torstai 19. heinäkuuta 2018

ROADTRIP NORJASSA: AUTOSSA NUKKUMINEN

autossa nukkuminen-6 autossa nukkuminen-11 autossa nukkuminen-3
Norjan reissua miettiessämme heitin, että voitais nukkua mun autossa. Mulla ei oo hyvää telttaa ja parin vuoden takaiselta saman tyyliseltä reissulta Pohjois-Norjassa opin sen, että sinne tarvii hyvän teltan. Tuuli on helposti tosi kova ja vettäkin sataa luultavasti ennemmin tai myöhemmin. Pari vuotta sitten jouduttiin keskellä yötä keräämään teltat kasaan, sillä tuuli oli niin voimakas, että teltan kattokangas oli painunut kasvoille - enkä liioittele yhtään :D Tottakai myräköiltä ja vesisateilta voi välttyä, mutta niihin kannattaa varautua ja lähteä reissuun sellaisella varustuksella, että huonommassakin säässä pärjää ja fiilis pysyy hyvänä.

Mun auto on aika tilava ja ajattelin, että siellä mahtuu varmasti nukkumaan vähintään polvet koukussa, mutta auto osoittautui vielä tilavammaksi kuin kuvittelin. Kaadoin takapenkit ja laitoin perään 120cm leveän sängyn petauspatjan, joka mahtui leveyssuunnassa täydellisesti ja pituussuunnassa 10-15cm täytyi kääntää etupenkkien selkänojia vasten. Pystyttiin siis nukkumaan aivan suorassa ja se oli melko täydellistä, vaikka itse sanonkin!

autossa nukkuminen-14 autossa nukkuminen-4
Autossa nukkuminen tuntui jollain tapaa tosi kotoisalta. Oonhan mä viettänyt autossani paljon aikaa paikasta toiseen ajellen, mutta myös ovien lukkoon saaminen teki autosta kuin oman pienen ja suljetun reissuasunnon, jonka perään kömpiessä tiesi minne mitäkin oli laittanut edellisen yön jäljiltä.

Pohjois-Norjassa ja tarkemmin Senjan saarella oli tosi rauhallista, jopa vähän rauhallisempaa kuin Lofooteilla. Turvatonta oloa ei tarvi pelätä ja pääasiassa saatiin nukkua yöt ihan rauhassa ilman ketään ohikulkijoita. Ei jääty isojen teiden varsille nukkumaan, vaan ajeltiin suunnittelematta johonkin suuntaan ja jäätiin nukkumaan kun löydettiin kiva paikka.

Oli ihanaa maata autossa ja kuunnella sateen ropinaa. Ei tarvinut miettiä teltan vedenpitävyyttä tai sen kuivattelua aamulla - puhumattakaan siitä, jos sade ois jatkunut seuraavankin päivän. Kosteissa kamoissa tai makuupussissa tulee meinaa helposti kylmä.

autossa nukkuminen-10-side
Muutama vinkki:

Tavarat kannattaa järjestellä järkevästi jo lähtiessä, jotta koko autoa ei tarvi tyhjentää trangiaa etsiessä.

Tavarat kannattaa pitää järjestyksessä laittamalla ne omille paikoilleen, jotta koko autoa ei edelleenkään tarvi tyhjentää jotain etsiessä.

Jos oot reissussa jonkun kanssa ja teillä on omat tavarat, niin pitäkää ne "omilla" puolillanne, jotta koko autoa kaverin kamat mukaan lukien ei tarvi penkoa kun etsit omaa pipoa :D

Ripusta ikkunoiden eteen esim. huivit, jotta autosta saa vähän hämärämmän, sillä kesäyöt ovat valoisia Pohjois-Norjassa.

Nuku sellaisissa vaatteissa, joita pieni hikoilu ei haittaa, sillä aamulla herätessä aurinko on lämmittänyt auton (myös teltan) ja helposti on liian kuuma.

---

Jos mukana ei oo useita roskapusseja tai ei halua käyttää lukemattomia pusseja, niin tyhjennä vain roskapussin sisältö ja säästä pussi seuraaville roskille, mikäli mahdollista.

Ota mukaan kumpparit tai muut vedenpitävät kengät, sillä maa on varmasti jostain kohtaa märkä jos lähdet luontoon kävelemään. Jos kenkien kastuminen liikkeellä ollessa ei haittaa, niin ota ainakin kuivat vaihtokengät.

Hyttysiä ei Pohjois-Norjassa juurikaan ole, mutta aurinkorasva on hyvä ottaa mukaan.

Muista ottaa paljon vettä mukaan patikoinneille ja tottakai myös syötävää, koska mikäs sen mukavampaa kuin pysähtyä upeisiin maisemiin evästauolle.

Patikoidessa pärjää helposti kevyemmälläkin vaatetuksella, mutta lämmintä vaatetta kannattaa ottaa mukaan jos määränpäähän aikoo jäädä edes hetkeksi ihastelemaan maisemia.

Monet tiet ovat tyhjillään, mutta kaahaaminen ei kannata siitäkään syystä, että tiet ovat monin paikoin mutkaisia ja poroja voi seisoa tiellä heti mutkan jälkeen. Me ajettiin ihan rajoitusten mukaan, mutta jouduin silti vetämään jarrut pohjaan kerran, sillä meille kävi just näin, että poro seisoi keskellä tietä heti mutkan takana.

