä upeita ystäviä. Kun joku kysyy multa kannattaako Jyväskylään muuttaa, niin voin vastata hetkeäkään miettimättä, että kannattaa! Jyväskylä oli ihana, mutta nyt tuli aika ottaa askel eteenpäin elämässä ja mielenkiinnolla odotan, mitä Helsinki tuo tullessaan ja miten mun kasvu ihmisenä jatkuu täällä :)


4 kommenttia:

  1. Ihanasti kirjoitettu teksti! Jyväskylässä reilu pari vuotta asuneena yhdyn täysin ajatuksiisi. Ensimmäiset opiskeluvuodet menivät suht nopeasti, mutta jossain vaiheessa alkaa taas kaivata Helsingin sykettä ja vilinää. Toisaalta esimerkiksi juuri Harjun iltasoitto saa edelleen kylmät väreet pintaan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että pystyt samaistumaan mun fiiliksiin Jyväskylästä :) Ehkä niissä siis on jotain perää! :D Harjun iltasoitto on jotenkin vaan niin ihana<3

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kuukauden luetuimmat