Varokaa vuorovesiä eli älkää jääkö jumiin paikkaan, jonka vesi saartaa vedenpinnan noustessa. En oo vuorovesien asiantuntija, mutta se vesi nousee yllättävän nopeasti ja saattaa nousta useamman metrin sekä sitten on tietysti virtaukset, jotka on aivan oma lukunsa. Maalaisjärkeä käyttämällä selviää hyvin ja sen vedenpinnan nousun kyllä huomaa, ellei mee kriittiseen paikkaan ja unohda kattoa onko paluureitti vedenpinnan yläpuolella..

autossa nukkuminen-13 id autossa nukkuminen-714 kommenttia:

 1. Meillä päädyttiin samaan ratkaisuun tuossa pari vuotta sitten norjanreissulla. Farmariauton perälle patja, jotakin kangasriepua ikkunoiden eteen ja silmät kiinni. Oikein toimiva ratkaisu, ei tarvitse alkaa tapella telttakeppien kanssa ja maisematkin voi valita oman maun mukaan. Toisen kerran meillä oli kotimaanmatkalla neljä tyttöä nukkumassa yhdessä autossa. Se oli tiivistettynä (todellakin TIIVISTETTYNÄ) huono idea.

  http://aatenarikka.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tilaa vaan riittää, niin helppo ja kätevä ratkaisu kyllä :) Neljän tytön kanssa voi kyllä varmaan tulla vähän ahdasta, mutta eiköhän siitäkin saanu vitsiä aikaseksi (ainakin myöhemmin)!

   Poista
 2. Oliko teillä ihan turvallinen olo matkalla? Itekkin haluttais lähteä kovasti mutta parin hennon tytön reissu vähän mietityttää :D miten hyvin matkalla löytää paikkoja johon voi auton jättää yöksi? Parkkeerasitteko vaan tienposkeen vai( oliko jotain parkkipaikkoja tms? Nää sun kuvat ja kertomukset Norjasta on kyllä saanu aikaan kunnon matkakuumeen sinne! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli! Vähän sama ku menisit Suomessa jonnekin maaseudulle eli ei mitään pelottavaa, varsinkaan kun missään vaiheessa ei tuu ees kunnolla pimeetä :D Me siis lähettiin ajeleen yleensä joitain pikkuteitä, jotka näytti kartasta tai muuten kivalta ja bongattiin sieltä joku kiva spotti :) Saatiin tosiaan nukkua ihan rauhassa, kun ei ollu mitään liikennettä tai ohikulkijoita. Tottakai myös camping-alueille voi mennä nukkumaan ja joidenkin hienojen paikkojen (varsinkin nähtävyyksien) lähettyvillä oli porukkaa yötä, vaikkei varsinaisia camping-alueita ollutkaan, mutta yöpymistä ei ollu kielletty. Lähtekää ihmeessä, Pohjois-Norja on upea! :)

   Poista
 3. Voi että mitä upeita kuvia ja vähän jopa harmittaa näita kuvia katsellessa ettei tänä kesänä lähdetty Norjaan niin kuin oli vähän suunniteltu! Suunnitelmissa oli myös yöpyä autossa mutta me tosin oltaisiin lähdetty pikku pakulla mihin sopii hyvin patjat paksiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi harmi, no mutta ehkä ens kesänä sitten pääsette lähtemään :) Tuo kuulostaa tosi hyvältä yöpymissuunnitelmalta - ehdottomasti toteutukseen!!

   Poista
 4. Vitsi mun Norja kuume kasvo just kaksinkertaseks.. Me ollaan Siirin kanssa nukuttu monet festariyöt autossa millon patjoilla takakontissa ja milloin alas vedetyillä etupenkeillä. Ja joka kerta on nukuttu hyvin! Oikeesti mukava ja ennen kaikkea edullinen yöpymistapa.

  Ps. Ihania kuvia!

  -SS

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten ei auta muu ku lähteä käymään siellä! :D Ite en oo etupenkeillä kokeillu nukkua, eikä ehkä tällä erää tuu kokeiltuakaan, kun takana on niin täydellistä nukkua! Se on kyllä kätevä nukkumispaikka, edullinen ja helppokin!

   Poista
 5. Upeita kuvia! Voikin varmaan harkita enemmän reppu reissuja autolla jos hankkii tommosen pienen petarin minkä levittää kyytiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tulee varmasti käytyä enemmän sellaisilla pienillä reissuilla ihan täällä Suomessakin, kun selvis miten kätevää autossa on yöpyä :)

   Poista
 6. Voi vitsi mitä kuvia, oli varmasti upea reissu! Voi olla vähän tyhmiä kysymyksiä, mutta kuitenkin: miten hoiditte vessa- ja peseytymispolitiikan matkalla? Oliko teillä millaisia ruokatarpeita mukana, kokkasitteko esim retkikeittimellä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oli kyllä! :) Harvat kysymykset on "tyhmiä", joten hyvä kun kysyit :) Kirjaimellisesti vessassa käytiin silloin kun jossain oli vessa, muuten ihan vaan luonnossa. Joker-nimisen ruokakaupan yhteydessä oli ilmainen wc/peseytymistila, jonne pääsi suihkuun. Kokattiin retkikeittimellä ja aika paljon valmispusseista eli erilaisia pastaseoksia ja tomaattikeittoja yms, pari kertaa käytiin Hamn i Senjassa syömässä :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kuukauden luetuimmat